Jump to content
Sign in to follow this  
andy1856

Drożdże do saison'a.

Recommended Posts

Witam,

 

proszę o poradę, które z poniższych drożdży będą najwłaściwsze do saisona?

Dysponuję:

 

T-58,

Danstar Belle Saison,

Fermentis Abbaye.

 

W jakiej temperaturze prowadzić fermentację dla polecnych drożdży?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim zdaniem Danstar Belle Saison. Piłem na nich Saisona i był bardzo fajny. Ja zrobiłem swojego Saisona na BFSAY od Gozdawy i wyszedł super. Może drożdżaki nie specjalnie dedykowane do tego piwa ale bardzo głęboko odfermentowują i dają fajne efekty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam w przyszłą niedziele chcę uważyc Saisona według przepisu Dori - http://blog.homebrewing.pl/?p=483

W przepisie do fermentacji użyto drożdży  Wyeast 3724 Saison Ale  lub Wyeast 3726 Farmhouse Ale. Aktualnie nie mam możliwości użycia takich drożdży nie mam sprzętu żeby zrobić starter etc. Jestem skazany na suchary.Przeglądając w sieci rożne receptury napotkałem na kilka gatunków sucharów jakich użyto do fermentacji Wśród nich znalazłem miedzy innymi  Fermentis Belgian Abbaye,Gozdawa Belgian Fruit & Spaicy Ale Yeast,Safbrew T-58. Pytanie do bardziej doświadczonych kolegów czy warto robić Saisona na któryś z nich ??? Pytam bo w magazynku podręcznym mam akurat Safbrew T-58 i Fermentis Belgian Abbaye wiec mógłbym zaoszczędzić. Osobiście planowałem użyć Danstar Belle Saison. Liczę na uwagi i podpowiedzi.  :)  

Share this post


Link to post
Share on other sites

To może płynne FM?

 

Do saisona najlepiej użyć mimo wszystko płynnych. Suchary to nie to samo, ale jak sie upierasz to tu pewnie coś znajdziesz:

http://www.piwo.org/topic/9037-danstar-belle-saison/?hl=saison

http://www.piwo.org/topic/16447-drozdze-do-saison-i-witbier/?hl=saison

http://www.piwo.org/topic/18403-saison-proszę-o-pomoc-przy-tworzeniu-receptury/?hl=saison

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Ja zrobiłem swojego Saisona na BFSAY od Gozdawy i wyszedł super.

Masz może zapisaną temperaturę fermentacji?

 

To było lto więc temperarutra była z tego mam zapisane, około 22 -23°C

Potrzebował trochę czasu na ułożenie i tak po ok 4-5 miesiącach było wszystko co potrzeba w nim

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Odgrzeje temat szukam odpowiednika drożdży Wyeast 3711 French Saison ale suchych, dla czego gdyż do tej pory wszystkie piwa robiłem na sucharach i boje się płynnych. Wiem ze nie mam czego ale nie za bardzo mam kogoś do pomocy by mi pokazał wytłumaczył.   Dzięki za pomoc z góry

Share this post


Link to post
Share on other sites
29 minut temu, Radek.M napisał:

ale suchych

Zrób na Belle Saison Danstara albo BE-134 Fermentis.

Wątpię, żeby to były odpowiedniki ale z suchych najczęściej używane w stylu, od sprawdzonych producentów.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, Radek.M napisał:

Witam. Odgrzeje temat szukam odpowiednika drożdży Wyeast 3711 French Saison ale suchych, dla czego gdyż do tej pory wszystkie piwa robiłem na sucharach i boje się płynnych. Wiem ze nie mam czego ale nie za bardzo mam kogoś do pomocy by mi pokazał wytłumaczył.   Dzięki za pomoc z góry 

 

Przede wszystkim nie ma co się bać płynnych drożdży - nie gryzą i wcale nie są trudniejsze w obsłudze od sucharów :)

Do tego masz zdecydowanie większy wybór, chociażby przy belgach - może to właśnie czas, żeby spróbować?

