Jump to content
bajker

Problem(?) z wysładzaniem.

Recommended Posts

Podczas wysładzania Marcowego z tego

http://www.homebrewing.pl/marcowe-oktoberfest-13stblg-zestaw-surowcow-p-247.html

przepisu i miałem założone że wysłodzę 22l lub do 11.5 BLG, gdzie po gotowaniu zostałoby 20l 13 BLG.

Okazało się że przerwałem wysładzanie przy 25l i 11,5 BLG a leciała jeszcze brzeczka o gęstości 4,5BLG więc jeszcze jakiś litr lub więcej bym uzyskał, ale zakończyłem na 25l bo lekko spanikowałem.

Mam pytanie czy to normalne, czy jakiś błąd w trakcie zacierania(jedyne odstępstwo od instrukcji to nie 14l a 16l wody na wstępie) ?

 

 

Refraktometr skalibrowany z baligomierzem na wodzie destylowanej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Browar to nie apteka, tym bardziej domowy browar. 10% czyli 2l to poprostu dobra wydajność a nie średnia jaką pewnie założyli w sklepie dla tego zestawu. Nic tylko się cieszyć :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.