Jump to content

01.02.2015 Krakowski Konsumencki Konkurs Piw Domowych ( Mocno Chmielone )


FurioSan
 Share

Recommended Posts

Uwaga o sędziach niezbyt trafiona, bo:

Krakowski Konsumencki Konkurs Piw Domowych ( Mocno Chmielone )

 

Też się trochę bałem, że konsumencki konkurs na AIPA sprowadzi się do "kto wrzuci więcej Citry". Bardzo jestem ciekaw jak inne piwa.

Link to comment
Share on other sites

Ja również startowałem w konkursie, więc sam nie sędziowałem, powąchałem tylko próbki i piwo profika się pozytywnie wyróżniało (obok wędzonki Sergiusza, która kompletnie nie pasowała do konkursu). Pozostałe piwa miały większe lub mniejsze wady (moje waliło aldehydem na kilometr). Konkurs był bardzo luzacki, nie ma co się czepiać. :D

Link to comment
Share on other sites

Cóż, kolejne potwierdzenie na to, że jak się nie dowali łopatą chmielu to się nie ma szans w konkursie - 509g chmielu na 28L piwa w stylu AIPA - MASAKRA.

 

Sam nie wiem jak to interpretować, ale raczej nie w sposób pozytywny dla sędziów, którzy chyba się pomylili z powołaniem albo mają problemy z interpretacją próbki i przyporządkowaniem jej do stylu albo chociaż umieszczeniu w widełkach stylu. Zresztą chyba twórca też nie ma z czego być dumnym.

Do jakiego stylu? To był konkurs konsumencki "bezstylowy" (tylko mocno chmielone).

Piwo nie było przechmielone, chmiel w aromacie był ok, ale nie powiedziałbym że tyle chmielu poszło, miało dobrą goryczkę, była też mała wada techniczna ale to był konkurs konsumencki ;)

 

Zauważyłem że coraz więcej osób potrafi ocenić piwo widząc tylko recepturę.

 

edit:

Też się trochę bałem, że konsumencki konkurs na AIPA sprowadzi się do "kto wrzuci więcej Citry". Bardzo jestem ciekaw jak inne piwa.

Z tego co pamiętam to były : 2 mocno chmielone AIPA, 1 wędzony CDA/robust porter, bardzo dobry ale mało chmielowy, 1 piwo na brettach (ciekawa torfowość wyszła :) ), ja dałem bittera, ale do reszty to bardzo słabo chmielony był ;)

Edited by kantor
Link to comment
Share on other sites

Cóż, kolejne potwierdzenie na to, że jak się nie dowali łopatą chmielu to się nie ma szans w konkursie - 509g chmielu na 28L piwa w stylu AIPA - MASAKRA.

 

Sam nie wiem jak to interpretować, ale raczej nie w sposób pozytywny dla sędziów, którzy chyba się pomylili z powołaniem albo mają problemy z interpretacją próbki i przyporządkowaniem jej do stylu albo chociaż umieszczeniu w widełkach stylu. Zresztą chyba twórca też nie ma z czego być dumnym.

Do jakiego stylu? To był konkurs konsumencki "bezstylowy" (tylko mocno chmielone).

Piwo nie było przechmielone, chmiel w aromacie był ok, ale nie powiedziałbym że tyle chmielu poszło, miało dobrą goryczkę, była też mała wada techniczna ale to był konkurs konsumencki ;)

 

Zauważyłem że coraz więcej osób potrafi ocenić piwo widząc tylko recepturę.

Konkurs bezstylowy, autor napisał że to AIPA

Link to comment
Share on other sites

mam na myśli określanie tego piwa jako AIPA - jeżeli miałby to być wolny styl np. nazwany tylko "mocno chmielony" to można walić tam i 5 kg chmielu, ale tutaj widnieje nazwa AIPA.

 

i nasza kochana wiki/bjcp:

Aromat

 

Od wydatnego do intensywnego aromatu chmielowego z cytrusowym, kwiatowym, perfumowym, żywicznym, sosnowym, i/albo owocowym charakterem wynikającym z użycia amerykańskich chmieli.

Smak

 

Smak chmielowy na poziomie od średniego do wysokiego, powinien odzwierciedlać charakter chmieli amerykańskich(...)

Średnio mocna do bardzo mocna goryczka

Ogólne wrażenie

 

Zdecydowanie chmielowy i goryczkowy, umiarkowanie mocny American Pale Ale.

