Jump to content
Sign in to follow this  
cahe

Problem z pierwszą warką: zbyt wysoka, wysuszająca gorycz

Recommended Posts

Cześć,

 

Mam taki problem z pierwszą warką (spróbowałem dzisiaj przy zlewaniu na cichą) jak w temacie. Warzyłem Oatmeal Stouta i przy zacieraniu popełniłem błąd - zapomniałem dodać płatków owsianych. Dorzuciłem je w dopiero pod sam koniec zacierania, co, przez chęć skonwertowania całości skrobi, spowodowało, że zacieranie wydłużyło się z 60 do 90 minut.

 

Drugi błąd jaki zrobiłem, to zacieranie z ciemnymi słodami w kotle. Skład był taki:

3,96 kg Pale Malt, Maris Otter (5,9 EBC)

0,99 kg Caramel/Crystal Malt - 10L (19,7 EBC)

0,59 kg Oats, Flaked (2,0 EBC)

0,30 kg Carafa II (811,6 EBC)

0,30 kg Chocolate Wheat Malt (788,0 EBC)

 

Goryczka jest bardzo wyraźna, wysuszająca język. Da się coś z tym zrobić na tym etapie? Pomóżcie! Piwo moim zdaniem przez to sporo traci.

Edited by cahe

Share this post


Link to post
Share on other sites

jakie to płatki, bo jeśli nawet błyskawiczne to 30 minut żeby "nasiąkły i oddały" całość skrobi by jeszcze zdążyła zostać skonwertowana przed wygrzewem (jeśli był) to niewiele czasu mi się wydaje. druga sprawa że pierwsze skojarzenie z opisem goryczki to dzikusy, ale może to od palonych słodów. jest mętne?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiłem próbę jodową. Jest mętne. BLG po burzliwej (1 tydzień 19°C temp. otoczenia, US-05) to 6 stopni Plato. Dzikusy nie odfermentowałyby niżej?

Edited by cahe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chłodziłeś brzeczkę, czy zostawiłeś z chmielinami w garze do ostygnięcia?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chłodziłem. Nie za szybko, jakieś 3-4h dochodziła do 20°C (ale zrobiłem szybkie chłodzenie na początku, żeby zejść w ciagu 30 minut do <60°C i zmniejszyć ilość DMSu).

Edited by cahe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Opisz schemat chmielenia, jakie chmiele w której minucie i ile.

Share this post


Link to post
Share on other sites

20g Centennial -60min

10g Centennial -20min

20g Chinook -10min

10g Chinook -5min

 

(-60min = 60 minut do końca gotowania)

Edited by cahe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiesz co - ja miałem podobne przejścia z Chinookiem, jak chmieliłem nim na goryczkę. Mam dodatkowo dosyć twardą wodę i to ściągające zaleganie chmielu się uwypukla. Być może masz podobnie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tyle, że ja Chinookiem chmieliłem na aromat (-10 i -5 minut).

 

Mam taki pomysł, żeby piwo wyklarować żelatyną. Przy okazji podobno wyciąga ona z piwa garbniki. Co myślicie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ta goryczka nie wynika z chmielenia, tzn. to też przyczyniło się do takiego efektu. Jak wrzuciłeś słody palone do kotła na cały czas zacierania, to garbniki i taniny wyekstrahowały się z tych słodów w dużej ilości. Na pewno piwo jak poleży trochę, to ta goryczka będzie bardziej ukryta. Kiedy kosztujesz młode piwo, wszystko jest niepoukładane, smak jest płytki i goryczka wtedy będzie wydawać się większa. Nie spodziewaj się bardzo zadowalających efektów. A co do żelatyny to ja się nie znam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@dzieju: Taka też była nasza wstępna diagnoza. Szczególnie że kompletnie nie kontrolowałem pH (nie przyszły jeszcze paski pomiarowe). Spróbuje z żelatyną i długim leżakowaniem. Dzięki!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po wyklarowaniu żelatyną (12g na 18 litrów brzeczki) piwo faktycznie jest mniej gorzkie. Nie ma już tego efektu starej torebki od herbaty i uczucia ściągania na języku. Nadal trochę tej goryczy nieprzyjemnej zostało i bardzo długo zalega, ale mam nadzieję, że teraz przy refermentacji i po leżakowaniu parę tygodni w ciemnym i zimnym (ok. 9°C) miejscu piwo się nieco ułoży. Dzięki za pomoc!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po wyklarowaniu żelatyną (12g na 18 litrów brzeczki)

 

Trochę za dużo dałeś tej żelatyny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zależy. Po pierwsze rola żelatyny była inna niż tylko klarowanie, chciałem tez wyciągnąć jak najwięcej tanin. Po drugie według niektórych źródeł dawkowanie powinno być na poziomie 80-100g/hl dla piwa. Przewidujesz jakieś negatywne efekty takiego przedawkowania? Nadmiar się po prostu wytrącił i leżał na dnie fermentora.

 

Tu jest tabelka:

 

Bloom / Optimum usage rate

A-267 90-100 g/hl

A-210 80-90 g/hl

A-195 80 g/hl

A-141 50-70 g/hl

A-120 40-60 g/hl

A-100 30-60 g/hl

A-80 30-90 g/hl

A-60 25-100 g/hl

 

ref. http://www.gelatin.co.za/fining.htm

Edited by cahe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Goryczka jest bardzo wyraźna, wysuszająca język. Da się coś z tym zrobić na tym etapie?

Nic nie zrobisz, za kilka miesięcy będzie ciut lepiej. Błąd nie leży w płatkach tylko w słodzie palonym, za szybko go dodałeś. Gdyby go było mniej ,to nie byłoby problemu, w tym przypadku taki daje efekt.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.