Jump to content
Sign in to follow this  
Rafał Pałka

Z innej beczki.

Recommended Posts

Mam zamiar zatrzeć coś na kształt legendarnej żytniówki. 1 kg słodu + 2 - 3 kg niesłodowanego ziarna. Zatrzeć na wytrawnie, przefiltrować oplotem, przefermentować drożdżami piwnymi i przekazać do destylacji. Napisałem ziarno ponieważ nie mam żyta. Mam natomiast dostęp do dowolnej ilości pszenżyta oraz mieszanki zbóż (wzrokowo dominuje owies). Czy ktoś ma w temacie jakieś doświadczenia i może się podzielić? Da się to przefiltrować? Kleikować niesłodowane? W jakie Blg mierzyć?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kleikować, Blg 20, dobrze jest dodać trochę enzymów, nie zawsze słód da radę. Zacieranie "z górki" czyli odwrotnie, kleikowanie> 72°C>62°C>chłodzenie do 25°C, drożdże raczej gorzelniane, np Fermiol albo jakiś whisky yast. Ważne jest kontrolowanie pH, bo strasznie spada wydajność na niesłodkach prze wysokim pH. Zacierałem już żyto i kukurydzę, pszenica daje smak bułek, więc nie zawsze pasuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.