Jump to content
Sign in to follow this  
gliko

Pilsner z brewkita - temperatury i chmielenie

Recommended Posts

Witam

Chcę zrobić Pilsnera z brewkita od Muntonsa na dodanych do niego drożdżach. Są to drożdże górnej fermentacji (na dolną niestety nie mam warunków) W instrukcji pisze że temperatura fermentacji powinna wynosić między 18 – 22 stopnie. Planuje uwodnić drożdże w temperaturze około 18 stopni i dodać do brzeczki o podobnej temperaturze. Fermentor od razu po zadaniu drożdży chciałem znieść do piwnicy gdzie temp wynosi 16 stopni. Czy drożdże ruszą w takiej temperaturze? Czy jeśli nie ruszą a przestawię fermentor w cieplejsze miejsce to fermentacja jest do odratowania?

 

Mam też chmiel saaz w granulacie i pomyslalem ze molgbym go dodać. Ile gramów będzie odpowiednie?

 

Pozdrawiam

Edited by gliko

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ruszą i to jest moim zdaniem bardzo dobry plan. Jeśli chcesz sypać saaza to ja bym próbował chmielić na zimno, ale to dopiero za kilka tygodni - zdążysz się odpowiednio przygotować teoretycznie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Większość drożdży górnej fermentacji ma temperature minimalną 15'C a kilka nawet 12'C. Do pilsnera najlepiej trzymać się tyh dolnych rejestrów żeby profil był jak najczystrzy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zaciekawiło mnie chmielenie piwa poprzez dodanie chmielowej herbaty, metoda ta wydaje się bardzo prosta i szybka. Próbował ktoś tego sposobu i może powiedzieć że działa/ jest wydajny?Czy złym pomysłem byłoby dodanie chmielu w formie herbaty podczas rozlewu piwa do butelek. Na youtubie są filmy o dodawaniu herbaty chmielowej, ale tylko do brzeczki przed dodaniem drożdży.

Ciekawi mnie też czy dodanie do piwa chmielowej herbaty od razu po gotowaniu w ilości 25 ml na butelkę może się jakoś odbić na procesie refermentacji. Wyższa temperatura sprawia, że drożdże wytwarzają niepożądane smaki, czy przy takiej ilości może się coś wytworzyć. Mógłbym oczywiście poczekać, aż herbata się schłodzi, ale to by mi fajnie rozpuściło cukier w butelkach przed dolaniem piwa.

Edited by gliko

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.