Jump to content

Belgian stout


MateuszO.
 Share

Recommended Posts

Witam. Dzisiaj uwarzyłem RISa i z wysłodzin wyszedł mi (jest w trakcie chłodzenia) stout 10plato. Zastanawiam się nad drożdżami t58 bo znudziły mi się zwykłe dry stouty. Jaki będzie efekt, robił ktoś?

Link to comment
Share on other sites

MateuszO. - zrób taką opcję - belgi są fajne, a takie połączenie może dać ciekawe efekty - najwyżej jak Ci nie będzie smakowało to po prostu nie zrobisz więcej takiego piwa. Przyznam szczerze, że sam jestem ciekawy jak takie połączenie smakuje.

 

Domniemam nie lubię ogólnie belgow ale zdarzyło mi sie pic stouta fermentowanego w wysokiej temp z dużą ilością estrów

 

MateuszO. chyba wyraźnie zapytał o to, czy ktoś robił coś podobnego i czy zna efekty, a nie o to czy ktoś po wypiciu będzie puszczał żury, domniema co to będzie lub czy lubi/nie lubi belgów. Jeżeli nie masz nic do powiedzenia w temacie to nie wypowiadaj się.

Link to comment
Share on other sites

Belgian stouta jeszcze nie piłem, piłem za to belgian black ipa i połączenie jak dla mnie genialne. Przymierzam się do takiego piwa jak się zrobi nieco cieplej. Ponadto piłem BDSA z wyraźnymi akcentami palonymi i też mi bardzo smakował.

 

Nie wiem tylko jak ci to wyjdzie na T58, którym do typowych belgów jednak sporo brakuje.

Link to comment
Share on other sites

Domniemam nie lubię ogólnie belgow ale zdarzyło mi sie pic stouta fermentowanego w wysokiej temp z dużą ilością estrów

No więc nie mamy o czym rozmawiać bo ja belgi bardzo lubię.

 

Nie wiem tylko jak ci to wyjdzie na T58, którym do typowych belgów jednak sporo brakuje.

Ja robie triple które uważam za bardzo dobre na t58 więc może spróbuję najpierw na nich a później na płynnych belgian stouta stworzyć :)
Link to comment
Share on other sites

robiłem czarnego wita, którego spokojnie można byłoby podciągniąć pod dry stouta - drożdże to 3944 belgian wit

zasyp jak od wita + palony jęczmień z żywca i trochę czekoladowego

wyszło całkiem pijane fajne piwko 10blg - jednakże delikatny charakter tych drożdży przytłumiła paloność - na pewno będę coś podobnego kombinował ale użyję ardenów i cukru inwertowanego żeby wyciągnąć trochę więcej belga na wierzch - użycie carafy special albo pszenicy prażonej może być dobrym kierunkiem żeby się pozbyć spalenizny i kwasu

Edited by cml
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.