Jump to content
Sign in to follow this  
keisan

Schafbock Brau - browar domowy

Recommended Posts

Pora i na mnie, aby zacząć prowadzić notatki online. Notatki prowadzę tradycyjnie czyli w zeszycie długopisem, a tu tylko dodatkowo.

Moje warki w bardzo wielu przypadkach nie są zgodne ze stylem, więc nie ma co się spinać. Jeszcze się uczę, zdobywam wiedzę i doświadczenie.

Na pewno będę robił wiele eksperymentów, prób etc. Jako pierwszy mogę zaznaczyć warkę Ryżowe.

Nie mam wielkich zdolności sensorycznych, więc piwo oceniam na podstawie własnych preferencji.

 

Stan sprzętowy na dzień 07.12.2014:

- kadź filtracyjno-zacierna - ocieplony fermentor z kranikiem i filtratorem z oplotu. Zacieram infuzyjnie, dolewając wrzątku

- kadź warzelna - radziecki gar 40l

- taboret gazowy

- chłodnica z nierdzewki

- areometr, dwa termometry, łycha, węże (silikon, igelit), próba jodowa, i wiele innych rzeczy drobnych

- 4x fermentor - wiadra z Casto

- fermentor z kranikiem - jako wielofunkcyjne naczynie przelewowe.

 

post-9777-0-82846700-1417944797_thumb.jpgpost-9777-0-02251500-1417944812_thumb.jpgpost-9777-0-04621400-1417944827_thumb.jpgpost-9777-0-12672300-1417944844_thumb.jpgpost-9777-0-56721100-1417944855_thumb.jpg

 

Spis warek:

#1 - American Pale Ale

#2 - kanał (będzie powtórzone)

#3 - kanał (będzie powtórzone)

#4 - Belgian Dubbel - Dubbeltówka

#5 - Witbier - Witkacy

#6 - American Wheat

#7 - Rauchbier (górnej fermentacji)

Edited by keisan

Share this post


Link to post
Share on other sites

#1 - American Pale Ale (10.10.2014)

szacowanie: 43IBU, 22EBC

 

Pierwsza warka z zacieraniem. Sam nie wiem co chciałem uwarzyć, myśli miałem dużo. Miał być Bitter albo BPA. Zmajstrowałem recepturę wyszło nie wiadomo co :), ale najbliżej mu chyba do APA, więc niech tak zostanie.

 

zasyp:

4kg Pale Ale Strzegom

1kg monachijski Strzegom

0,2kg Caraaroma

0,1kg karmelowy czerwony

 

chmielenie:

60' Marynka 20g

40' Marynka 10g

15' East Kent Golding 10g

15' Mosaic 10g

5' East Kent Golding 13g

5' Centenial 10g

 

zacieranie: 18l wody

68°-66° - 60min (do NPJ)

wysładzanie do uzyskania 28l brzeczki

 

Gotowanie: 65min

 

Chłodzenie: w fermentorze do rana

 

Drożdże: Gozdawa Pale Ale Yeast 7 - uwodnione cała saszetka

 

Wyszło: 24 litry, 13°BLG

 

Fermentacja: burzliwa 9 dni (17-18°), cicha 14 dni (17-18°), refermentacja 85g glukozy (zostało tylko 17l piwa, z resztek miało być cytrynowe)

zeszło do 5,5°BLG

Alkohol 4,4% obj.

Rozlew 35x0,5l 04.11.2014

 

Uwagi: Jestem zadowolony z piwa, smakuje dobrze. ( nie będę się ośmieszał pisząc recenzje w stylu sędziego piwnego, którym nie jestem)

Edited by keisan

Share this post


Link to post
Share on other sites

#2 - kanał (będzie powtórzone)

 

To miało być Belgian Pale Ale, ale infekcja się wdała.

Share this post


Link to post
Share on other sites

#3 - kanał (będzie powtórzone)

To miało być Grodziskie, ale infekcja się wdała.

Share this post


Link to post
Share on other sites

#4 - Belgian Dubbel - Dubbeltówka (21.11.2014)

Szacowanie: 17IBU, 24EBC

 

Po dwóch piwach z infekcjami można się lekko podłamać. Działałem dalej i mam kolejne efekty. Tym razem styl belgijski.

Postanowiłem warzyć mniejsze warki, dzięki czemu będę miał okazję spróbować więcej stylów i więcej się nauczyć.

