Skocz do zawartości

Klon Mikkellera Chill Pils Orange lub jak uzyskać pilsa z pomarańczą?


kubek_77

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem się braci podpytać jak się zabrać za chmielenie takiego pilsa by uzyskać smak i aromat pomarańczy/mandarynki.

Celowałem w chmiele

 

Amarillo lub Mandarina Bavaria DE - to dla aromatu i smaku.

 

Nie bardzo wiem co dobrać do tego na goryczkę? Miałem taki pomysł, żeby to przełamać miętą z Polarisa.

 

Nie wiem jakie chmiele były wykorzystane w Mikkellerze... może wiecie?

 

Zasyp taki jak najprostszy:

 

słód pilzeński 3,5kg

słód monachijski II - 0,5 kg

słód przeniczny 0,25 kg

 

Celuję w "klasycznego amerykańskiego pilsa" z goryczką podkręconą pod górną granicę stylu około 40 IBU.

 

Proszę o sugestie i uwagi.

Edytowane przez kubek_77
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a może coś w temacie?

Receptura dobrze wygląda, można by jeszcze jakieś skórki pomarańczy do tego sypnąć.

Do 40 IBU to na goryczkę daj cokolwiek, nawet to Amarillo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a może coś w temacie?

Receptura dobrze wygląda, można by jeszcze jakieś skórki pomarańczy do tego sypnąć.

Do 40 IBU to na goryczkę daj cokolwiek, nawet to Amarillo.

 

O skórkach myślełem. Nie jestem przekonany, czy wrzucić same skórki podczas gotowania (na jakieś 5 minut przed końcem), czy taki syrop na bazie alkoholu na samą fermentację cichą. Plan był nawet taki by lekko w garku spiec skórki z cukrem i zakropić to jakimś spirytem i wrzucić na fermentację burzliwą (w sensie, że do ostudzonej już brzeczki, a nie do gotowania).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.