Jump to content

Browar "Jonasz"


 Share

Recommended Posts

Temat przenoszę z forum browar.biz, bo częściej zaglądam na forum piwo.org. Pozwolę sobie skopiować dotychczasowe zapiski.

 

 

Temat zakładam, celem uporządkowania sobie listy wszystkich sporządzonych warek.

 

 

WARKA #1 - JASNE ALE

 

Zestaw ekstraktów z BA. Chmielone angielskimi odmianami chmielu. Drożdże zadane w zbyt wysokiej temperaturze co skutkowało dziwnymi posmakami. Ale brat piję i mu smakuję, a nawet mówi, że " Anglię mu przypomina". Dość płaskie w smaku

 

WARKA #2 - CIEMNE ALE

 

Zestaw ekstraktów z HB. Drugie podejście do angielskiej klasyki i jest dużo lepiej. Piwo nagazowane, pełniejsze w smaku i bez dziwnych aromatów. A chmielone Marynką i Lubelskim smile.gif. Jeszcze dojrzewa.

 

I zaczynamy zacieranie.

 

WARKA #3 AMERICAN STOUT | " PIĄTEK 13-STEGO" 13.12.2013

 

 

17 L | ok . 15,5 BLG (mierzyłem to pokazało mi 13,5blg, ale później przeczytałem o różnicach w pomiarach przy mierzeniu w wysokich temperaturach; stąd "na oko" końcowe blg to 15,5)

 

 

SŁODY:

monachijski - 1kg | pale ale - 2,7kg | coffe 0,5kg | karmelowy - 0,3kg | jęczmień palony - 0,45kg | chocolate - 0,25kg

 

CHMIEL:

SIMCOE 50g szyszka - 60min. gotowania

chmielone na cichej: CRYSTAL: 20g - tydzień

 

DROŻDŻE:

SAFALE US 04

 

ZACIERANIE:

68° - 1h ( ale temperatura mogła być wyższa, szczególnie na początku przerwy)

70° - 10min - wrzucone ciemne słody

80° - mashout

 

wysładzanie wodą o temp. 68-70° (pomyłka smile.gif)

 

FERMENTACJA:

 

10dni burzliwej - nie chciało zejść poniżej 6,5blg

7dni cichej

 

BUTELKOWANIE: 2.01.2014

65G glukozy ( bałem się granatów)

 

REFERMENTACJA: do 10.01.2014

 

Piwo w tej chwili leżakuje i nie wiem czy nie będzie nieodgazowane...

 

 

WARKA #4 AIPA | "NAZWY BRAK" 17.01.2014

 

 

19,5 L | ok . 15 BLG

 

SŁODY:

pale ale - 5kg | caramel pils - 0,7 kg | carared - 0,4kg

 

CHMIEL:

MILLENIUM 50g - 15% - 65 minut gotowania

CRYSTAL 30g - 4% - 20 minut gotowania

 

DROŻDŻE:

SAFALE US 05

 

ZACIERANIE:

68° - 1,2 h ( ale temperatura mogła być wyższa, szczególnie na początku przerwy)

78° - mashout

 

wysładzanie wodą o temp. 80°

 

FERMENTACJA:

 

drożdże zadane w temperaturze 22°C o godzinie 22:00 | jak do tej pory (godz 15:00 brak oznak fermentacji)

 

26.01 przelane na cichą

28.01 wsypane: 10g cascade | 30g amarillo

 

03.02 godz 15:30

zeszło do 4blg

 

butelkowane w temperaturze 13°C z użyciem 84g glukozy.

Wyszło 18L.

Przeniesione do temperatury pokojowej na 7-10dni.

 

WARKA #5. SWEET STOUT 25.02.2014

 

21 L | ok . 14 BLG

 

SŁODY:

pale ale - 2,5kg | pilzneński - 1,5 kg | caramel pils - 0, 32 kg | palony jęczmień - 0,32 | 0,5kg monachijski

 

CHMIELE:

delta 50g

 

INNE: l

laktoza 0,5kg | kawa lavaza

 

DROŻDŻE:

SAFALE US 05

 

 

Nie będę się rozpisywał co i jak bo piwo poszło w kanał ;/. Pierwszy raz użyłem chłodnicy zanurzeniowej i pierwszy raz mi nie wyszło/ Piwo śmierdziało grochówką (?) i zamiast aromatu kawy był raczej aromat fusów. Do tego użyłem już trochę odleżanego chmielu co dawało nieprzyjemny posmak. Zabutelkowałem do petów parę litrów, ale to raczej też pójdzie w kanał.

