Skocz do zawartości
Rafał Pałka

Z innej beczki.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar zatrzeć coś na kształt legendarnej żytniówki. 1 kg słodu + 2 - 3 kg niesłodowanego ziarna. Zatrzeć na wytrawnie, przefiltrować oplotem, przefermentować drożdżami piwnymi i przekazać do destylacji. Napisałem ziarno ponieważ nie mam żyta. Mam natomiast dostęp do dowolnej ilości pszenżyta oraz mieszanki zbóż (wzrokowo dominuje owies). Czy ktoś ma w temacie jakieś doświadczenia i może się podzielić? Da się to przefiltrować? Kleikować niesłodowane? W jakie Blg mierzyć?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Kleikować, Blg 20, dobrze jest dodać trochę enzymów, nie zawsze słód da radę. Zacieranie "z górki" czyli odwrotnie, kleikowanie> 72°C>62°C>chłodzenie do 25°C, drożdże raczej gorzelniane, np Fermiol albo jakiś whisky yast. Ważne jest kontrolowanie pH, bo strasznie spada wydajność na niesłodkach prze wysokim pH. Zacierałem już żyto i kukurydzę, pszenica daje smak bułek, więc nie zawsze pasuje.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×