Jump to content

Klon Mikkellera Chill Pils Orange lub jak uzyskać pilsa z pomarańczą?


kubek_77
 Share

Recommended Posts

Chciałem się braci podpytać jak się zabrać za chmielenie takiego pilsa by uzyskać smak i aromat pomarańczy/mandarynki.

Celowałem w chmiele

 

Amarillo lub Mandarina Bavaria DE - to dla aromatu i smaku.

 

Nie bardzo wiem co dobrać do tego na goryczkę? Miałem taki pomysł, żeby to przełamać miętą z Polarisa.

 

Nie wiem jakie chmiele były wykorzystane w Mikkellerze... może wiecie?

 

Zasyp taki jak najprostszy:

 

słód pilzeński 3,5kg

słód monachijski II - 0,5 kg

słód przeniczny 0,25 kg

 

Celuję w "klasycznego amerykańskiego pilsa" z goryczką podkręconą pod górną granicę stylu około 40 IBU.

 

Proszę o sugestie i uwagi.

Edited by kubek_77
Link to comment
Share on other sites

Anteks z cały szacunkiem... odpowiem ci w następujący sposób:

 

a w tesco jest promocja na banany 2,99 zł...

Edited by kubek_77
Link to comment
Share on other sites

a może coś w temacie?

Receptura dobrze wygląda, można by jeszcze jakieś skórki pomarańczy do tego sypnąć.

Do 40 IBU to na goryczkę daj cokolwiek, nawet to Amarillo.

Link to comment
Share on other sites

Anteks z cały szacunkiem... odpowiem ci w następujący sposób:

 

a w tesco jest promocja na banany 2,99 zł...

Banany to do pszenicy, w promocji są jeszcze buraki czerwone do Red Ale ;)

Edited by anteks
Link to comment
Share on other sites

a może coś w temacie?

Receptura dobrze wygląda, można by jeszcze jakieś skórki pomarańczy do tego sypnąć.

Do 40 IBU to na goryczkę daj cokolwiek, nawet to Amarillo.

 

O skórkach myślełem. Nie jestem przekonany, czy wrzucić same skórki podczas gotowania (na jakieś 5 minut przed końcem), czy taki syrop na bazie alkoholu na samą fermentację cichą. Plan był nawet taki by lekko w garku spiec skórki z cukrem i zakropić to jakimś spirytem i wrzucić na fermentację burzliwą (w sensie, że do ostudzonej już brzeczki, a nie do gotowania).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.