 

Teraz obawiam się, żeby nie stało się to samo z Witbierem, który fermentuje i który też nie pachnie najładniej ...

 

WARKA #6 WITBIER| 23.04.2014

 

19 L | ok . 11 BLG

 

Gotowy zestaw, troszkę przeze mnie podkręcony.

 

SŁODY:

Słód Heidelberg 2kg

Słód Pszeniczny 0,5kg

Pszenica 1kg

Płatki Owsiane 0,2kg

Curacao, Kolendra. skórka świeżej pomarańczy

 

CHMIEL:

LUBELSKI 30g

 

DROŻDŻE:

Fermentis S-33

 

ZACIERANIE:

wsypane wszystkie słody

52-53°C - 20min

63°C - 60min

72°C - 25min

 

wysładzanie wodą o temp. 76-80° C

 

FERMENTACJA:

 

drożdże zadane w temperaturze 24°C o godzinie 22:00 | po burzliwej zeszło do 4blg | zapomniałem zmierzyć po cichej |

 

REFERMENTACJA:

90g glukozy

 

WARKA #7 AMERICAN PALE ALE | 16.05.2014

23 L | 14 BLG

 

 

SŁODY:

słód pilzneński: 3kg

słód pale ale : 2,5kg

caramunich II: 0,750kg

 

CHMIEL:

el dorado 30g

delta 50g

palisade 10g

amarillo 10g

simcoe- garść

 

DROŻDŻE:

us 05

 

ZACIERANIE:

wsypane wszystkie słody do 68°C

66°C- 60min

63°C - 45min

76°C - 5min

 

wysładzanie wodą o temp. 76-80° C

 

CHMIELENIE:

 

el dorado 30g - 60min

delta 25g - 30min

delta 25g - 5min

 

FERMENTACJA:

 

drożdże zadane w temperaturze 23°C

 

zeszło do 3,8blg.

 

CHMIELENIE NA ZIMNO:

AMARILLO - 7dni

PALISADE - 5dni

SIMCOE - 3dni

 

Znowu zapomniałem zmierzyć blg po cichej.

 

REFERMENTACJA:

140g glukozy | 01.06.2014

 

Pierwszy raz Greta urwała mi 4 szyjki butelek. Poza tym bez większych rewelacji.

 

ps Witbier z warki#6 rzeczywiście nieodgazowany i straaaasznie skarpeta wychodzi. Chyba lubelski był zwietrzały ;/

 

 

 

Na magazynie zostało mi takie słody:

 

0,48 palony jęczmień

2,5kg - pale ale

0,5kg - red crystal

0,5kg - monachijskiego

1kg - karmelowy strzegom 150EBC

 

Czy dałoby radę uwarzyć z tego jakiegoś RISA czy BARLEY WINE'a? Mam możliwość dokupienia słodu podstawowego od ręki - niedaleko ode mnie jest sklep, ale tylko ze strzegomskim słodem.

Pierwszy raz zebrałem gęstwę i chciałbym ją wykorzystać (choć dużo jej nie ma) i uwarzyć piwo przed upałami.

 

 

WARKA #8 STOUT "kornik" | 27.06.2014

 

21 L | 13 BLG

 

 

SŁODY:

PALE ALE 4,5kg

KARMELOWY STRZEGOM 0,4kg

jęczmień palony 0,2kg

płatki jęczmienne 0,4kg

 

CHMIEL:

marynka 40g

simcoe 10g

 

DROŻDŻE:

us 05

 

ZACIERANIE:

wsypane wszystkie słody do 66°C

64-62°C- 55min

 

wysładzanie wodą o temp. 76-80° C

 

CHMIELENIE:

 

marynka 20g 60'

marynka 20g 30'

simcoe 10g 10'

 

FERMENTACJA:

 

drożdże zadane w temperaturze 23°C

 

zeszło do 3,5blg.