 

Sam nie wiem jak to interpretować, ale raczej nie w sposób pozytywny dla sędziów, którzy chyba się pomylili z powołaniem albo mają problemy z interpretacją próbki i przyporządkowaniem jej do stylu albo chociaż umieszczeniu w widełkach stylu.

 

Gdzie widzisz sprzeczności? Piwo na pewno było gorzkie, chmielowe w smaku i miało intensywny aromat. A może masz mylne wyobrażenie o tym stylu, bo piłeś same słabe AIPY?

Edited by bart3q
Link to comment
Share on other sites

Nie, pytam się co wg Ciebie jest wykładnią stylu?

 

Skoro mówisz że piwo nie pasuje do stylu, to co określa styl wg Ciebie?

 

Zapytam ponownie - czy Wy uważacie, że to, co jest w wiki to jest "święte" ? Przypier... się do tego, że zanegowałem nazywanie AIPĄ coś, co AIPĄ być nie powinno pokazując przy okazji standard w naszym sędziowaniu czyli "dowal chmielu i karmelu będzie ajpa", a Wy dalej brniecie w głupią dyskusję.

Link to comment
Share on other sites

Sorry ale to Ty brniesz w głupią dyskusję. Mówisz że piwo nie jest AIPĄ, na jakiej podstawie, Twojego widzimisie?

 

Karmelu w piwie jest ok 5% (nie licząc carapilsa), to też standard w Aipach, nie powiedziałbym że jest "dowalona karmelem"

Edited by bart3q
Link to comment
Share on other sites

Pokaż mi gdzie napisałem, że to konkretnie jest przewalone karmelem. Widziałeś cały cytat ??? Karmel to tylko dopełnienie samego cytatu, który od jakiegoś czasu w PL crafcie się idealnie sprawdza - nidzie nie twierdziłem, że tutaj karmel jest dowalony. Chodzi mi tylko o chmiel.

 

Tyle ode mnie - jak nie zrozumieliście mojego przekazu ... trudno ... bywa.

Link to comment
Share on other sites

Zapytam ponownie - czy Wy uważacie, że to, co jest w wiki to jest "święte" ? Przypier... się do tego, że zanegowałem nazywanie AIPĄ coś, co AIPĄ być nie powinno

Nie chodzi o to że wiki jest święte. Natomiast jeśli mamy rozmawiać o tym czy piwo jest zgodne ze stylem, to jakąś podstawę do tego trzeba mieć (inaczej ktoś może uznać że dla niego AIPA to taki ciemny koźlak na belgach). Jak rozumiem uważasz, że definicja AIPA wypracowana przez BJCP jest generalnie do kitu. Możesz w takim razie wkleić lepszą?

Link to comment
Share on other sites

Pojechałeś po sędziach (w zasadzie to nawet nie sędziach a konsumentach), pojechałeś po autorze że nie ma być z czego dumny i to w związku z piwem którego nigdy nie piłeś, jeszcze uważasz go za niestylowe (chociaż go nie piłeś!) ale wytycznych którymi się kierujesz, oceniając stylowość AIPA nie potrafisz podać :/

Edited by kantor
Link to comment
Share on other sites

Koledzy,

ale po co ten 'hejt'

konkurs był otwarty dla wszystkich ( ok - ludzie z poza Krakowa mieli trudniej )

Wynik potwierdza tylko kierunek polskiego Kraftu - smakują piwa z dużą ilością chmielu - nic dziwnego :)

 

Konsumenci wybrali - widać piwo im najbardziej smakowało - jak by wygrało piwo z DMS diacetylem, kanałem i cholera wie czym, i jeszcze bez chmielu - to nikt by nie miał z tym problemu bo konsumenta smakowało najbardziej :)

 

 

Mnie osobiscie szkoda że nie pojawiły się mocno chmielone pilsy, American stouty - wiekszosc piw było wariacją na temat IPA - a definiując 'kategorie' chcielismy poznać ciekawe nie stylowce :)

Link to comment
Share on other sites

Mnie osobiscie szkoda że nie pojawiły się mocno chmielone pilsy, American stouty - wiekszosc piw było wariacją na temat IPA - a definiując 'kategorie' chcielismy poznać ciekawe nie stylowce :)

Formuła konkursu konsumenckiego raczej nie będzie sprzyjała nadmiernemu kombinowaniu.

Link to comment
Share on other sites

zgadza sie adamsky

 

ale liczylem jednak na to ze piwowarzy beda chciec pokazac jak najlepsze piwo w ramach 'stylu' a nie wygrać za wszelką cenę :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.