Jump to content
tolo

Jaką wartość wskazuje ten areometr?

Recommended Posts

Dobry,

Tak już sobiw pod nosem pomarudziłem na swój balingomierz, a to postanowiłem spytać Was jak byście odczytali wartość wskazaną przez niego? Generalnie nie jestem zadowolony z tego konkretnego modelu (najtańszy Biowin, dostałem go w zestawie startowym, matowa probówka to nie jest dobry pomysł) i pewnie kupię coś lepszego, ale tymczasem spytam Was jak byście odczytali ten pomiar.

Przyjąłem wariant bezpieczniejszy, czyli 13 Blg, nie będe sie bawił w połówki przy tej dokładności, ale już różnica pomiędzy 13 a 14 Blg to różnica 1.5l piwa na 20l warce, więc jest o co walczyć :)

 

IMG_20141207_112347.jpg

 

Zdrówka

Tomek

Share this post


Link to post
Share on other sites

W instrukcji areometrów przeważnie jest opisane jak dokonywać odczyt - chodzi o tą "górkę" przy szkle (odczyt wg wskazań menisku górnego). Przeważnie odczyt jest na jej szczycie czyli w tym przypadku 13-13,2 Blg.

Edited by lukaszr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przyjąłem wariant bezpieczniejszy, czyli 13 Blg, nie będe sie bawił w połówki przy tej dokładności,

wariant bezpieczniejszy to 14blg - jeżeli założysz że ci bardziej odfermentowało niż w rzeczywistości, to podczas dodawania cukru do refermentacji możesz dać za dużo i granaty będą gotowe

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak byście odczytali ten pomiar.

14,5 Blg.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wartość stężenia cukru odczytujemy wg menisku górnego cieczy

Taka jest informacja w instrukcji. Widać jednak gołym okiem jak bardzo nie wiarygodny może być taki odczyt. Na tym konkretnym zdjęciu mamy i menisk wypukły i wklęsły. Co prawda widać, że kontakt cieczy z cukromierzem występuje na powierzchni zwilżonej, ale jest to max. Gdyby przyjąć max kontaktu z powierzchnią suchą, to odczyt byłby zupełnie inny. Dlatego ja odczytuję średnią jako 14,5 Blg.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym odczytał 14, zawsze to więcej piwa i większa wydajność :-D

Ja tam widzę wyłaniającą się piętnastkę! :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

post-5016-0-21439400-1418117211_thumb.jpg

No i właśnie - pierwsze co się rzuca w oczy to ... nie nalewać do pełna, bo później mamy takie gówniane rozważania i coraz większy śmietnik. 5 menisków, powierzchnie mokre, suche, cuda wianki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobrze że mierzę bezpośrednio w wiadrze i nie mam takich problemów :P

Ejże, a coś o jakimś refraktometrze obiło mi się o uszy, czy cóś ;)

Tak na serio, to nie przesadzajmy, odczytać to można różnie. Nie ma to wielkiego znaczenia w naszym przypadku. Ważniejsze żeby tak samo odczytywać przed jak i po fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja chyba jednak wolę refraktometr ;)

 

Właśnie dlatego też tokowy zakupiłem :) po 14 warkach

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Ejże, a coś o jakimś refraktometrze obiło mi się o uszy, czy cóś ;)

Tak na serio, to nie przesadzajmy, odczytać to można różnie. Nie ma to wielkiego znaczenia w naszym przypadku. Ważniejsze żeby tak samo odczytywać przed jak i po fermentacji.

Przed zadaniem robaczków przez lunetę, po fermentacji spławikiem w wiadrze

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.