 

zasyp:

1kg Pale Ale Strzegom + 0,5kg Wyermann

1kg monachijski Weyermann + 0,5kg Strzegom

0,2kg Abbey

0,1kg Carabelge

0,12kg Caramunich II

0,4kg cukier kandyzowany Diamant (innego nie miałem, a robiony przeze mnie uległ wypadkowi i raczej z podłogi nie dam cukru do piwa. Na szybko kupione w sklepie)

 

chmielenie:

60' East Kent Golding 5,8%%AA 15g

10' cukier kandyzowany

 

zacieranie: (+3g NaCl)

62° - 20 min 7l - 71,1°

72° - 40 min 3l - 97°

78° - 5min 4l - 98°

wysładzanie do uzyskania 16l brzeczki

 

Gotowanie 90min celem zagęszczenia brzeczki

 

Chłodzenie: chłodnicą 20 min do 22°C

 

Drożdże: Gozdawa Belgian Fruit & Spicy Ale Yeast - uwodnione cała saszetka

 

Wyszło: 12 litrów, 18°BLG

 

Fermentacja: burzliwa trwa... (18-19°)

Edited by keisan

Share this post


Link to post
Share on other sites

#5 - Witbier - Witkacy (22.11.2014)

szacowanie: 18IBU, 9EBC

 

Kolejny belg. Bardzo lubię piwa tego typu, więc postanowiłem jedno popełnić sam. Do receptury zakradł się błąd, nie przy układaniu, ale przy szykowaniu surowców. Nie wiem dlaczego zamiast Carapils wziąłem Melanoidynowy. Zorientowałem się dopiero po wsypaniu słodów do kadzi, jak wyrzucałem woreczek. W sumie piwo wyszło ciemniejsze.

 

zasyp:

1,2kg Pilzneński Strzegom

0,65kg pszeniczny Strzegom

0,4kg płatki pszenne

0,3kg płatki owsiane

0,2kg Melanoidynowy Weyermann

0,05kg zakwaszający

 

chmielenie:

60' East Kent Golding 5,8%AA 10g

10' Saaz 3,1%AA 10g

 

dodatki:

10' kolendra 5g

5' kolendra 10g

5' skórka pomarańczy świeżo starta 40g

 

zacieranie: (+3g NaCl)

64° - 60min - płatki skleikowane 30' - 66°, zagotowane i dodane do zacieru

72° - 15min (do NPJ)

wysładzanie do uzyskania 16l brzeczki

 

Gotowanie: 65min

 

Chłodzenie: chłodnicą 20' do 22°

 

Drożdże: Gozdawa Classic Belgian Witbier - uwodnione cała saszetka

 

Wyszło: 11 litry, 13,5°BLG - wyszło trochę za dużo BLG, a za mało objętości. Niestety nie miałem wody mineralnej w domu.

 

Fermentacja: burzliwa 9 dni (18-19°, 22.11-02.12), cicha dni (18-19°, 02.12-...),

zeszło do 3°BLG

Alkohol 5,9% obj.

post-9777-0-58559600-1417976883_thumb.jpg

Edited by keisan

Share this post


Link to post
Share on other sites

#6 - American Wheat - (27.11.2014)

szacowanie: 43IBU, 9EBC

 

Pora na coś amerykańskiego. Nie szalałem z chmieleniem bo nie wiem jeszcze jak moje podniebienie zniesie dużą dawkę amerykańskich chmieli.

 

zasyp:

1,2kg Pale Ale Strzegom - 48%

1,2kg pszeniczny Strzegom - 48%

0,12kg karmelowy czerwony - 4%

 

chmielenie:

60' Magnum 12,5%AA 10g

5' Citra 12%AA 10g

5' Amarillo 8,3%AA 10g

0' Citra 12%AA 10g

0' Amarillo 8,3%AA 10g

 

zacieranie: (4g NaCl)

64° - 40min

72° - 20 min (do NPJ)

78° - mash out

wysładzanie do uzyskania 16l brzeczki

 

Gotowanie: 65min

 

Chłodzenie: chłodnicą do 22° w 20'

 

Drożdże: Saftbrew WB-06 - uwodnione pół saszetki

 

Wyszło: 11 litrów, 13°BLG (znów zapomniałem o wodzie)

 

Fermentacja: burzliwa trwa

Edited by keisan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ryżowe

 

Taki mały piwny eksperyment. Nie ma co za wiele pisać, 50% skleikowanego ryżu, 50% pilneńskiego do tego 5g Citry.

Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Edited by keisan

Share this post


Link to post
Share on other sites

post-9777-0-82846700-1417944797_thumb.jpgpost-9777-0-02251500-1417944812_thumb.jpgpost-9777-0-04621400-1417944827_thumb.jpgpost-9777-0-12672300-1417944844_thumb.jpgpost-9777-0-56721100-1417944855_thumb.jpg

 

Zdjęcie 2. To koniec wysładzania? Wysładzasz na raty czy stosujesz wysładzanie ciągłe? Młóta raczej nie powinieneś odsłaniać jeśli ciągłe.

