Jump to content
Sign in to follow this  
pepe11

Double AIPA

Recommended Posts

Pytanie o drożdże , czy ktoś ma porównanie przy tym piwie - drożdże suche czy płynne jeśli tak to jakie ?

czy tylko US-05 bo chmiele robią cała robotę ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozważyłbym jeszcze Mangrove Jacki.

Używałem i suchych i płynnych i przy mocno chmielonych piwach nie wyczułem różnicy.

Chociaż płynnych przy Ameryce używałem raz. No i gęstwa na kolejne kilka warek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napisz coś więcej o tym planowanym Double AIPA. Planowany blg to minimum... Im więcej opisu tym łatwiej będzie pomóc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napisz coś więcej o tym planowanym Double AIPA. Planowany blg to minimum... Im więcej opisu tym łatwiej będzie pomóc.

 

 

zasyp jak zasyp chodzi mi o to czy takie nachmielenie pozwoli na popisy drożdży czy wszystko jedno czy dam suchary czy płynne

do tej pory robiłem takie piwa tylko na US-05 teraz mam do innego piwa 1084 Irish Ale i się zastanawiam czy w kolejce ma być AIPA czy

Foreign Extra Stout

 

Pale Ale 6,0kg

Monachijski 1,0 kg

Crystal 300 0,3kg

Aroma 0,2kg

 

Summit - 30g

Cascade - 30g

Amarillo - 90g

Citra - 50g

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak suche, to tylko rozruszane. Ja wolę jacki, ale us-05 też dają radę. A jeśli się zdecydujesz na płynne, to proponowałbym jakieś High Gravity, zamiast American Ale - szkoda na nie kasy, bo nie widać różnicy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiłem kiedyś IIPA na US05. Dałem dwie saszetki. Byłem bardzo zadowolony. US05 dosyć dobrze uwydatniają aromaty chmielu. Mają czysty profil. Co do chmielenia. Dałbym ze 100g na cichą. Ale ja lubię jak IIPA jest konkretnie nachmielona :) Dodaj jeszcze z 400 - 500 g zwykłego cukru przed końcem gotowania. Zrezygnował bym ze słodu aroma.

Edited by mat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po pierwsze zasyp jest baardzo zły. Wyrzuć ten ciemny crystal, wyrzuć monachijski bo do IIPA nie pasuje, wyrzuć aroma. To ma być wytrawne IIPA a nie słodowe Red Ale. Słód Pale Ale zamień albo wymieszaj z Pils, żeby bardziej przypominało amerykański 2-Row. Dodaj cukru kukurydzianego albo kuchennego dla większej wytrawności (~10%). Jeżeli chcesz slody specjalne, to tylko małe ilości jasnego Crystal ~10L (20EBC) + CaraPils.

Drożdże US-05 albo np. WY1272. Na zimno nachmiel co najmniej 50g+.

Share this post


Link to post
Share on other sites

hm bardzo zły zasyp ? to lekka modyfikacja exterminatora z Twojego browaru robiłem to piwo kilka razy i zawsze przynajmniej było OK co do cukru to przy tym zasypie wychodzi muzgotrzep dwie saszetki drożdży zjadają aż miło więc nie jest zamulone , pytałem o płynne żeby troszkę zmienić ew. ulepszyć. Co nie znaczy że nie spróbuję według rad Scoobiego bo jego Dart Vader to klasyka

Edited by pepe11

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.