 

FERMENTACJA CICHA od 06.07.2014

 

 

Zamierzam butelkować 12.07.2014

 

UWAGI:

- należałoby zwiększyć wydajność // duża ilość schłodzonej brzeczki wylana razem z chmielinami

- przydałby się śrutownik // słody ześrutowane trzymałem prawie pół roku

 

KONIEC SEZONU NA WARZENIE. NASTĘPNA WARKA PEWNIE DOPIERO WE WRZEŚNIU smile.gif

 

WARKA #9 APA" | 10.11.2014

 

18 L | 14,2 BLG

 

 

SŁODY:

PALE ALE: 4,5kg

MONACHIJSKI: 0,5KG

RED CRYSTAL: 0,2 kg

 

CHMIEL:

RAKAU 10,7% 30G

MOTUEKA 7,2% 10G

 

DROŻDŻE:

us 05

 

ZACIERANIE:

wsypane wszystkie słody do 68°C

64-66°C- 60min

 

wysładzanie wodą z kranu o temp. 70-75° C

 

CHMIELENIE:

 

RAKAU 50'

MOTUEKA 30'

 

Schładzanie chłodnicą zanurzeniową

 

FERMENTACJA:

 

drożdże zadane w temperaturze 22°C, fermentor przeniesiony jeden dzień do pomieszczenia 14°C

 

CHMIELENIE NA ZIMNO: KOHATU 15g | MOTUEKA 30g

 

 

zeszło do 3 BLG.

 

 

Butelkowane 25.11.2014

 

UWAGI:

- trzymać się przepisu; sam nie wiem dlaczego i po co zawsze coś zmieniam w trakcie; miało być mniej karmelowego

- wysładzać do gęstości a nie do objętości (za mało wysładzałem i za dużo odparowało przy gotowaniu)

 

-przy przelewaniu na cichą test piwa i ... znowu posmak szmaty ;/ | albo łapie jakieś infekcję albo ja nie wiem; użyłem świeżo zamówionego chmielu z datą ważności jeszcze na rok, więc to chyba nie wina chmielu...

Co prawda granulat był w jednym opakowaniu pokruszony i nie pachniał tak fajnie jak się spodziewałem, że będzie pachnieć. No nic.

Następne piwo - 20,5blg - już fermentuje.

 

03.12.2014 - pierwsza próba piwa i smak skarpet zmalał; być może źle go interpretowałem - jest posmak trawiasty a czytałem, że Rakau może dawać takie efekty. Praktycznie zero aromatów chmielowych, a przecież chmieliłem na cicho... nie wiem dlaczego.

Edited by Jonasz Maruda
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Witaj na forum.

Widzę że pojawił się konflikt nazw ;), myślę że się pomieścimy. Powodzenia w dalszym warzeniu.

 

Witam. Rzeczywiście, wcześniej tego nie dostrzegłem. Nie jestem jakoś przywiązany do nazwy, więc jak coś wymyślę nowego to mogę zmienić nazwę browaru i - o ile jest taka możliwość - tytuł tematu.

Link to comment
Share on other sites

WARKA #10 RISek| 22.11.2014

 

17,5 L | 20,5 BLG

 

 

 

SŁODY:

PALE ALE - 5KG

MONACHIJSKI - 1,2 KG

KARMELOWY 150EBC - 150G (STARY)

RED CRYSTAL - 340G (STARY)

PALONY - 280G (STARY)

PSZCZENICZNY CZEKOLADOWY 0,3 KG

 

CHMIEL:

TOPAZ 15,5% - 70g

 

DROŻDŻE:

GĘSTWA S-05

 

ZACIERANIE:

WSYPANE SŁODY DO 68°C

64-66° C

 

wysładzanie wodą o temp ok 76°C - z kranu

 

FERMENTACJA:

 

drożdże zadane w temperaturze 23°C | fermentor przeniesiony do pomieszczenia 15°C

 

BURZLIWA: 2 tyg

CICHA: 12 DNI

 

NA CICHEJ, NA 5DNI dorzuciłem laskę wanilii - w ogóle jej nie czuć :D. Pewnie mogłem ją przekroić wzdłuż.

 

Zabutelkowane z 90g glukozy dnia 18.12.2014. Zeszło do 5,8 BLG

 

UWAGI: nie bać się większych wartości BLG. W smaku na razie przypomina słabszego stout'a - mimo to, sądzę, że będę zadowolony efektem końcowym.

