Skocz do zawartości
Kamil Świercz

Płatki owsiane do jasnego piwa.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zamierzam uwarzyć mała warkę (około 10 l ) lekkiego pale ale, powiedzmy 10blg. Zasyp to 2kg pale ale ze strzegomia.

 

I dziś wpadł mi pomysł do głowy aby dodać płatków owsianych błyskawicznych do zasypu. I tu moje pytanie. Ile ich dodać żeby nie zepsuć sprawy. Czytałem gdzieś, że ludzie dodają nawet całą paczke czyli np. 500g. I jakich rezultaty dadzą one w Pale ale. Czy takie jak w Stoucie owsianym?

 

 

Pozdrawiam!

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Robilem takie owsiane pale ale - duza ilosc platkow owsianych da Ci w piwie charakterystyczna, aksamitna konsystencje, lekka kwasnosc i podniesie pelnie smakowa. Sugerowalbym uzycie nie wiecej niz 20% w zasypie i zacieranie raczej na wytrawnie zeby piwo nie wyszlo zbyt pelne.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

I tu moje pytanie. Ile ich dodać żeby nie zepsuć sprawy.

6%, tyle daję żeby stworzyć delikatna oleistość, która nie będzie dominować w piwie.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×