Skocz do zawartości
Mariusz_74

słodowe nuty

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

piłem ostatnio fajne piwko ciemne, delikatna goryczka, wyczuwalne nuty słodow, nie za gorzkie podobne do ciemne łagodne, ale bardziej słodowe mam taki skład:

 

słód bohemian Weyermanna 5kg

albo pilzeński strzegom 5kg + aroma 150 EBC 2kg

 

a chmiel posiadam lubelski150g i Topaz 50g alejaki i jakie czasy niewiem chciałbym delikatną goryczke i bardziej zapach chmielu

 

może ktoś z kolegów (koleżanek) ma pomysł?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

polecam duży udział monachijskiego I, mniejszy monachijskiego II, caramunich jako karmelowy i szczyptę (40-70g na 20-25l) czekoladowego

mała ilość special B albo biscuit też pomoże (mniej słodowo, bardziej ciasteczkowo)

Edytowane przez mimazy

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Panowie w końcu jaki?

5kg bohemian albo

3kg pilzenski + 2kg aroma 150EBC albo

5kg wiedeński + o,5kg Caramunich® typ III Weyermann + szczyptę (40-70g na 20-25l) czekoladowego np: słód czekoladowy ciemny Strzegom

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

2/3 zasypu karmelowym 150? To więcej niż za dużo! 20% nie więcej!

Osobiście doradzał bym 2 zastaw.

Chmielić tylko na goryczkę i smak, nie na aromat

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

2 kg Karmelowego 150 na 5 kg zasypu to akurat 20% mimazy

 

Chyba nie.

2kg na 10kg to by było 20%.

Ale procenty to ja blisko ćwierć wieku temu miałem w szkole. Może się pozmienialo coś w dobrobycie

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

W związku z powyższym pozostaje mi tylko napisać, że 5/4 Polaków nie ogarnia ułamków :D

A co do tematu:

Celowałbym coś w stylu 4kg podstawy + kilo karmelu, długa przerwa w 72-74, tak minimum 40 minut, jeśli znasz swoją wodę, możesz też próbowac podnieść stosunek chlorków do siarczanów przy użyciu chlorku wapnia.

Z chmielem który masz to niestety nie mam pojęcią, ale pewnie robiłbym single hop topaz, z goryczką nie przekraczającą 30 IBU.

Pozdrawiam

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×