Jump to content

Minimalna temperatura przechowywania piwa


amorph
 Share

Recommended Posts

Mam przy domu piwniczke w ziemi gdzie w lecie fermentowałem piwa i gdzie przechowuję gotowe. Teraz temp spadła tam do 4'C i zastanawiam się czy nie będę musiał stamtąd uciekać. Jak taka niska temperatura działa na gotowe, zabutelkowane piwa?

Link to comment
Share on other sites

Teraz mam + 5, w ziemiance temp. nie spadnie Ci poniżej zera, bo ściany mają kontakt z gruntem poniżej strefy przemarzania. U mnie minimalne temp. to około - 20 st. i wtedy mam w okolicach 1 st. w ziemiance.

Edited by Giziu
Link to comment
Share on other sites

Ja piwa do bezpośredniego spożycia przechowuję na balkonie (stoi sobie pełna skrzynka różnego piwa). Teraz jest około -3oC czy też nawet -5oC i jest ok. Jak chce wypić to albo dzień wcześniej wkładam do lodówki albo tak z 1-2h wcześniej stawiam do temperatury pokojowej. Ociepli się i jest gotowe do spożycia.

 

Przy okazji - ostatnio zauważyłem, że po takim lagerowaniu nawet witbier zrobił się mega klarowny :)

Link to comment
Share on other sites

To ja się podepne do tematu i wezmę go z drugiej strony - jaka jest maksymalna temperatura leżakowania (chodzi mi o Ale).

Czy piwo po nagazowaniu może leżeć w temperaturze 20-23 stopnie?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.