Jump to content
Rageofhonor

Chlorek wapnia w płynie i w proszku. Jak przeliczać?

Recommended Posts

Jest sobie chlorek wapnia w płynie firmy Brewferm 33%

Jak teraz obliczyć ile "ml" trzeba dać jeśli w recepturze mamy chlorek wapnia podany w gramach?

Czyli gramy na "ml" przeliczyć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

z proporcji- jeśli stężenie procentowe wynosi 33% to w 100g tego roztworu jest 33g chlorku wapnia i 67g wody. Czyli w jednym gramie tego roztworu jest 0,33g chlorku.

Żeby gramy przeliczyć na objętość (mililitry) musisz znać gęstość tego roztworu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

masa CaCl2 = gęstość roztworu * 0,33 * V

czyli

V = masa / (gęstość*0,33)

gęstość 33% roztworu (25°C) =1,334

czyli

V [ml] = masa [g] / (1,334 [g/ml] * 0,33)

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam nadzieję że niczego nie pomyliłem. V[ml]= 8,23 g/ 0,44022=18,69 ml

 

Powinienem dać 8,23 g chlorku wapnia w proszku. Jeśli dobrze obliczyłem powinienem dać 18,69 ml chlorku wapnia w płynie (33%)

Share this post


Link to post
Share on other sites
jeśli w recepturze mamy chlorek wapnia podany w gramach

 

Ja tylko skomentuje tą część wypowiedzi - pamiętaj, że jeżeli w recepturze ktoś dał X g w tym przypadku chlorku wapnia to nie oznacza to, że u Ciebie taka sama ilość jest potrzebna. Jeżeli autor korzystał z wody o małej zawartości chlorków i Ty masz podobnie to jest ok, ale w sytuacji gdyby u Ciebie było w wodzie dużo chlorków to sypanie "na pałę" chlorku wapnia mija się z celem ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam nadzieję że niczego nie pomyliłem. V[ml]= 8,23 g/ 0,44022=18,69 ml

 

Powinienem dać 8,23 g chlorku wapnia w proszku. Jeśli dobrze obliczyłem powinienem dać 18,69 ml chlorku wapnia w płynie (33%)

Ok

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie ma na etykiecie ile powinno wynosić dawkowanie, powiedzmy na 20 litrów brzeczki? Coś mi się kojarzy między 5 - 10 ml.

Edited by mat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie ma na etykiecie ile powinno wynosić dawkowanie, powiedzmy na 20 litrów brzeczki? Coś mi się kojarzy między 5 - 10 ml.

 

Sugeruję przeczytać mój poprzedni post w tym wątku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie ma na etykiecie ile powinno wynosić dawkowanie, powiedzmy na 20 litrów brzeczki? Coś mi się kojarzy między 5 - 10 ml.

 

Owszem jednak "lukaszr" napisał że dawka zależy od ilości chlorków w mojej wodzie i nie może być koniecznie taka sama jak w przepisie. Dlatego chciałem się zapytać czy dla 35,2 mg/dm3 chlorków w wodzie będzie taka sama dawka lub podobna. Nie wiem czy to dużo czy mało.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dlatego chciałem się zapytać czy dla 35,2 mg/dm3 chlorków w wodzie będzie taka sama dawka lub podobna. Nie wiem czy to dużo czy mało.

 

35 mg/l to taka przeciętna dawka, ale jednak nieco za mało na taką standardową warkę. Teraz zależy ile masz Ca oraz SO4.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kalkulator krzyczy, żeby mieć przynajmniej 50ppm siarczanów. A chlorki trzeba jakoś odnieść do siarczanów. Teraz zależy jakie piwo i co chcemy uzyskać. Sama ilość chlorków w raporcie nie mówi za wiele.

Edited by Mariusz_CH

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kalkulator krzyczy, żeby mieć przynajmniej 50ppm siarczanów. A chlorki trzeba jakoś odnieść do siarczanów. Teraz zależy jakie piwo i co chcemy uzyskać.

 

Jest to receptura na Grand Championa Imperial IPA. Jest to IPA gdzie goryczka nie jest bardzo wyraźna. Jednak aromat chmielowy jest.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja do tego piwa zrobiłbym profil zbalansowany przy poziomie siarczanów mw. 120 i chlorków ok 100-120. Wtedy można poszaleć z chmielami.

Twój raport nie mówi za wiele. A i tak najlepiej mieć RO i budować profil od zera - największa powtarzalność.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie przesadzaj - daj 10 ml i będzie ok. Wapń też będzie na przyzwoitym poziomie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za wszystkie wskazówki. Jeszcze mam małe pytanko odnośnie chmielenia na zimno. Autor receptury zaleca chmielenie 6 dni w 12°C. Zaleca skrócić ten czas jeśli temperatura będzie wyższa. U mnie na balkonie będzie ok 15-17°C. Czyli powinienem skrócić czas. Próba obliczenia tego za pomocą mnożenia i dzielenia na krzyż nie przyniosła pozytywnego rezultatu. W lodówce siedzi Lager czyli jedyne miejsce to balkon.

Share this post


Link to post
Share on other sites

CaCl2 w CaCl2*2H2O jest 111/(111+2*18) = 0,755

czyli z tego V [ml] = masa [g] / (1,334 [g/ml] * 0,33)

masz V [ml] = 0,755*masaCaCl2*2H2O [g] / (1,334 [g/ml] * 0,33)

co daje 6,86ml

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.