Jump to content
Sign in to follow this  
Wilkor

Słodkie, ale nie pełne

Recommended Posts

Witam,

 

mam małą rozkminę i zastanawiałem się czy jest sens tworzenia następnego tematu, ale może będziecie mieli coś ciekawego do dodania, a nigdzie w zasadzie nie mogłem znaleźć niczego w temacie sensu stricto.

 

A rozkmina jest jak w temacie, chcę stworzyć recepturę na piwo, American Imperial Red Lager, które ma spełniać takie warunki:

- być czerwone

- być pijalne - czyli wytrawne

- mieć wysoki ekstrakt - sporo %

- mieć intensywny aromat chmielowy, ale stosunkowo niską goryczkę

- być możliwie słodkie w smaku

 

Wobec tego ułożyłem sobie taką recepturę:

 

pale ale - 5kg

pszeniczny - 1kg

cara gold 120ebc - 0,5kg

cara blond 20ebc - 0,2kg

cukier biały - 0,5kg

pszenica prażone - 0,06kg

 

chmielone citrą

20g na 0'

10g na 45'

10g na 50'

10g na 55'

10g na 57'

10g na 58'

10g na 59'

30g na 60'

30g na whirpool

60g na zimno

 

gęstwa munich lager do fermentacji

planuje jeszcze przesunąć balans wody w stronę chlorków, ale jeszcze nie ogarnąłem ile muszę dodać.

 

 

Czy macie może jakieś uwagi, jak uzyskać wytrawne, pijalne piwo jak west coast IIPA, ale będące jednocześnie dość słodkie?

Czy podstawowy słód pale ale będzie najtrafniejszym wyborem? A możę lepiej nada się pilzneński, bliższy amerykańskiemu 2-row? Albo może w drugą stronę, np. wiedeński?

Czy jasne karmele 20, 120ebc wniosą oczekiwaną słodycz i karmelowość, ale nie treściwość? Czy łącznie 0,7kg to nie za dużo?

Czy duża il.ość chmielu dodawanego na koniec gotowania nie jest już marnotrawstwem? Czy faktycznie lepiej dla pijalności będzie gdy nadana zostanie większa goryczka? (40 ibu obliczone wg BS2)

Czy drożdże munich lager dobrze nadadzą się do wyeksponowania założonych cech piwa?

 

Liczę na uwagi/pomysły w każdym aspekcie, pozdrawiam :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
być pijalne - czyli wytrawne

Pijalne=wytrawne?

mieć wysoki ekstrakt - sporo %

I na pewno ma być pijalne?

 

mieć intensywny aromat chmielowy, ale stosunkowo niską goryczkę
chmielone citrą

20g na 0'

10g na 45'

10g na 50'

10g na 55'

10g na 57'

10g na 58'

10g na 59'

30g na 60'

30g na whirpool

60g na zimno

Skoro wrzucasz chmiel na 0 minut gotowania to to whirpoola wsypujesz w -1 minucie gotowania?

Wrzucanie chmielu co minutę ma mieć jakiś cel?

Sypiesz tyle chmielu mającego 14% alfa i chcesz mieć słabą goryczkę?

być możliwie słodkie w smaku

może użyj słodzika albo dosyp cukru do szklanki przed piciem?

Wobec tego ułożyłem sobie taką recepturę:

 

pale ale - 5kg

pszeniczny - 1kg

cara gold 120ebc - 0,5kg

cara blond 20ebc - 0,2kg

cukier biały - 0,5kg

pszenica prażone - 0,06kg

Podałeś zasyp, o tym czy piwo będzie słodkie czy wytrawne decyduje schemat zacierania. Skoro dodajesz cukru białego, czy na pewno chcesz żeby to piwo było słodkie?

Czy macie może jakieś uwagi, jak uzyskać wytrawne, pijalne piwo jak west coast IIPA, ale będące jednocześnie dość słodkie?

Po raz kolejny, wytrawne czy słodkie ma być to piwo?

(...)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koledze chyba chodzi o to żeby nie zaklejało ryja po zatarciu na słodko a było słodkie - to raczej jakiś monach i karmele do zasypu oraz owocowe chmiele "słodkie" w smaku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

próbowałem wyciągnąć słodycz ze słodów i chmielów jednocześnie. Po dwóch próbach polecam coś takiego:

 

pale ale 3 kg

monachijski 2 kg

pszeniczny 1 kg

+ karmelowe

+ ziarno prażone na kolor

cukier? nie wiem jak to zagra ale żeby nie było ulepku można nim skontrować

 

chmielenie:

mieszanka "słodkich chmieli" czyli Amarillo i Citra na whirlpool (bs2 liczy IBU dla whirlpoola), wylicz takie jakie chcesz otrzymać. Polecam w temp. 75-70 st. C 60'

 

fermentacja w dolnym zakresie temp aby %%% nie wyszedł w aromacie z tego cukru,

koniecznie cicha z mieszanką Amarillo i Citra

 

tak otrzymasz słodkie owocowe mocno aromatyczne piwko, takie girl ipa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

90g wrzucasz na goryczkę, to raczej słabo goryczkowe nie będzie. Przesuń to w stronę 30', 15', 5'.