Edited by punix

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 godzin temu, Radek.M napisał:

Witam. Odgrzeje temat szukam odpowiednika drożdży Wyeast 3711 French Saison ale suchych, dla czego gdyż do tej pory wszystkie piwa robiłem na sucharach i boje się płynnych. Wiem ze nie mam czego ale nie za bardzo mam kogoś do pomocy by mi pokazał wytłumaczył.   Dzięki za pomoc z góry

Też się bałem, nawet na prowizorycznym starterze zmontowanym z butelki po wodzie i samodzielnym mieszaniu wyjdzie lepsze piwo niż na sucharach :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 godzin temu, Radek.M napisał:

boje się płynnych

Ja z kolei boję się suchych. Przy płynnych widzisz, że starter ruszył i jesteś pewien, że tak samo będzie z piwerkiem, a suchymi to różnie bywa, bo uwadniasz je (lub nie) dopiero jak już masz gotową brzeczkę. O walorach smakowych nie wspominam. Niebo, a ziemia. Do zrobienia starteru potrzebujesz duży słoik, lub butelkę i ekstrakt słodowy, lub brzeczkę i to wszystko. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobrego co napisał Gawron dodam że z drożdżami warto kupić kolbę.  Koszt niewielki a zmniejsza ilość pracy i ryzyko infekcji, ponieważ możesz w niej bezpośrednio gotować i nie musisz przelewać. Do litrowych starterów najlepiej kupić dwulitrową. Masz zapas miejsca na ewentualną pianę, ale przede wszystkim dużo wygodniej się miesza, bez ryzyka rozchlapania. Zakupu żałować nie będziesz. Ale można też w słoiku tylko trochę mniej wygodnie. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Polecam drożdże płynne, przede wszystkim właśnie do Saisona. Pierwsze aromaty z fermentatora i od razu rozwiane wszystkie wątpliwości na temat swojego wyboru. Chyba żadne suche drożdże nie dadzą takiego bukietu aromatów

Edited by Grzegorz Żukowski

Share this post


Link to post
Share on other sites

posiadam suchary gozdawa fruit &spicy czy się nadadzą do saisona a może lepsze t58?  a może te Bulldog B16 BELGIAN SAISON(znalazłem na alledrogo)

Mam także klasztorną medytacje 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobiłem kiedyś saisona na tych drożdżach z Gozdawy i wynik był bardzo dziwny. Piwo było pyszne i nietuzinkowe, ale na pewno nie był to typowy Saison.

Aromaty landrynkowe, owocowe, piwo było lekko ale wyraźnie słodkie w odczuciu, mimo że ekstrakt początowy był niski a odfermentowanie bardzo glębokie (82%, o ile dobrze pamiętam). Bardo dobrze wspominam to piwo, ale do stylowego Saisona nie polecam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja bardzo polecam BE134, głębokie odfermentowanie (tak jak w belle saison ale smakowo dużo lepiej), sporo przypraw, siana czy ziemistości.

Zapomniałem dodać - fermentacja prowadzona wysoko, nawet pod 28℃.

Edited by Tadzik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z sucharów są jeszcze MJ french saison i MJ belgian saison. Niemniej nadal namawiam na płynne. Moim zdaniem płynne do saisona można dawać do fermentatora nawet bez startera. Te drożdże są tak żarłoczne, że i tak szybko wystartują i wszystko zjedzą wraz z fermentatorem mimo underpitchingu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Żadnych drożdży nie można dodawać bez startera jeśli chce się robić dobre piwa. No, może niektóre kveiki byłyby tutaj wyjątkiem. 

 

A jeśli chodzi o same drożdże to moim zdaniem FM21 Odkrycie sezonu to jedne z najlepszych drożdży w ofercie FM, warto zdecydowanie więć dopłacić te kilka złotych do płynnych. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...