Skocz do zawartości
bajker

Problem(?) z wysładzaniem.

Rekomendowane odpowiedzi

Podczas wysładzania Marcowego z tego

http://www.homebrewing.pl/marcowe-oktoberfest-13stblg-zestaw-surowcow-p-247.html

przepisu i miałem założone że wysłodzę 22l lub do 11.5 BLG, gdzie po gotowaniu zostałoby 20l 13 BLG.

Okazało się że przerwałem wysładzanie przy 25l i 11,5 BLG a leciała jeszcze brzeczka o gęstości 4,5BLG więc jeszcze jakiś litr lub więcej bym uzyskał, ale zakończyłem na 25l bo lekko spanikowałem.

Mam pytanie czy to normalne, czy jakiś błąd w trakcie zacierania(jedyne odstępstwo od instrukcji to nie 14l a 16l wody na wstępie) ?

 

 

Refraktometr skalibrowany z baligomierzem na wodzie destylowanej.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Browar to nie apteka, tym bardziej domowy browar. 10% czyli 2l to poprostu dobra wydajność a nie średnia jaką pewnie założyli w sklepie dla tego zestawu. Nic tylko się cieszyć :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×