adamsky Posted February 3, 2015 Share Posted February 3, 2015 Uwaga o sędziach niezbyt trafiona, bo: Krakowski Konsumencki Konkurs Piw Domowych ( Mocno Chmielone ) Też się trochę bałem, że konsumencki konkurs na AIPA sprowadzi się do "kto wrzuci więcej Citry". Bardzo jestem ciekaw jak inne piwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przem0 Posted February 3, 2015 Share Posted February 3, 2015 Piwa były różne, mocniej i mniej chmielone ;-) jak dla mnie 3-4 były dobre. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek Posted February 3, 2015 Share Posted February 3, 2015 Ja również startowałem w konkursie, więc sam nie sędziowałem, powąchałem tylko próbki i piwo profika się pozytywnie wyróżniało (obok wędzonki Sergiusza, która kompletnie nie pasowała do konkursu). Pozostałe piwa miały większe lub mniejsze wady (moje waliło aldehydem na kilometr). Konkurs był bardzo luzacki, nie ma co się czepiać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted February 3, 2015 Share Posted February 3, 2015 (edited) Cóż, kolejne potwierdzenie na to, że jak się nie dowali łopatą chmielu to się nie ma szans w konkursie - 509g chmielu na 28L piwa w stylu AIPA - MASAKRA. Sam nie wiem jak to interpretować, ale raczej nie w sposób pozytywny dla sędziów, którzy chyba się pomylili z powołaniem albo mają problemy z interpretacją próbki i przyporządkowaniem jej do stylu albo chociaż umieszczeniu w widełkach stylu. Zresztą chyba twórca też nie ma z czego być dumnym. Do jakiego stylu? To był konkurs konsumencki "bezstylowy" (tylko mocno chmielone). Piwo nie było przechmielone, chmiel w aromacie był ok, ale nie powiedziałbym że tyle chmielu poszło, miało dobrą goryczkę, była też mała wada techniczna ale to był konkurs konsumencki Zauważyłem że coraz więcej osób potrafi ocenić piwo widząc tylko recepturę. edit: Też się trochę bałem, że konsumencki konkurs na AIPA sprowadzi się do "kto wrzuci więcej Citry". Bardzo jestem ciekaw jak inne piwa. Z tego co pamiętam to były : 2 mocno chmielone AIPA, 1 wędzony CDA/robust porter, bardzo dobry ale mało chmielowy, 1 piwo na brettach (ciekawa torfowość wyszła ), ja dałem bittera, ale do reszty to bardzo słabo chmielony był Edited February 3, 2015 by kantor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted February 3, 2015 Share Posted February 3, 2015 Cóż, kolejne potwierdzenie na to, że jak się nie dowali łopatą chmielu to się nie ma szans w konkursie - 509g chmielu na 28L piwa w stylu AIPA - MASAKRA. Sam nie wiem jak to interpretować, ale raczej nie w sposób pozytywny dla sędziów, którzy chyba się pomylili z powołaniem albo mają problemy z interpretacją próbki i przyporządkowaniem jej do stylu albo chociaż umieszczeniu w widełkach stylu. Zresztą chyba twórca też nie ma z czego być dumnym. Do jakiego stylu? To był konkurs konsumencki "bezstylowy" (tylko mocno chmielone). Piwo nie było przechmielone, chmiel w aromacie był ok, ale nie powiedziałbym że tyle chmielu poszło, miało dobrą goryczkę, była też mała wada techniczna ale to był konkurs konsumencki Zauważyłem że coraz więcej osób potrafi ocenić piwo widząc tylko recepturę. Konkurs bezstylowy, autor napisał że to AIPA Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted February 3, 2015 Share Posted February 3, 2015 (edited) mam na myśli określanie tego piwa jako AIPA - jeżeli miałby to być wolny styl np. nazwany tylko "mocno chmielony" to można walić tam i 5 kg chmielu, ale tutaj widnieje nazwa AIPA. i nasza kochana wiki/bjcp: Aromat Od wydatnego do intensywnego aromatu chmielowego z cytrusowym, kwiatowym, perfumowym, żywicznym, sosnowym, i/albo owocowym charakterem wynikającym z użycia amerykańskich chmieli. Smak Smak chmielowy na poziomie od średniego do wysokiego, powinien odzwierciedlać charakter chmieli amerykańskich(...) Średnio mocna do bardzo mocna goryczka Ogólne wrażenie Zdecydowanie chmielowy i goryczkowy, umiarkowanie mocny American Pale Ale. Sam nie wiem jak to interpretować, ale raczej nie w sposób pozytywny dla sędziów, którzy chyba się pomylili z powołaniem albo mają problemy z interpretacją próbki i przyporządkowaniem jej do stylu albo chociaż umieszczeniu w widełkach stylu. Gdzie widzisz sprzeczności? Piwo na pewno było gorzkie, chmielowe w smaku i miało intensywny aromat. A może masz mylne wyobrażenie o tym stylu, bo piłeś same słabe AIPY? Edited February 3, 2015 by bart3q Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Posted February 3, 2015 Share Posted February 3, 2015 Bartek, wiem swoje i opisałem co myślę. Nie musisz mi cytować wiki, bo po 1 nie jest to wykładnia, a po 2 nijak się ma do tematu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted February 3, 2015 Share Posted February 3, 2015 To co jest wykładnią? