Skocz do zawartości
Bakum

Black IPA - prośba o konsultację receptury

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

po ostatnich warkach zostało mi trochę ześrutowanych słodów, które chciałbym spożytkować zanim zwietrzeją.

Celuję w Black IPA, ale nie musi to być wierne odwzorowanie stylu. Na podstawie receptur z Wiki opracowałem taki oto przepis:

 

Zacieranie:

Słód pszeniczny (0.7kg) – w małym garnku 2 litry wody, 10 min przerwa ferulikowa, 15 minut - przerwa białkowa. Po 25 min podgrzewam do 65OC i przelewam do dużego garnka, gdzie jest 18l wody o tej samej temperaturze. Dodaję Pale Ale (2kg), Monachijski typ II (1kg) i Pilzneński (2.5kg), płatki owsiane błyskawiczne (1kg)* i utrzymuję przez 60 min (do negatywnej próby jodowej) temperaturę 65OC. Po 60 minutach (negatywnej próbie jodowej) mashout i dodaję pszeniczny czekoladowy (0.3kg) i palony jęczmień (0.15kg).

 

* podobała mi się 'jedwabistość' w Stoutcie Owsianym, dlatego te płatki

 

Wysładzanie do 24 litrów.

 

Chmielenie – 80 minut:

- 30g Tomahawk i 30g Lubelskiego w 15 minucie gotowania

- 30g Sybilla i 30g Marynka w 40 minucie gotowania

- 30g Citra, 15g Cascade w 80 minucie gotowania

 

Drożdże suche Safbrew US05 2x11g.

 

Fermentacja:

Burzliwa 10 dni w 18OC

Cicha 18OC 2 tygodnie (chmielenie na zimno Fuggels Tab)

 

To by była 5 warka z zacieraniem. Gorąca prośba do bardziej doświadczonych o skonsultowanie, zwłaszcza w sprawie chmielenia.

 

 

Chmiel jaki mam w zapasie: Tomahawk 30g, Citra 30g, Sybilla 100g, Cascade 15g, Lubelski 65g, Marynka 60g, Fuggle tab-1szt.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem co powiedzą pozostali koledzy ale moim zdaniem dodawanie Lubelskiego na te 65 trochę mija się z celem, goryczki z niego za bardzo nie uzyskamy (3% alfa-kwasów) a po 65 min aromatu też za bardzo nie zostanie. Do tego Marynka to teoretycznie chmiel dualny goryczka i aromat jednak ja wrzuciłbym go na te 65min gotowania (zależnie od daty zbioru ponoć ma 9-10% a/a) przez co uzyskalibyśmy większą goryczkę.

Edytowane przez Konus

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Przerwy ferulikowa i białkowa wg mnie zbędne. Zamiast jeczmienia palonego daj jakis barwiacy bo bedziesz mial za bardzo palone. W Black IPA chmiele maja grac pierwsze skrzypce. Zacieraj na słodko w 66-68'C. Z chmieleniem już Kolega wyżej podpowiedział.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×