Jump to content
MateuszO.

Belgian stout

Recommended Posts

Witam. Dzisiaj uwarzyłem RISa i z wysłodzin wyszedł mi (jest w trakcie chłodzenia) stout 10plato. Zastanawiam się nad drożdżami t58 bo znudziły mi się zwykłe dry stouty. Jaki będzie efekt, robił ktoś?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Belgian stout to ostatnie piwo Browaru Szałpiw i Pracowni Piwa oznaczone jako '2'. Wyszło 2 tygodnie temu, to może jeszcze w jakieś knajpie się uchowało. Butelek nie szukaj, bo nie było.

Jeśli znajdziesz to będziesz wiedział jak smakuje piwo w tym stylu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki wielkie za odpowiedź bo juz myslałem ze nikt nic nie napisze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie wyobrażam sobie czegoś takiego jak belgian stout chyba bym żura puścił jakbym to spróbował.

Share this post


Link to post
Share on other sites

kupie jutro będę miał jakby mi wódka zaszkodziła to wypije :D

 

Nie ma nic gorszego jak stout i estry

Edited by rabbek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Domniemam nie lubię ogólnie belgow ale zdarzyło mi sie pic stouta fermentowanego w wysokiej temp z dużą ilością estrów

Share this post


Link to post
Share on other sites

MateuszO. - zrób taką opcję - belgi są fajne, a takie połączenie może dać ciekawe efekty - najwyżej jak Ci nie będzie smakowało to po prostu nie zrobisz więcej takiego piwa. Przyznam szczerze, że sam jestem ciekawy jak takie połączenie smakuje.

 

Domniemam nie lubię ogólnie belgow ale zdarzyło mi sie pic stouta fermentowanego w wysokiej temp z dużą ilością estrów

 

MateuszO. chyba wyraźnie zapytał o to, czy ktoś robił coś podobnego i czy zna efekty, a nie o to czy ktoś po wypiciu będzie puszczał żury, domniema co to będzie lub czy lubi/nie lubi belgów. Jeżeli nie masz nic do powiedzenia w temacie to nie wypowiadaj się.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Belgian stouta jeszcze nie piłem, piłem za to belgian black ipa i połączenie jak dla mnie genialne. Przymierzam się do takiego piwa jak się zrobi nieco cieplej. Ponadto piłem BDSA z wyraźnymi akcentami palonymi i też mi bardzo smakował.

 

Nie wiem tylko jak ci to wyjdzie na T58, którym do typowych belgów jednak sporo brakuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Domniemam nie lubię ogólnie belgow ale zdarzyło mi sie pic stouta fermentowanego w wysokiej temp z dużą ilością estrów

No więc nie mamy o czym rozmawiać bo ja belgi bardzo lubię.

 

Nie wiem tylko jak ci to wyjdzie na T58, którym do typowych belgów jednak sporo brakuje.

Ja robie triple które uważam za bardzo dobre na t58 więc może spróbuję najpierw na nich a później na płynnych belgian stouta stworzyć :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

robiłem czarnego wita, którego spokojnie można byłoby podciągniąć pod dry stouta - drożdże to 3944 belgian wit

zasyp jak od wita + palony jęczmień z żywca i trochę czekoladowego

wyszło całkiem pijane fajne piwko 10blg - jednakże delikatny charakter tych drożdży przytłumiła paloność - na pewno będę coś podobnego kombinował ale użyję ardenów i cukru inwertowanego żeby wyciągnąć trochę więcej belga na wierzch - użycie carafy special albo pszenicy prażonej może być dobrym kierunkiem żeby się pozbyć spalenizny i kwasu

Edited by cml

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.