Jump to content
watson

Piwny depozyt - Zielonka - Świat Piwa

Recommended Posts

W dniu dzisiejszym (sobota 24.01) depozyt odwiedził watson.

 

Pobrał:

QZDER Roggenbier - 1 szt.

QZDER Belgian Pale Ale - 1 szt.

BPSN Foreign Extra Stout - 1 szt.

 

Zostawił:

GREEN TOWN Cascadian Dark Ale - 3 szt.

 

 

Stan depozytu:

GREEN TOWN London Pride Clone - 1 szt.

GREEN TOWN Polskie Ale (FAH) - 1 szt.

GREEN TOWN Cascadian Dark Ale - 3 szt.

BECZKA ŚMIECHU Stout - 2 szt.

BECZKA ŚMIECHU Tripel - 1 szt.

AK New Zealand IPA - 1 szt.

QZDER Roggenbier - 2 szt.

QZDER Belgian Pale Ale - 2 szt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodam jeszcze słowo od siebie... to CDA pod względem goryczki jest bardziej APA niż IPA i bardziej brown niż black :) ale myślę, że jest fajne. Wszelkie komentarze będą mile widziane :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

BPSN (daft) - Foreign Extra Stout

 

Wygląd: czarne, nie przejrzyste.

Aromat: od razu po otwarciu kawa, później paloność od słodów, trochę czekolady, po lekkim ogrzaniu wyraźnie alkohol.

Smak: paloność umiarkowana, lekko kwaskowate, trochę kawy, wyraźny alkohol.

Piana: drobnopęcherzykowa, szybko zredukowała się do obrączki, która prawie została do końca. Coś czuję, że alkohol nie pomaga.

Ogólnie: duża zawartość alkoholu przeszkadzała w odbiorze tego piwa, myślę, że przy niższym ekstrakcie było by bardzo fajne.

 

Dzięki za możliwość degustacji.

Edited by watson

Share this post


Link to post
Share on other sites

Beczka śmiechu - Tripel

 

Wygląd: bardzo klarowne, właściwie bez osadu.

Aromat: właściwie żaden.

Piana: lejsing jest, piana średniopęcherzykowata, szybko zniknęła, ale zostawiając malutką warstwę bardzo gęstej piany

Smak: delikatnie alkoholowe, niezła goryczka, zalegająca.

Ogólnie: zapach i klarowność wskazywał, że piwo będzie również bez smaku, a tutaj zaskoczenie. piwo fajne. czy na pewno ma tylko 4,2alk? dodałeś ten litr syropu do wzoru?

 

ZDJECIE

Edited by qzder

Share this post


Link to post
Share on other sites

czy na pewno ma tylko 4,2alk? dodałeś ten litr syropu do wzoru?

Heh właśnie uświadomiłeś mnie, że chyba zapomniałem dodać przy przelewaniu na cichą tego syropu :D :D :D:P Umieściłem w dzienniku i zapomniałem...

Co do piwa to jak dla mnie za mocna goryczka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Serdeczne dzięki za oceny. Jak ktoś chciałby receptury to piszcie, chętnie się podzielę :)

 

W następnej kolejności wrzucę do depozytu:

1. American Pale Ale Single Hop Citra 12° Blg,

2. American Pale Ale Single Hop Equinox 12° Blg,

3. Old Ale 21° Blg (leżakowane z płatkami po bourbonie) - piwo musi się jeszcze dość ułożyć, więc pewnie potrwa to 1-2 miesiące,

4. Pils Czeski w wersji Niemieckiej 12° Blg - lageruje się w lodówce.

 

Mam jeszcze dwa piwa do spróbowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

QZDER - Belgian Pale Ale

 

Wygląd: lekko przymglone, barwę określiłbym jako miedzianą.

Aromat: słodowy, przyprawowy i lekko owocowy.

Smak: słodowy, jakby troszkę nut ciasteczkowych, nie jest puste, niska goryczka, wysycenie średnie

Piana: drobnopęcherzykowa, biała, całkiem ładny lacing, utrzymuje się średnio długo.

Ogólnie: bardzo fajne piwo, smakowało mi, myślę że spokojnie 2-3 można wypić na raz.

 

Dzięki za możliwość degustacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Browar Ejl – Junga IPA

 

Piana: biała średnio- i drobnopęcherzykowa

Kolor: ciemne złoto, miedziany

Aromat: ziołowy, zielone orzechy włoskie - niezbyt intensywny

Smak: alkoholowy, wytrawne, trochę wodniste, orzech włoski

Goryczka: fest, typowa dla Jungi (orzech laskowy, ziołowa)

Wysycenie: wysokie, za wysokie

 

Ogólne wrażenia: dobrze pijalne, ale zbyt mocno alkoholowe i za bardzo wysycone. Aromat trochę biedny, ale piwo rozlewane w październiku, więc miał prawo osłabnąć. Trochę na mój gust jednak za głęboko odfermentowane (z moich wyliczeń wychodzi niespełna 87%), co sprawia, że brakuje mu trochę ciała.

