Skocz do zawartości

Chmiel a goryczka


Baton

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli już jest taki temat to przepraszam, ale nie znalazłem. Pomysł polega na zebraniu w jednym miejscu opisów tego jaki chmiel daje jaką goryczkę. Czego dodać żeby otrzymać czystą, dobrą goryczkę, czego żeby grapefruitową, a jakiego chmielu lepiej w ogóle nie dawać. Wiem, że jest dział z charakterystykami chmieli, ale nie ma tam dyskusji na temat wszystkich odmian, a do tego tu by było w jednym miejscu. Opisy sklepowe też wiadomo, że idealne nie są.

Edytowane przez Baton
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jednego zestawienia nie ma, ale są opisy poszczególnych chmieli:

http://www.wiki.piwo.org/Kategoria:Surowce

http://www.piwo.org/forum/67-charakterystyka-odmian-chmielu/

 

A tak to próbowanie poszczególnych odmian, trzeba pamiętać, że chmiel to roślina i zbiory rocznikowo między sobą się różnią często, ba nawet chmiel uprawiany na różnych plantacjach i w różnych regionach, może się różnić od siebie. Tak było z Galaxy 2013, który był ohydny, natomiast 2012 świetny.

 

Jeżeli znasz angielski to jeszcze jest fajna stronka: https://www.hopunion.com/hop-varieties/ ale tam jest głównie o zapachach :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.