Jump to content
kiedos

Jak zrobić klona Koźlaka z Ambera?

Recommended Posts

Bardzo lubię to piwo. Szczególne ten meloidynowy zapach. Czy ktoś może warzył coś podobnego? Z jakich słodów skorzystać?

Na razie znalazłem na wiki to

Słody

słód pilzneński 3,5kg

słód monachijski 2,0kg

słód karmelowy jasny 0,5kg

słód Caraamber 0,2kg

słód Carared 0,1kg

 

Chmiele

Chmiel Magnum (szyszki) - 40g

Chmiel Lubelski (granulat) - 30

 

Ale myślałem żeby jeszcze meloidynowego dodać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dałbym 0,3 melanoidynowego i zamiast karmelu jasnego dałbym 0,4 caraamber i 0,2 cararoma

Ten koźlak jest mocno słodowy więc nie wiem czy nie za dużo chmielu na goryczkę (magnum)

Edited by Jurand

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gdzieś w recepturach jest koźlak Dori, sypnij mniej chmielu i będziesz miał to czego oczekujesz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK Jutro może uda mi się wygospodarować trochę czasu to zrobię wg sugestii. Mniej chmielu na goryczkę i dodam meloidynowego i cara któryś mam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.