 

Co do chmielu – to już kolejna moja próba polubienia smaku Jungi, ale chyba nie będzie to takie proste. Ten smak jakoś mi nie pasuje. Ostatnio miałem okazję pić Zefira z Browaru Olimp (single hop Oktawia) i muszę przyznać, że Oktawia ma zupełnie inny charakter (owocowy, dzika róża) – dla mnie ciekawszy.

 

Bardzo mnie ciekawi jak wyglądał zasyp tego piwa i w jaki sposób odfermentowało ono do tak niskiego poziomu (2 Blg?).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za recenzje. Piwo było chmielone na zimno. Aromat po miesiącu był fest. Widać z czasem osłabł. Nie mam jak porównać, bo piwo szybko zeszło. Recepturę podam wieczorem.

Edited by wizi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardzo mnie ciekawi jak wyglądał zasyp tego piwa i w jaki sposób odfermentowało ono do tak niskiego poziomu (2 Blg?).

 

 

Warka 12 Junga IPA 15,5 l

 

zasyp:

Strzegom - Pale Ale 3 kg

Strzegom - Monachijski I 0,5 kg

Strzegom - Karmelowy 30 0,2 kg

Strzegom - Pszeniczny 0,1 kg

 

zacieranie:

90' 65-60 st. C

30' 72 st. C

10' 76 st. C

 

chmielenie:

Junga 11% 60' 20 g

Junga 11% 15' 20 g

Junga 11% 0' 20 g

Junga 11% 7dni 40 g

Mech Irlandzki 15' 5 g

 

drożdże:

Safale S-04 gęstwa 2-tygodniowa 0,2 l

 

ekstrakt początkowy 21/09/2014 15 Blg

pomiar ekstraktu 02/10/2014 3 Blg

ekstrakt końcowy 09/10/2014 2,5 Blg

 

rozlew

cukier 0,1 kg

 

alkohol 6,8 %

 

 

Nagazowanie 2,45v - w środku widełek stylu: 2,2-2,7. Przeważnie celuję w dolny zakres, ale tym razem chciałem sprawdzić,trochę wyższe nagazowanie.

Edited by wizi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, w dniu dzisiejszym (piątek 06.02) depozyt został odwiedzony przez sm94.

 

Pobrał:

GREEN TOWN London Pride Clone - 1 szt.

GREEN TOWN Cascadian Dark Ale - 1 szt.

QZDER Roggenbier - 1 szt.

 

Zostawił:

AK Milk Stout - 3 szt.

 

Stan depozytu:

GREEN TOWN Polskie Ale (FAH) - 1 szt.

GREEN TOWN Cascadian Dark Ale - 2 szt.

BECZKA ŚMIECHU Stout - 2 szt.

BECZKA ŚMIECHU Tripel - 1 szt.

AK New Zealand IPA - 1 szt.

AK Milk Stout - 3 szt.

QZDER Roggenbier - 1 szt.

QZDER Belgian Pale Ale - 2 szt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Nagazowanie 2,45v - w środku widełek stylu: 2,2-2,7. Przeważnie celuję w dolny zakres, ale tym razem chciałem sprawdzić,trochę wyższe nagazowanie.

 

 

No ja właśnie też doszedłem do wniosku, że wszystkie APA, IPA itd. najlepiej gazować maksymalnie do 2,2-2,3 vol bo powyżej stają się strasznie męczące.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Beczka Śmiechu – Foreign Extra Stout

 

Piana: kremowa, średnio i drobnopęcherzykowa, zredukowała się do ok. 3-5 mm

Kolor: czarne, nieprzejrzyste

Aromat: palony jęczmień, kawa, czekolada mocno

Smak: typowo stoutowy, palony, kawowy, wytrawny (od palonego jęczmienia), ale równocześnie słodkawy i słodki, czekolada, mało kwaśne

Goryczka: niska/średnia, alkoholowa

Wysycenie niskie, średnio-niskie

 

Ogólne wrażenia: zdecydowanie wolę stouty w mocniejszej wersji od dry i muszę przyznać, że ten bardzo mi zasmakował. Nie mam żadnych krytycznych uwag, może poza tym, że piwo mogłoby mieć większego „kopa” aromatycznego. Na pewno lepszy niż mój FES :).