Link to comment
Share on other sites

Witam. Rzeczywiście, wcześniej tego nie dostrzegłem. Nie jestem jakoś przywiązany do nazwy, więc jak coś wymyślę nowego to mogę zmienić nazwę browaru i - o ile jest taka możliwość - tytuł tematu.

Jeśli chodzi o mnie to nie widzę żadnego problemu z nazwą :). A co do zmiany w temacie to wystarczy poprosić moderatora.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

WARKA #11 LAGER | 05.12.2014

 

21 L | 12,1 BLG

 

 

 

SŁODY:

PALE ALE - 4,3 kg

MONACHIJSKI - 0,4 kg

 

 

DROŻDŻE:

497 LAGER

 

ZACIERANIE:

WSYPANE SŁODY DO 66°C

62-64° C przez około 70min

 

wysładzanie wodą o temp ok 76°C - z kranu

 

CHMIEENIEL:

TOPAZ 15,5% - 15g | 55min

KOHATU 7,8% - 5g | 25min

KOHATU 7,8% - 5g | 10min

MOTUEAKA ? - 10G | 5min

MOTUEAKA ? - 20g | 0min

 

FERMENTACJA:

 

drożdże zadane w temperaturze 20°C | fermentor przeniesiony do pomieszczenia 10°C

 

BURZLIWA: 17 dni

CICHA: 10 DNI

 

"lagerowanie" w fermentorze w 2-5°C przez parę dni (temperatura za bardzo wzrosła:))

 

 

Zabutelkowane z 110g glukozy dnia 08.01.2015. Zeszło do ok 2,9 BLG

Edited by Jonasz Maruda
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

WARKA #12 Żytnia IPA| 07.01.2015 | 23 L

 

miało być IPA 15,2 BLG a wyszło 14,5 BLG

 

 

 

SŁODY:

PALE ALE - 5,400 kg

płatki żytnie - 400g

KARMELOWY JASNY STRZEGOM - 150g

KARMELOWY CIEMNY STRZEGOM - 30G (dodawany pod koniec zacierania)

 

 

DROŻDŻE:

S-04

 

ZACIERANIE:

WSYPANE SŁODY DO 66°C

65-66° C na 60 min

 

wysładzanie wodą o temp ok 76°C - z kranu

 

CHMIELENIE:

MAGNUM 13,5% - 65,50,40,30,20,10, 00 min gotowania

łącznie 75g

 

FERMENTACJA:

 

20.01 przelane na cichą - zeszło do 4,5 BLG - przez kilka dni nie chciało już zejść niżej; fermentacja w ogóle jakoś mało burzliwa...mało piany, ale za to dużo namnożonych drożdży.

dodane chmiele na zimno: amarillo, magnum, kohatu, mosaic - dokładnie nie liczyłem ile

 

 

Jutro planuję butelkować.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Imperial IPA

================================================================================

Wielkość warki: 25 L

Czas gotowania: 80,000 min

Gęstość początkowa: 17,5 P

Gęstość końcowa: 6,0 P

Goryczka: 97,2 IBU (Tinseth)

Barwa: 11 SRM (Morey)

 

Składniki fermentacji

================================================================================

Weyermann - Pale Ale Malt Słód 4,500 kg

Weyermann - Light Munich Malt Słód 1,200 kg

Karmelowy strzegom jasny 30 ebc Słód 100,000 g

Weyermann - Vienna Malt Słód 1,500 kg

Sugar, Table (Sucrose) Cukier 350,000 g

Karmelowy ciemny Strzegom 600ebc Słód 50,000 g

Waga słodów: 7,550 kg

 

Chmiele

================================================================================

Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU

Junga 11,0% 70,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat 65,8

Perle 7,0% 30,000 g Gotowanie 30,000 min Granulat 13,8

Mosaic 12,0% 20,000 g Gotowanie 20,000 min Granulat 12,4

Amarillo 8,5% 20,000 g Gotowanie 10,000 min Granulat 5,3

 

chmielone na zimno - niestety nie zanotowałem jakimi chmielami

 

Drożdże

================================================================================

Safale S-04 Ale Gęstwa

 

 

================================================================================

 

Zabutelkowane 19.02.2015

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
 Weizen 12.04.2015

================================================================================

Wielkość warki:18  L 13,5 blg 

 

Składniki fermentacji

================================================================================

                       Nazwa  Typ    Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa

    Weyermann - Pilsner Malt Słód 2,000 kg       Tak            Nie            81%   2 L

