Skocz do zawartości
kiedos

Jak zrobić klona Koźlaka z Ambera?

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo lubię to piwo. Szczególne ten meloidynowy zapach. Czy ktoś może warzył coś podobnego? Z jakich słodów skorzystać?

Na razie znalazłem na wiki to

Słody

słód pilzneński 3,5kg

słód monachijski 2,0kg

słód karmelowy jasny 0,5kg

słód Caraamber 0,2kg

słód Carared 0,1kg

 

Chmiele

Chmiel Magnum (szyszki) - 40g

Chmiel Lubelski (granulat) - 30

 

Ale myślałem żeby jeszcze meloidynowego dodać.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dałbym 0,3 melanoidynowego i zamiast karmelu jasnego dałbym 0,4 caraamber i 0,2 cararoma

Ten koźlak jest mocno słodowy więc nie wiem czy nie za dużo chmielu na goryczkę (magnum)

Edytowane przez Jurand

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Gdzieś w recepturach jest koźlak Dori, sypnij mniej chmielu i będziesz miał to czego oczekujesz.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

OK Jutro może uda mi się wygospodarować trochę czasu to zrobię wg sugestii. Mniej chmielu na goryczkę i dodam meloidynowego i cara któryś mam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×