 

Pytanie: ile procent w zasypie stanowił jęczmień palony oraz inne palone słody?

Share this post


Link to post
Share on other sites

No ja właśnie też doszedłem do wniosku, że wszystkie APA, IPA itd. najlepiej gazować maksymalnie do 2,2-2,3 vol bo powyżej stają się strasznie męczące.

 

Podzielam twoje zdanie. Teraz tak wysoko to tylko pszenicę nagazowuję.

 

P.S. poprawiłem post z recepturą - teraz jest bardziej przyjazny.

Edited by wizi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak jak obiecałem, wyleżakowałem i degustuję:

 

BECZKA Śmiechu - Stout

 

Wygląd: czarne, klarowne, rubinowe refleksy. Piana drobnopęcherzykowa, utrzymująca się do końca.

Aromat: Mało intensywny. Trochę ciemnych słodów (czekolada), lekko kwaskowaty. Po ogrzaniu aromat staje się bardzo intensywny, zdominowany przez aromat rumu, karmelu.

Smak/goryczka: Lekko kwaskowaty, minimalna goryczka, palone słody, lekko alkoholowy.

Odczucie w ustach: Pełne, smak długo się utrzymuje. Trochę zbyt mocno nagazowane.

Ogólnie: Smaczne, pijalne piwo, choć trochę brakuje mu pazura w postaci większej ilości ciemnych słodów. Dzięki za możliwość degustacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

BPSN - BLACK IPA

 

Wygląd: piana bardzo gęsta, w ogóle nie chce znikać, czarne jak smoła

Aromat: delikatne amerykańskie aromaty chmieli, już chyba sporo uleciało od czasu butelkowania - ale przyjemny.

Smak/goryczka: goryczka solidna, niezalegająca. zbyt mocne nasycenie - po chwili się odbija, czuć palone słody.

Ogólnie: fajne piwo! solidna black ipka! dzięki!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za recenzję!

 

Uważam, że to piwo było moim najbardziej udanym - jednak zbytnie nagazowanie przeszkadza w konsumpcji. Na przyszłość będę z pewnością powtarzał wedle tej samej receptury (ewentualnie drobne korekty w chmieleniu), ale bez takiego nagazowania.

 

PS. Będę miał do oddania w dobre ręce (za dobre piwo) testy na twardość ogólną i węglanową wody. Zakupiłem je za 20 zeta, zrobiłem testy i pozostała duża ilość odczynników, więc nie będę ich już dłużej potrzebował. Testy te pozwalają na oszacowanie zawartości Ca i Mg w ppm oraz, co ważniejsze alkaliczności wody (jako ppm HCO3 - z dokładnością do 10 ppm). Nie jest to może najlepsza metoda na zbadanie składu wody, ale alternatywą jest zawiezienie próbki do sanepidu na Żelazną w odpowiednich godzinach i później odebranie jej w odpowiednich godzinach. Określenie tych 3 parametrów kosztuje ok. 100 zeta. Jak ktoś byłby zainteresowany, proszę pisać na priv.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trochę nie w temacie ale będzie to dla mnie najwygodniejsze. Otóż mam do oddania:

- chmiel Perle 5% a-k 50g. zapakowane próżniowo i trzymane w lodówce. termin przydatności 10-2015r

- słód czekoladowy ciemny 1100-1300EBC Strzegom 400g

- jęczmień prażony >1000EBC Strzegom 400g

- słód zakwaszający 100g 3-4 EBC Ireks

 

Juto będę w depozycie po 21 to mogę podrzucić. W ramach odwdzięczenia się chętnie przyjmę jakieś piwko albo dwa:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

chyba nie kończysz z warzeniem?

Oczywiście, że nie. Niebawem rodzina się powiekszy i drobne problemy żołądkowe ograniczyły u mnie spożycie piwka. Mam zapas jeszcze z warek 25,26 i 27, więc trochę minie jak będę warzył.

Edit: nikt niechce słodów za free?

Edited by marcin_l85

Share this post


Link to post
Share on other sites

QZDER - Roggenbier

 

Wygląd: mętne, pomarańczowo-bursztynowe.
Aromat: żytni, lekko przyprawowy, weizenowy, może troszkę kwaskowaty.
Smak: goryczka niska, wyraźnie zbożowy żytni, lekko kwaskowaty.
Piana: drobnopęcherzykowa, bardziej nie ocenię ponieważ nalałem ostrożnie bez wysokiej piany :)
Ogólnie: bardzo smaczne piwo, w porównaniu do Apetytu na życie Pinty to prawie ten sam poziom, ale to pewnie kwestia gustu.

Dzięki za możliwość degustacji. Polecam się na przyszłość :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...