Jump to content
Baton

Chmiel a goryczka

Recommended Posts

Jeśli już jest taki temat to przepraszam, ale nie znalazłem. Pomysł polega na zebraniu w jednym miejscu opisów tego jaki chmiel daje jaką goryczkę. Czego dodać żeby otrzymać czystą, dobrą goryczkę, czego żeby grapefruitową, a jakiego chmielu lepiej w ogóle nie dawać. Wiem, że jest dział z charakterystykami chmieli, ale nie ma tam dyskusji na temat wszystkich odmian, a do tego tu by było w jednym miejscu. Opisy sklepowe też wiadomo, że idealne nie są.

Edited by Baton

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jednego zestawienia nie ma, ale są opisy poszczególnych chmieli:

http://www.wiki.piwo.org/Kategoria:Surowce

http://www.piwo.org/forum/67-charakterystyka-odmian-chmielu/

 

A tak to próbowanie poszczególnych odmian, trzeba pamiętać, że chmiel to roślina i zbiory rocznikowo między sobą się różnią często, ba nawet chmiel uprawiany na różnych plantacjach i w różnych regionach, może się różnić od siebie. Tak było z Galaxy 2013, który był ohydny, natomiast 2012 świetny.

 

Jeżeli znasz angielski to jeszcze jest fajna stronka: https://www.hopunion.com/hop-varieties/ ale tam jest głównie o zapachach :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.