 Weyermann - Pale Wheat Malt Słód 2,200 kg       Tak            Nie            85%   2 L

Waga słodów: 4,200 kg

 

Chmiele

================================================================================

    Nazwa  Alfa    Ilość    Użycie       Czas   Postać  IBU

    Citra 12,0% 12,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat 16,8

 Amarillo  8,5% 10,000 g Gotowanie 15,000 min Granulat  4,9

 

Drożdże

================================================================================

             Nazwa        Typ Postać     Ilość     Krok

 Banany i Goździki Pszeniczne Płynne 30,000 mL Burzliwa

 

Zacieranie

================================================================================

45° C -15 min

63-65° C - 45min

72° C - 10min

 

 

Chłodzone chłodnicą zanurzeniową do 18°C. Po raz pierwszy używałem taboretu gazowego - świetna sprawa! Niestety zbyt burzliwe gotowanie spowodowało odparowanie o 2 L za dużo. Celowałem w 12 BLG a ostatecznie wyszło 13,5 BLG.

Po raz pierwszy też użyłem płynnych drożdży. Prawdopodobnie w niedzielę będę butelkował.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
BELGIAN IPA - American IPA 15 BLG   5.05.2015

================================================================================

Wielkość warki: 20,5 L

 

 

Składniki fermentacji

================================================================================

 Weyermann - Bohemian Pilsner Malt   Słód  3,900 kg      

Weyermann - Light Munich Malt   Słód  1,000 kg     

Weyermann - Carafa II   Słód 200,000 g       

Biscuit Malt   Słód 300,000 g     

Candi Sugar, Amber Cukier 250,000 g    

 

 

Chmiele

================================================================================

    Nazwa  Alfa    Ilość    Użycie       Czas   Postać  IBU

 Amarillo  8,5% 25,000 g Gotowanie 30,000 min Granulat 17,1

  Chinook 13,0% 25,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat 34,1

   Mosaic 12,0% 10,000 g Gotowanie 10,000 min Granulat  4,6

    Citra 12,0% 10,000 g Gotowanie  5,000 min Granulat  2,5

 

Drożdże

================================================================================

             Nazwa        Typ Postać      Ilość     Krok

 Banany i Goździki Pszeniczne Gęstwa 150,000 mL 

 

Zacieranie

================================================================================

 

 

Słody wsypane do wody o temp 58°

63°C - 42min | 70°C - 35min

mash out

 

 

 

15.05.2015 przelane na cichą | 17.05.2015 dosypałem garść Citry


================================================================================

 

 


 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

RUSIAN RESZTKOWY II - Russian Imperial Stout 15.05.2015

================================================================================

Wielkość warki: 19 L | 25 BLG

 

Składniki fermentacji

================================================================================

                           Nazwa  Typ     Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa

Weyermann - Vienna Malt Słód  4,000 kg     

Weyermann - Pale Ale Malt Słód  1,500 kg      

 jęczmien palony wayerman Słód 400,000 g     

Pilsner (2 Row) Ger Słód  2,000 kg      

pszczeniczny czekoladowy Słód 300,000 g     

ABBEY 600,000 g      

karmelowy ciemny - 30g

Weyermann - Light Munich Malt Słód  1,000 kg    

Karmelowy strzegom jasny 30 ebc Słód 300,000 g     

Waga słodów: 9,900 kg

 

 

 

Chmiele

================================================================================

      Nazwa  Alfa    Ilość    Użycie       Czas   Postać  IBU

 

 Centennial 10,2% 90,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat 58,4

 

Dodatki

================================================================================

 suszone papryczki chili - 30 min

 120g laktozy - 10 min

 

Drożdże

================================================================================

 

Banany i Gwożdzie - gęstwa po BELGIAN IPA

 

Zacieranie

================================================================================

     

słody wsypane do 52 C

 pierwsza przerwa Temperature      ---         --- 65,000 C 45,000 min

druga przerwa Temperature      ---         --- 70,000 C 25,000 min

mash out Temperature      ---         --- 78,000 C 10,000 min 

 

 

 

================================================================================

WYSŁODEK stout mleczny|  17L | 10,5 BLG 

 

chmiele: centenial 10g | amarillo 25g | 120 g laktozy

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
 Saison - Saison zabutelkowany 14.07.2015

================================================================================

Wielkość warki: 22 ,238 L

Gęstość początkowa: 15 BLG

Gęstość końcowa: 0 BLG (?)