Zdjęcie 4. Przeróbka profesjonalnym programem paint? :D

Zdjęcie 5. Wężyk przy wysładzaniu nie powinien dotykać ścianek fermentora, chyba że to tylko zdjęcie pokazowe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdjęcie 2. To koniec wysładzania? Wysładzasz na raty czy stosujesz wysładzanie ciągłe? Młóta raczej nie powinieneś odsłaniać jeśli ciągłe.

Tak to koniec wysładzania. Reszta już się grzeje, żeby było szybciej.

Zdjęcie 4. Przeróbka profesjonalnym programem paint? :D

Taak :) Chciałem tylko nazwę firmy zasłonić, więc zrobiłem to na szybko

Zdjęcie 5. Wężyk przy wysładzaniu nie powinien dotykać ścianek fermentora, chyba że to tylko zdjęcie pokazowe.

To jest zdjęcie pokazowe. Na zdjęciu nie ma drutu. Teraz w środku jest miedziany drut i oplot leży zagięty w półkole.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taak :) Chciałem tylko nazwę firmy zasłonić, więc zrobiłem to na szybko

Ja rozumiem lokowanie produktu itd. Mogli by zapłacić za reklamę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

#7 - Rauchbier - Smokeyyy!!! (07.12.2014)

szacowanie: 26IBU, 43EBC

 

Warka powstała pod wpływem forum. Dużo w ostatnim czasie tematów o piwie wędzonym. Postanowiłem spróbować sam. Mam tylko nadzieje, że aromat jaki był w trakcie warzenia zostanie w gotowym piwie. Klasyczny Rauchbier jest dolnej fermentacji, ale że nie mam warunków na dolną mój Rauchbier jest górnej fermentacji.

 

zasyp:

2kg wędzony bukiem Weyermann 63,5%

0,7kg monachijski Strzegom 22,2%

0,2kg płatki owsiane 6,3% (skleikowane)

0,1kg czekoladowy jasny 400 Strzegom 3,2% (dodane po I przewie)

0,1kg karmelowy 600 Strzegom 3,2% (dodane po I przewie)

0,05kg jęczmień prażony 1,6% (dodany na 5 minut)

 

chmielenie:

60' Marynka 8,5%AA 10g

10' Spalter Select 5%AA 10g

15' East Kent Golding 10g

 

zacieranie: (4g NaCl)

66° - 30'

72-69° - 40' (do NPJ)

wysładzanie do uzyskania 16l brzeczki - trochę się zapędziłem i wyszło mi 17,5l

 

Gotowanie: 65min

 

Chłodzenie: chłodnicą do 23° w 20'

 

Drożdże: Gozdawa Old German Altbier 9 - uwodnione cała saszetka

 

Wyszło: 13 litrów, 12°BLG

 

Fermentacja: burzliwa trwa....

Edited by keisan

Share this post


Link to post
Share on other sites

W planach mam kociołek z Lidla jako kadź zacierną (choć raczej filtracyjno-zacierną), mniejszy garnek i refraktometr.

Edited by keisan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam do sprzedania kociołek z lidla z wyświetlaczem LCD z mieszadłem plus fałszywe dno z nierdzewki wycinane laserowo do fermentora.więcej informacji na priv

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam do sprzedania kociołek z lidla z wyświetlaczem LCD z mieszadłem plus fałszywe dno z nierdzewki wycinane laserowo do fermentora.więcej informacji na priv

pozdrawiam

ff.bsmx

#7 - Smokeyyy!!!

Classic Rauchbier

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 12.3* (OG 1.0486)
  • Końcowe blg: 3.1* (FG 1.0117)
  • Alkohol objętościowo: 4.8%
  • Objętość: 13l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 2kg Smoked Malt (Weyermann) - Weyermann (3.9 EBC, 63.5%)
  2. 0.7kg Monachijski typ I - (12 EBC, 22.2%)
  3. 0.2kg Oats, Flaked - (2 EBC, 6.3%)
  4. 0.1kg Czekoladowy jasny 400 - (350 EBC, 3.2%)
  5. 0.1kg Karmelowy 600 - (400 EBC, 3.2%)
  6. 0.05kg Jęczmień prażony - (1000 EBC, 1.6%)
  7. 10g Marynka 9.5AA (21.9IBU) granulat - Gotowanie 60min
  8. 10g Spalter Select 5AA (4.2IBU) granulat - Gotowanie 10min
  9. Gozdawa Old German Altbier 9 OGA9 2014-12-01

 

Zacieranie:

  1. Saccharification (Infuzja 2min) 66°C 30min Dodano 7l wody 73°C
  2. Mash Out (Infuzja 2min) 72°C 20min Dodano 4l wody 84°C

 

Notatki:

 


Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.