Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Dzisiaj uwarzyłem RISa i z wysłodzin wyszedł mi (jest w trakcie chłodzenia) stout 10plato. Zastanawiam się nad drożdżami t58 bo znudziły mi się zwykłe dry stouty. Jaki będzie efekt, robił ktoś?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Belgian stout to ostatnie piwo Browaru Szałpiw i Pracowni Piwa oznaczone jako '2'. Wyszło 2 tygodnie temu, to może jeszcze w jakieś knajpie się uchowało. Butelek nie szukaj, bo nie było.

Jeśli znajdziesz to będziesz wiedział jak smakuje piwo w tym stylu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki wielkie za odpowiedź bo juz myslałem ze nikt nic nie napisze.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

nie wyobrażam sobie czegoś takiego jak belgian stout chyba bym żura puścił jakbym to spróbował.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

kupie jutro będę miał jakby mi wódka zaszkodziła to wypije :D

 

Nie ma nic gorszego jak stout i estry

Edytowane przez rabbek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Domniemam nie lubię ogólnie belgow ale zdarzyło mi sie pic stouta fermentowanego w wysokiej temp z dużą ilością estrów

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

MateuszO. - zrób taką opcję - belgi są fajne, a takie połączenie może dać ciekawe efekty - najwyżej jak Ci nie będzie smakowało to po prostu nie zrobisz więcej takiego piwa. Przyznam szczerze, że sam jestem ciekawy jak takie połączenie smakuje.

 

Domniemam nie lubię ogólnie belgow ale zdarzyło mi sie pic stouta fermentowanego w wysokiej temp z dużą ilością estrów

 

MateuszO. chyba wyraźnie zapytał o to, czy ktoś robił coś podobnego i czy zna efekty, a nie o to czy ktoś po wypiciu będzie puszczał żury, domniema co to będzie lub czy lubi/nie lubi belgów. Jeżeli nie masz nic do powiedzenia w temacie to nie wypowiadaj się.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Belgian stouta jeszcze nie piłem, piłem za to belgian black ipa i połączenie jak dla mnie genialne. Przymierzam się do takiego piwa jak się zrobi nieco cieplej. Ponadto piłem BDSA z wyraźnymi akcentami palonymi i też mi bardzo smakował.

 

Nie wiem tylko jak ci to wyjdzie na T58, którym do typowych belgów jednak sporo brakuje.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Domniemam nie lubię ogólnie belgow ale zdarzyło mi sie pic stouta fermentowanego w wysokiej temp z dużą ilością estrów

No więc nie mamy o czym rozmawiać bo ja belgi bardzo lubię.

 

Nie wiem tylko jak ci to wyjdzie na T58, którym do typowych belgów jednak sporo brakuje.

Ja robie triple które uważam za bardzo dobre na t58 więc może spróbuję najpierw na nich a później na płynnych belgian stouta stworzyć :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

robiłem czarnego wita, którego spokojnie można byłoby podciągniąć pod dry stouta - drożdże to 3944 belgian wit

zasyp jak od wita + palony jęczmień z żywca i trochę czekoladowego

wyszło całkiem pijane fajne piwko 10blg - jednakże delikatny charakter tych drożdży przytłumiła paloność - na pewno będę coś podobnego kombinował ale użyję ardenów i cukru inwertowanego żeby wyciągnąć trochę więcej belga na wierzch - użycie carafy special albo pszenicy prażonej może być dobrym kierunkiem żeby się pozbyć spalenizny i kwasu

Edytowane przez cml

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×