Sypiesz tyle chmielu mającego 14% alfa i chcesz mieć słabą goryczkę?

 

Rozumiem, że z tym:

 

chmielone citrą

20g na 0'

10g na 45'

10g na 50'

10g na 55'

10g na 57'

10g na 58'

10g na 59'

30g na 60'

30g na whirpool

60g na zimno

 

to się kolega w powszechnie używaną i rozumianą nomenklaturę nie wstrzelił, ale już w połączeniu z tym:

 

Czy duża il.ość chmielu dodawanego na koniec gotowania

 

widać że wystarczyła odrobina dobrej woli. Nie rozumiem po co kolega miałby odwracać kolejność dawkowania chmielu w trakcie gotowania, po czym zachować kolejność następnych dawek.

 

I w sumie racja - amarillo na zimno mi 2/2 razy zasłodził fajnie piwo i raz to był american lager.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie, no co niektórzy to się muszą douczyć :D

Cytat

 

być pijalne - czyli wytrawne

 

Pijalne=wytrawne?

Chyba wyraźnie napisałem, że o to mi chodzi. Piwo ma mieć mało dekstryn, nie być pełne, ergo wytrawne.

 

Cytat

 

mieć wysoki ekstrakt - sporo %

 

I na pewno ma być pijalne?

GCH Czesław Dziełak IIPA - mam nadzieję, że coś Ci to mówi :)

 

Cytat

 

mieć intensywny aromat chmielowy, ale stosunkowo niską goryczkę

 

Cytat

 

chmielone citrą

 

20g na 0'

 

10g na 45'

 

10g na 50'

 

10g na 55'

 

10g na 57'

 

10g na 58'

 

10g na 59'

 

30g na 60'

 

30g na whirpool

 

60g na zimno

 

Skoro wrzucasz chmiel na 0 minut gotowania to to whirpoola wsypujesz w -1 minucie gotowania?

 

Wrzucanie chmielu co minutę ma mieć jakiś cel?

 

Sypiesz tyle chmielu mającego 14% alfa i chcesz mieć słabą goryczkę?

Primo, są dwie szkoły zapisu. Przecież wyraźnie widać, że u mnie im wyższa liczba, tym późniejszy czas gotowania. Napisałem także że BS2 obliczył goryczkę na 40 IBU.

 

 

być możliwie słodkie w smaku

 

może użyj słodzika albo dosyp cukru do szklanki przed piciem?

Nie chce się bawić w takie rzeczy, wolałbym pomanipulować zasypem/zacieraniem

Cytat

 

Wobec tego ułożyłem sobie taką recepturę:

 

 

 

pale ale - 5kg

 

pszeniczny - 1kg

 

cara gold 120ebc - 0,5kg

 

cara blond 20ebc - 0,2kg

 

cukier biały - 0,5kg

 

pszenica prażone - 0,06kg

 

Podałeś zasyp, o tym czy piwo będzie słodkie czy wytrawne decyduje schemat zacierania. Skoro dodajesz cukru białego, czy na pewno chcesz żeby to piwo było słodkie?

 

Primo - zasyp także o tym decyduje. Secundo, tak.

To nie wino, że jest albo słodkie albo wytrawne.

 

90g wrzucasz na goryczkę, to raczej słabo goryczkowe nie będzie. Przesuń to w stronę 30', 15', 5'.

Inna forma zapisu, ludzie, myślcie :P

 

próbowałem wyciągnąć słodycz ze słodów i chmielów jednocześnie. Po dwóch próbach polecam coś takiego:

 

 

 

pale ale 3 kg

 

monachijski 2 kg

 

pszeniczny 1 kg

 

+ karmelowe

 

+ ziarno prażone na kolor

 

cukier? nie wiem jak to zagra ale żeby nie było ulepku można nim skontrować

 

 

 

chmielenie:

 

mieszanka "słodkich chmieli" czyli Amarillo i Citra na whirlpool (bs2 liczy IBU dla whirlpoola), wylicz takie jakie chcesz otrzymać. Polecam w temp. 75-70 st. C 60'

 

 

 

fermentacja w dolnym zakresie temp aby %%% nie wyszedł w aromacie z tego cukru,

 

koniecznie cicha z mieszanką Amarillo i Citra

 

 

 

tak otrzymasz słodkie owocowe mocno aromatyczne piwko, takie girl ipa.