 

Składniki fermentacji

================================================================================

      Nazwa  Typ     Ilość 

 Pilzneński Słód  5,000 kg       

 przeniczny Słód  1,000 kg      

  karmelowy Słód 300,000 g       

płatki żytnie 400g

Waga słodów: 5,200 kg

 

Chmiele

================================================================================

   Nazwa  Alfa    Ilość    Użycie       Czas   Postać  IBU

 Chinook 13,0% 25,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat 35,3

   Citra 12,0% 10,000 g Gotowanie    0,000 s Granulat  0,0

 

Drożdże

================================================================================

                

 BEGLIAN MONGROOVE JACK'S Ale  Suche 35,000 mL 

 

Zacieranie

================================================================================

wizyta u dentysty się przedłużyła temperatura spadła i zacierało się w niższej niż zakładanej temperaturze :)

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

PSZENICZNE / WIŚNIOWE / IPA | WRZEŚIEŃ/PAŹDZIERNIK

 

Pogubiłem notatki przy przeprowadzce; plus zmiana komputera.

 

Zrobiłem jedną warkę pszenicy, po burzliwej rozlałem do trzech fermentorów.

 

Do jednego z nich dorzuciłem zamrożone wiśnie - chyba 1kg.

Do drugiego fermentora wlałem herbatkę chmielową.

 

Drożdze: Wyeast 3056 Bavarian Wheat Blend

 

 

Ogólnie wyszły całkiem fajne piwa.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...
APA 18.07.2016 19L
 
================================================================================
 
Czas gotowania: 60,000 min
Wydajność: 70%
Gęstość początkowa: 13 BLG
Gęstość końcowa: 1,5 BLG
Goryczka: 39,4 IBU (Rager)
Barwa: 4 SRM (Morey)
 
Składniki fermentacji
================================================================================
            Nazwa  Typ     Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa
     pilsner malt Słód  4,536 kg       Tak            Nie            80%   2 L
 White Wheat Malt Słód 500,000 g       Tak            Nie            86%   2 L
         Rye Malt Słód 500,000 g       Tak            Nie            63%   5 L
Waga słodów: 5,536 kg
 
Chmiele
================================================================================
   Nazwa  Alfa    Ilość    Użycie       Czas   Postać  IBU
 Cascade  6,0% 14,175 g Gotowanie 10,000 min Granulat  2,5
  mosaic 12,0% 20,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat 32,5
 Jaryllo 15,0% 10,000 g Gotowanie 10,000 min Granulat  4,4
 
Drożdże
================================================================================
                         Nazwa Typ Postać     Ilość     Krok
SUCHARY US WEST COAST M44 Mangrove Jack's
 
Zacieranie
================================================================================
65-67 C przez 70min
 
 
================================================================================
FERMENTACJA CICHA OD 31.08.2016
 
 
03.08.2016 dodany chmiel na ZIMNO: JARYLLO | CASCADE i JAKIEŚ INNE NIEPODPISANE :)
 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
IPA x 2 | 23.10.2016

================================================================================

Wielkość warki: 12 L  i 9 L

Gęstość początkowa: 17 i 15

 

 

Składniki fermentacji

================================================================================

                       Nazwa  Typ     Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa

PILSNER MALT  - 5,5 KG

CARAPILS - 0,5 KG

PSZENICZNY -  0,4 KG

 

Chmiele

================================================================================

  Nazwa  Alfa    Ilość    Użycie       Czas   

 Galaxy 13,0% 30 g Gotowanie 42,000 min 

Simcoe   11,4% 15g Gotowanie 40 min

Cascade 7,7 10g Gotowanie 0 min

i jeszcze jeden niepodpisany... na 0 min

 

Drożdże

================================================================================

                         Nazwa Typ Postać     Ilość     Krok

FM Habit Opata - starter 1L 

 

 

Piwo fermentuje w dwóch osobnych fermentorach. Start drożdzy: 26.10.2016 9:00.

 

 

IPA NR 1 ZABUTELKOWANA 15-11-2016.

 

IPA NR 2 17-11-2016 DODANE CHMIELE NA ZIMNO
Edited by Jonasz Maruda
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.