Skocz do zawartości

Rozcieńczanie nachmielonej brzeczki


sabbr

Rekomendowane odpowiedzi

Dysponuję garem 30 L, chciałbym jednak zrobić większą ilość słabego piwa - scotisch, może biter, tak 9-10 BLG, w dwóch fermentorach.

Jeżeli uwarzę brzeczkę ok. 20 BLG (stosując podwójną ilość chmielu) to jak rozcieńczenie z wodą (w proporcji ok. 1:1) tejże brzeczki wpłynie na piwo? Oczywiście, rozcieńczanie przed fermentacją, żeby drożdże miały komfort.

Wody można trochę dolać, aby obniżyć BLG, ale czy taka jej ilość nie zrobi czegoś złego z piwem?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak - musisz zwiększyć ilość chmielu, ale nie powiem dokładnie o ile. Trzeba przeliczyć - gdzieś kiedyś na forum widziałem taki wykres ze stopniem ekstrakcji chmielu w zależności od Blg.

 

Zawsze możesz zrobić dwa piwka, każde różnie chmielone. Po prostu po warzeniu całości 60' zlej sobie połowę gara do chłodzenia, a resztę pogotuj np. z dodatkiem innego chmielu przez kolejne 10-15'. Oba potem rozcieńcz wodą do zakładanej gęstości.

Edytowane przez ThoriN
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

Poczytaj o hgb

 

Tylko, że hgb łączy się z rozcieńczaniem po fermentacji, stąd lura, słaba piana i inne kłopoty.

 

Natomiast oblicz sobie, ile bys potrzebowal chmielu na docelową objętośc cieńkusza, dodaj, jakiś tam procent. Zastosuj to, do zagęszczonej brzeczki :)

Zawsze możesz skorygować gorycz, dodając pare ibu gotując herbatkę chmielową :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a może po prostu zrobić 20l 20blg podzielić na 2x10l dolać do każdego po 13-16l wody (3-6l na odparowanie) i zagotować to dwa razy po 10blg? Zaletą takiego rozwiązania jest możliwość nachmielenia na dwa różne sposoby, dobre porównanie ponieważ piwa będą takie same pod względem zacierania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Policz kalkulatorem, np tym: http://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/

IBU to po prostu ile miligramów izo-alfa kwasów jest w danej objętości piwa (chyba w litrze), więc jak rozcieńczysz x razy to IBU zmniejszy się również x razy. Jeśli chcesz rozcieńczyć dwukrotnie, to po prostu wylicz ilość chmielu która da Ci dwukrotnie wyższe IBU niż docelowe (będzie to więcej niż 2x więcej chmielu, z uwagi na gorszy uzysk w gęstszej brzeczce)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.