Wielkie dzięki. Amarillo i Citra to faktycznie dobra kompozycja, możliwe, że zmienie chmielenie na mieszankę tych dwóch. Fermentacja w dolnych temperaturach zapewne także będzie. Obawiałbym się tylko czy monach nie da mi tego, czz\ego za bardzo nie chcę - za dużo ciała.

 

 

 

widać że wystarczyła odrobina dobrej woli. Nie rozumiem po co kolega miałby odwracać kolejność dawkowania chmielu w trakcie gotowania, po czym zachować kolejność następnych dawek.

Jaras, ja po prostu stosuję zapis wg. drugiej szkoły chmielenie :) on także jest używany. :)

Czerwony kolor najlepiej daje tak z 50g jęczmienia palonego.

Yup, tj przy moim Blg lepiej będzie dodać ciut więcej, celuje pod 30EBC, zawsze łądnie wychodziła czerwień.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A rozkmina jest jak w temacie, chcę stworzyć recepturę na piwo, American Imperial Red Lager, które ma spełniać takie warunki:

- być czerwone

- być pijalne - czyli wytrawne

- mieć wysoki ekstrakt - sporo %

- mieć intensywny aromat chmielowy, ale stosunkowo niską goryczkę

- być możliwie słodkie w smaku

czyli wytrawne piwa są pijalne - wszystkie? wtf?

 

GCH Czesław Dziełak IIPA - mam nadzieję, że coś Ci to mówi :)

No mi mówi jedno: gorzała, spirem pogania i na odwyrtkę - piwo dla mnie niepijalne. Orginał na 1000 procent był inny, bo znam mw. sposób prowadzenia fermentacji przez Czesława i sam ją stosuję z powodzeniem.

Edited by Mariusz_CH

Share this post


Link to post
Share on other sites
Panowie, no co niektórzy to się muszą douczyć :D

Zgadzam się. Także bierz książki i przejrzyj jeszcze raz forum i wiki.

 

Co do szkół chamienia jak to napisałeś czyli sposobu zapisu schematu chmielenia. Owszem, możesz napisać, że dajesz Xg na Y minut gotowania albo, że dajesz Xg w Z minucie gotowania. Albo jestem ślepy albo piszesz:

20g na 0'

 

10g na 45'

 

10g na 50'

 

Chyba wyraźnie napisałem, że o to mi chodzi. Piwo ma mieć mało dekstryn, nie być pełne, ergo wytrawne.

Dlaczego piwo z małą ilością dekstryn nie może być pełne?

Upierasz się że piwo wytrawne równa się (czyli "=") piwo pijalne. Czyli piwo słodsze nie może być pijalne?

 

GCH Czesław Dziełak IIPA - mam nadzieję, że coś Ci to mówi :)

Tak, ale wydaje mi się, że Czesławowi chodzi bardziej o pijalność, zgodność ze stylem i urywanie dupy niż o to, żeby piwo miało jak najwięcej alkoholu.

 

Primo - zasyp także o tym decyduje. Secundo, tak.

To nie wino, że jest albo słodkie albo wytrawne.

http://sjp.pwn.pl/sjp/wytrawny;2541110.html

2. «o napojach alkoholowych: niesłodki»

Daj mi przykład piwa które jednocześnie jest słodkie i niesłodkie. Bo chyba się jeszcze z takim nie spotkałem,

 

Inna forma zapisu, ludzie, myślcie :P

Nie uważasz, że jeśli tylko ty stosujesz zapis schematu chmielenia od tyłu to niemyślący jest ktoś kto stosuje ten zapis co większość piwowarów?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję Anteks za rozładowanie atmosfery :)

 

Panowie, ja nie mam pojęcia, czy wy się czepiacie dla zasady czy z jakiegoś innego powodu. Naprawdę, czy GCH walił spirolem czy nie, czy był pijalny dla kogoś czy nie. Wyraźnie napisałem jakie cechy chcę osiągnąć i co mam przez te cechy na myśli. Wasze indywidualne zdanie nie ma dla mnie kompletnie żadnego znaczenia.

