Jump to content
Pun kOmora

napowietrzanie na fermentacji cichej

Recommended Posts

hej,

uwarzyłem IIPA 18'5BLG.

po 1,5tyg cichej w 15'C (wcześniej burzliwa tydzień) przeniosłem fermentator do mieszkania (21'C) celem rozlania. starałem się za bardzo nie majtać, ale zawsze trochę się pomiesza.

po godzinie piwko zaczęło pracować dość znacznie (16'C na ściance miało wówczas). popracowało tak parę godzin i się uspokoiło.

i teraz się zastanawiam - czy ta krótka praca piwa nie została spowodowana lekkim napowietrzeniem w czasie przenoszenia? a co za tym idzie, piwo jeszcze dobrze nie odfermentowało a wpływ ma na to brak tlenu (wysoka gęstość początkowa wymaga dobrego napowietrzenia)?

i czy mogę pobujać trochę fermentatorem aby napowietrzyć lekko brzeczkę? czy efekty całej cichej nie pójdą na marne?

nie chcę ryzykować zakażenia pobierając próbkę. wolę wykorzystać inne możliwości jeżeli są.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak podnosi się temperatura piwa to zmniejsza się rozpuszczalność CO2 w nim, wobec czego się on uwalnia, może to być to a nie wznowienie pracy drożdży.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spokojnie, zawsze w piwie po burzliwej masz rozpuszczone trochę dwutlenku węgla - po przenosinach zaburzyłeś trochę te delikatną równowagę i tyle ;)

Jeżeli drożdże nie mają co jeść (a na cichej praktycznie nie mają), to nie jedzą :)

 

edit:

Ah, Kantor, ubiegłeś mnie o kilka sekund :D

Edited by alechanted

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po czym wnosisz ze popracowalo? Bulknelo z rurki? Fermentor jest dosc plastyczny i po podniesieniu robi sie podcisnienie a po ponownym ustawieniu CO2 moze byc wypchniete. Dodatkowo ogrzanie piwa również powoduje uwalnianie CO2 także to wcale nie musiało być wytworzone po przeniesieniu tlko wcześniej. Swoją drogą 2,5 tygodnia to troche krotko wg mnie jak na takie BLG.

Share this post


Link to post
Share on other sites

popracowało tak parę godzin i się uspokoiło.

słyszałeś o zależności temperaturowej rozpuszczalności gazów w płynach?

pobujać trochę fermentatorem aby napowietrzyć lekko brzeczkę?

nad piwem fermentującym w fermentorze jest CO2, a nie powietrze.

czy efekty całej cichej nie pójdą na marne?

a jakich Ty efektów oczekujesz po "cichej"?

BTW, cicha fermentacja i tak następuje (jest to etap pracy drożdży) bez względu czy piwo przelewasz na czas cichej fermentacji, czy nie.

Są tacy co nie przelewają piwa na cichą fermentację i uzyskują takie same efekty jak Ci, którzy to robią.

 

Doczytaj trochę Wiki i przemyśl temat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. słyszałeś o zależności temperaturowej rozpuszczalności gazów w płynach?

 

2. nad piwem fermentującym w fermentorze jest CO2, a nie powietrze.

 

3.a jakich Ty efektów oczekujesz po "cichej"?

BTW, cicha fermentacja i tak następuje (jest to etap pracy drożdży) bez względu czy piwo przelewasz na czas cichej fermentacji, czy nie.

Są tacy co nie przelewają piwa na cichą fermentację i uzyskują takie same efekty jak Ci, którzy to robią.

 

1. tak. dlatego napisałem, że w pomieszczeniu 21'C miało 16'C i pracowało a później przestało - nie osiągając 21'C otoczenia. dla mnie to jest dziwne.

2. tu masz rację - tego nie przemyślałem

3. chodzi mi o klarowanie piwa. drożdże skłaczkowały, opadły. czy bujanie nie zniweczy tego efektu? ale nawiązując do pkt 2 to nie ma sensu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Swoją drogą 2,5 tygodnia to troche krotko wg mnie jak na takie BLG.

GCh zeszłego roku to IIPA 18BLG i tam Czesław robił całość w 2 tyg (8+6) w niższych temperaturach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

w pomieszczeniu 21'C miało 16'C i pracowało a później przestało - nie osiągając 21'C otoczenia. dla mnie to jest dziwne

dla mnie nadal nie jest to dziwne bo podczas takiego ogrzewania temp. piwa nie wzrasta liniowo, a nie musi osiągnąć temp. otoczenia żeby powstający nadmiar CO2 zaczął się uwalniać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.