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Posted February 3, 2015 Share Posted February 3, 2015 To co jest wykładnią? Chcesz mi powiedzieć, że to, co jest w wiki jest tzw. "święte" ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted February 3, 2015 Share Posted February 3, 2015 Nie, pytam się co wg Ciebie jest wykładnią stylu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted February 3, 2015 Share Posted February 3, 2015 Skoro mówisz że piwo nie pasuje do stylu, to co określa styl wg Ciebie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Posted February 3, 2015 Share Posted February 3, 2015 Nie, pytam się co wg Ciebie jest wykładnią stylu? Skoro mówisz że piwo nie pasuje do stylu, to co określa styl wg Ciebie? Zapytam ponownie - czy Wy uważacie, że to, co jest w wiki to jest "święte" ? Przypier... się do tego, że zanegowałem nazywanie AIPĄ coś, co AIPĄ być nie powinno pokazując przy okazji standard w naszym sędziowaniu czyli "dowal chmielu i karmelu będzie ajpa", a Wy dalej brniecie w głupią dyskusję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted February 3, 2015 Share Posted February 3, 2015 (edited) Sorry ale to Ty brniesz w głupią dyskusję. Mówisz że piwo nie jest AIPĄ, na jakiej podstawie, Twojego widzimisie? Karmelu w piwie jest ok 5% (nie licząc carapilsa), to też standard w Aipach, nie powiedziałbym że jest "dowalona karmelem" Edited February 3, 2015 by bart3q Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Posted February 3, 2015 Share Posted February 3, 2015 Pokaż mi gdzie napisałem, że to konkretnie jest przewalone karmelem. Widziałeś cały cytat ??? Karmel to tylko dopełnienie samego cytatu, który od jakiegoś czasu w PL crafcie się idealnie sprawdza - nidzie nie twierdziłem, że tutaj karmel jest dowalony. Chodzi mi tylko o chmiel. Tyle ode mnie - jak nie zrozumieliście mojego przekazu ... trudno ... bywa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamsky Posted February 3, 2015 Share Posted February 3, 2015 Zapytam ponownie - czy Wy uważacie, że to, co jest w wiki to jest "święte" ? Przypier... się do tego, że zanegowałem nazywanie AIPĄ coś, co AIPĄ być nie powinno Nie chodzi o to że wiki jest święte. Natomiast jeśli mamy rozmawiać o tym czy piwo jest zgodne ze stylem, to jakąś podstawę do tego trzeba mieć (inaczej ktoś może uznać że dla niego AIPA to taki ciemny koźlak na belgach). Jak rozumiem uważasz, że definicja AIPA wypracowana przez BJCP jest generalnie do kitu. Możesz w takim razie wkleić lepszą? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted February 3, 2015 Share Posted February 3, 2015 (edited) Pojechałeś po sędziach (w zasadzie to nawet nie sędziach a konsumentach), pojechałeś po autorze że nie ma być z czego dumny i to w związku z piwem którego nigdy nie piłeś, jeszcze uważasz go za niestylowe (chociaż go nie piłeś!) ale wytycznych którymi się kierujesz, oceniając stylowość AIPA nie potrafisz podać Edited February 3, 2015 by kantor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted February 3, 2015 Author Share Posted February 3, 2015 Koledzy, ale po co ten 'hejt' konkurs był otwarty dla wszystkich ( ok - ludzie z poza Krakowa mieli trudniej ) Wynik potwierdza tylko kierunek polskiego Kraftu - smakują piwa z dużą ilością chmielu - nic dziwnego Konsumenci wybrali - widać piwo im najbardziej smakowało - jak by wygrało piwo z DMS diacetylem, kanałem i cholera wie czym, i jeszcze bez chmielu - to nikt by nie miał z tym problemu bo konsumenta smakowało najbardziej Mnie osobiscie szkoda że nie pojawiły się mocno chmielone pilsy, American stouty - wiekszosc piw było wariacją na temat IPA - a definiując 'kategorie' chcielismy poznać ciekawe nie stylowce Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamsky Posted February 4, 2015 Share Posted February 4, 2015 Mnie osobiscie szkoda że nie pojawiły się mocno chmielone pilsy, American stouty - wiekszosc piw było wariacją na temat IPA - a definiując 'kategorie' chcielismy poznać ciekawe nie stylowce Formuła konkursu konsumenckiego raczej nie będzie sprzyjała nadmiernemu kombinowaniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted February 4, 2015 Author Share Posted February 4, 2015 zgadza sie adamsky ale liczylem jednak na to ze piwowarzy beda chciec pokazac jak najlepsze piwo w ramach 'stylu' a nie wygrać za wszelką cenę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek Posted February 4, 2015 Share Posted February 4, 2015 Pierwsze koty za płoty, (prawie) każdy podchodził zachowawczo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted February 4, 2015 Share Posted February 4, 2015 Mi się wydaje że dobry pils/polskie ale tez mogłoby wygrać, ale to zalezy od konsumentów. Moim znajomym nie znającym się na piwie lepiej smakują PA niż Ipy, które są dla nich za gorzkie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.