Jump to content
Sign in to follow this  
Grzechu

Piwo pszeniczno-jęczmienne ?

Recommended Posts

Zanim zacznę warzyć z zacieraniem chciałbym spróbować jeszcze warki z ekstraktu. Posiadam ekstrakt Coopersa 50% jęczmienia-50% pszenicy. Co dobrego można z tego uwarzyć ???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Każdy znane piwo pszeniczne to ok 50% słodu jęczmiennego. ;)

Do ekstraktu powinna być załączona instrukcja. Odradzam dodatek 1kg cukru, ZWŁASZCZA w tym piwie...

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja bym zrobił pszeniczkę, kup WB-06, mi ostatnio na tych drożdżach wyszły 2 dość fajne pszeniczki

Share this post


Link to post
Share on other sites
a jakie chmielenie ?

u mnie było tak:

10' - 15g Lubelskiego

50' - 10g Lubelskiego

75' - 10g Lubelskiego

80' - STOP

 

Przy zasypie w sumie 4,90kg, wyszło 23 litry 12Blg,

Edited by adanjan

Share this post


Link to post
Share on other sites
u mnie było tak:

10' - 15g Lubelskiego

50' - 10g Lubelskiego

75' - 10g Lubelskiego

80' - STOP

Bez goryczkowego?

Edited by Grzechu

Share this post


Link to post
Share on other sites
u mnie było tak:

10' - 15g Lubelskiego

50' - 10g Lubelskiego

75' - 10g Lubelskiego

80' - STOP

Bez goryczkowego?

Ano bez, w pszeniczkach bardziej preferuję banany i goździki niż goryczkę chmielu. Z wstępnych wyliczeń wynika mi, że jeśli chcesz 20 litrów to te 3 kg ekstraktu to za mało, może warto dokupić jeszcze z 1kg, to będziesz miał ok 20 litrów 12-13Blg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Myślałem raczej o mniejszej warce ale jeszcze się zastanowię. Wielkie dzięki !!! ;)

jeśli mniejsza to przelicz ilość chmielu do swojej warki, osobiście odradzam za mocno chmielone pszeniczki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja daję 40g aromatycznego Perle w szyszkach (nie wiem dokładnie ile a-k, ale chyba ciut ponad 4%) na 25-28l warki Weizenów (na 60' gotowania). No i dominują aromaty typowo pszeniczne, chmielu praktycznie nie czuć..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na 27 litrów dawałem 35g-40g Lubelskiego na 80 min. Według mnie piwo wyszło takie jak powinno i jestem z niego bardzo zadowolony ;)

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja daję 40g aromatycznego Perle w szyszkach (nie wiem dokładnie ile a-k, ale chyba ciut ponad 4%)

Perle ma zwykle zawartość alfa-kwasów pomiędzy 5-7,5%.

 

Generalnie około 30-40g chmielu aromatycznego na 20l na początku gotowania powinna być odpowiednia dla piwa pszenicznego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.