Co do szkół chamienia jak to napisałeś czyli sposobu zapisu schematu chmielenia. Owszem, możesz napisać, że dajesz Xg na Y minut gotowania albo, że dajesz Xg w Z minucie gotowania. Albo jestem ślepy albo piszesz:

Cytat

 

20g na 0'

10g na 45'

10g na 50'

 

Szkoły chamienia nawet nie skomentuje, bo kto tu wychodzi na chama widać jasno. 20g na 0' w tym wypadku oznacza 20g chmielu dodane w zerowej minucie gotowania. Taki zapis też jest stosowany.

 

 

Chyba wyraźnie napisałem, że o to mi chodzi. Piwo ma mieć mało dekstryn, nie być pełne, ergo wytrawne.

 

Dlaczego piwo z małą ilością dekstryn nie może być pełne?

 

Upierasz się że piwo wytrawne równa się (czyli "=") piwo pijalne. Czyli piwo słodsze nie może być pijalne?

Ponieważ za pełne piwa uznaje się te, które mają niskie odfermentowanie końcowe, jak na swoje Blg. Niskie odfermentowanie bierze się m.in ze zwiększonej zawartości cukrów rezydualnych, m.in. niefermentowalnych dekstryn. Piwo słodsze może być pijalne i jeśli zwróciłbyś uwagę na cechy piwa które chce uwarzyć, to własnie te cechy chce osiągnąć. Kłania się czytanie ze zrozumieniem. I jeszcze jedno - dekstryny nie dają słodyczy.

 

GCH Czesław Dziełak IIPA - mam nadzieję, że coś Ci to mówi :)

 

Tak, ale wydaje mi się, że Czesławowi chodzi bardziej o pijalność, zgodność ze stylem i urywanie dupy niż o to, żeby piwo miało jak najwięcej alkoholu.

Ale w konsekwencji miało spory %, a piwo robię pod kogoś i staram się sprostać wymaganiom.

 

http://sjp.pwn.pl/sj...ny;2541110.html

 

2. «o napojach alkoholowych: niesłodki»

 

Daj mi przykład piwa które jednocześnie jest słodkie i niesłodkie. Bo chyba się jeszcze z takim nie spotkałem,

Serio? Słownik pwn? Naprawdę to jest źródło przystosowane do piwowarstwa rzemieślniczego?

Jeszcze raz rozjaśnię co miałęm an myśli, a o czym juz pisałem:

wytrawny - czyli lekki, nie pełny, wysoki stopień odfermentowania, mało cukrów rezydualnych, wysoki % jak na swoje Blg, nie zamulający, etc. etc.

słodki - ,słodowość, karmelowość, toffi, wnoszone przez produkty reakcji maillarda etc etc

 

Piwo słodkie i pełne -np. viva la wita

Piwo gorzkie i wytrwane - np. shark

Piwo gorzkie i pełne - np. rowing jack

Piwo słodkie i wytrawne - np. porter łódzki

 

Cytat

 

Inna forma zapisu, ludzie, myślcie :P

 

Nie uważasz, że jeśli tylko ty stosujesz zapis schematu chmielenia od tyłu to niemyślący jest ktoś kto stosuje ten zapis co większość piwowarów?

Uważam, że powinieneś przeczytac co napisał Jaras. Jaśniej już nie potrafię.

 

Mam nadzieję, że reszta z Was nie ma problemów ze zrozumieniem tego co napisałem.

Zastanawiam się też czy munich lager dobrze akcentują słód a nie goryczkę chmielową, może jakieś inne propozycje płynnych dolniaków?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Szkoły chamienia nawet nie skomentuje, bo kto tu wychodzi na chama widać jasno. 20g na 0' w tym wypadku oznacza 20g chmielu dodane w zerowej minucie gotowania. Taki zapis też jest stosowany.

Jeszcze raz.

Widzisz różnicę między:

20g na 0'

i

20g w 0'

Tłumaczę na pisane:

dwadzieścia gramów wsypane NA 0 minut gotowania

i

dwadzieścia gramów wsypane W 0 minucie gotowania.

Nie widzisz różnicy? I każesz mi się douczać?

Jak już tworzysz własne definicje to wydaj do nich słownik do rozszyfrowywania Twoich wypowiedzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

20g na 0' - dwadzieścia gramów NA zerową minutę gotowania. Nie dorabiaj sobie ideologi tam gdzie jej nie ma. To przecież jasno wynika z zapisu, jeśli chociaż zerknąłbyś, że potem zapisałem whirpool i dry hoping. Trzeba mocno nie ogarniać by tego nie zrozumieć, ale czego oczekuję po osobie która albo nie doczytuje, albo nie czyta ze zrozumieniem, bo szerzej i jaśniej już napisać nie można.

Forumowym czepialskim trollom omijającym meritum stanowcze nie, proszę sobie darować wypowiedzi w tym temacie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.