Skocz do zawartości

Piwo pszeniczno-jęczmienne ?


Grzechu

Rekomendowane odpowiedzi

a jakie chmielenie ?

u mnie było tak:

10' - 15g Lubelskiego

50' - 10g Lubelskiego

75' - 10g Lubelskiego

80' - STOP

 

Przy zasypie w sumie 4,90kg, wyszło 23 litry 12Blg,

Edytowane przez adanjan
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

u mnie było tak:

10' - 15g Lubelskiego

50' - 10g Lubelskiego

75' - 10g Lubelskiego

80' - STOP

Bez goryczkowego?

Ano bez, w pszeniczkach bardziej preferuję banany i goździki niż goryczkę chmielu. Z wstępnych wyliczeń wynika mi, że jeśli chcesz 20 litrów to te 3 kg ekstraktu to za mało, może warto dokupić jeszcze z 1kg, to będziesz miał ok 20 litrów 12-13Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja daję 40g aromatycznego Perle w szyszkach (nie wiem dokładnie ile a-k, ale chyba ciut ponad 4%)

Perle ma zwykle zawartość alfa-kwasów pomiędzy 5-7,5%.

 

Generalnie około 30-40g chmielu aromatycznego na 20l na początku gotowania powinna być odpowiednia dla piwa pszenicznego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.