Jump to content
Sign in to follow this  
schloss

Różnice między chmielami

Recommended Posts

Tak się zastanawiam i czytam, ale generalnie sa rozne na ten temat opinie. Niestety sprzeczne :rolleyes:

Czy warto chmielić znanymi chmielami zachodniej produkcji (ale jednak droższymi) czy stosowanie naszych rodzimych przynosi takie same rezultaty? Mętlik powoli mam

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tak się zastanawiam i czytam, ale generalnie sa rozne na ten temat opinie. Niestety sprzeczne :rolleyes:

Czy warto chmielić znanymi chmielami zachodniej produkcji (ale jednak droższymi) czy stosowanie naszych rodzimych przynosi takie same rezultaty? Mętlik powoli mam

Moim zdaniem nie zawsze da się zastąpić zagraniczne chmiele naszymi polskimi. Wszystko zależy od gatunku/charakteru piwa. Tam gdzie aromat chmielowy nie ma zbyt dużego znaczenia lub tam gdzie chodzi nam o uzyskanie tylko i wyłącznie goryczki tam możemy użyć tylko polskich chmieli. Ale gdy zależy nam na charakterystycznym aromacie danego piwa np. w stylu angielskim, niemieckim, czeskim wtedy moim zdaniem lepiej użyć chmielu zagranicznego, przypisanego do danego gatunku np. Saaz do pilsów w stylu czeskim, Fuggles do India Pale Ale czy Bitter.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Polski chmiel Lubelski i Marynka jest świetny do wszelakich piw.

Moim zdaniem należy najpierw dopracować się własnych receptur wszelkich gatunków piw na bazie tych chmieli, bo to stosunkowo tania forma (oczywiście browarnicy z zagranicy muszą bulic za nasz chmiel, jak "za zboże").

Potem, znając już dobrze smak wypracowanych receptur, można bawić się w wychwytywanie subtelnych róznic, jakie dają inne odmiany chmielu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tak się zastanawiam i czytam, ale generalnie sa rozne na ten temat opinie. Niestety sprzeczne :rolleyes:

Czy warto chmielić znanymi chmielami zachodniej produkcji (ale jednak droższymi) czy stosowanie naszych rodzimych przynosi takie same rezultaty? Mętlik powoli mam

To zalezy, jaki rodzaj piwa warzysz i jakie sa oryginalne chmiele w recepturze. Z tego, co wiem to Lublin i Marynka przypominaja Saaz i Tettnanger, wiec spokojnie mozesz je uzywac w takich piwach. W innych piwach, ktore uzywaja inne rodzaje chmieli, inne w smaku do polskich, bym ich nie uzywal. Np. Lublin bym uzyl do niemieckiego Hefeweizen, ale nie do India Pale Ale lub Stouta.

IMO nie warto ryzykowac niesmacznego piwa tylko po to, aby zaoszczedzic pare zlotych.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Z tego, co wiem to Lublin i Marynka przypominaja Saaz i Tettnanger, wiec spokojnie mozesz je uzywac w takich piwach.

O podobieństwie Saaz i Lublin wiedziałem, zresztą Lublin jest jego bliskim krewniakiem, to taki Saaz przeszczepiony na grunt polski zaraz po wojnie.

 

Natomiast podobieństwo Marynki i Tettnanger to dla mnie nowość, podejrzewałem go raczej o związki z Magnum. Masz może więcej informacji n.t. pochodzenia tego chmielu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chodzi mi o to ze Saaz, Tettnanger, Lublin i Marynka sa nawzajem spokrewnione i naleza do jednej "rodziny" chmieli.

 

PS. Teraz sie zastanawiam: czy Marynka nie jest spokrewniona z Lublin?

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites
Przeglądając to i owo napotkalem taki adres: http://www.ars.usda.gov/pandp/docs.htm?docid=14772

Usuń kropkę z adresu (ja usunąłem cytując), bo Twój link zwraca: "Error has occurred on this pages. The System Administrator has been notified."

 

Edit: a lista chmieli jest naprawdę niezła! Szkoda tylko że z polskich jest tam tylko lubelski. :cool:

Edited by Stasiek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi nie działa ten link

 

Error has occurred on this pages. The System Administrator has been notified.

Edit: Stasiek mnie uprzedził...

Edited by slotish

Share this post


Link to post
Share on other sites

No nie wszystkie, z naszych nie ma Marynki, Sybilli, Izabeli, z niemieckich Perle, czeskiego Premianta.

 

To są chyba tylko odmiany zarejestrowane do hodowli w US of A.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mi nie działa ten link

 

Error has occurred on this pages. The System Administrator has been notified.

Usuń kropkę na końcu URL.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poprawione :cool:

Tak, tak, oczywiście, widze że nie ma "naszych" . Chodziło mi o jeszcze inne odmiany :)

Edited by pioturek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja kiedyś trafiłem na takie zestawienie odmian chmieli. Tu ew. też do ściągnięcia w pdf.

Lista mniejsza niż w linku Piotrurka (np nie ma lubelskiego, ale jest już perle), ale za to ze zdjęciami szyszek. No ciekawe, czy bazując na tych zdjęciach dało by się odróżnić odmiany?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A mnie interesuję nie tyle różnica między polskimi chmielami a zagranicznymi a różnice w naszych rodzimych chmielach. Zastanawia mnie fakt, dlaczego można kupić bez problemu prawie każdy chmiel zagraniczny, a nie ma takiego luksusu jeśli chodzi o chmiele polskie. Ostatnio Scooby pisał o nowym chmielu w USA - dzisiaj "Citre" można kupić bez problemu. Chciałem kupić ostatnio "Lomik" ale się nie da - nie znalazłem go w żadnym sklepie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Akurat Lomik to mało interesujący chmiel, taki ubogi krewny Lubelskiego...

 

Ale Sybillę można kupić tylko w HB. Dlaczego tylko tam? To przecież nasz najlepszy chmiel uniwersalny, odpowiednik Perle (o ile chodzi o sposób stosowania).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Akurat Lomik to mało interesujący chmiel, taki ubogi krewny Lubelskiego...

 

Ale Sybillę można kupić tylko w HB. Dlaczego tylko tam? To przecież nasz najlepszy chmiel uniwersalny, odpowiednik Perle (o ile chodzi o sposób stosowania).

Zgoda z całym szacunkiem ale mając 7 warek na koncie piszesz jakbyś warzył piwo z każdym rodzajem chmielu. Nie widziałem w twoim wątku, żebyś wykorzystywał w swoim browarze Lomik, Sybille czy Perle. Poza tym ja szukałem chmiel "Lomik", żeby wykorzystać go do grodzisza - więc nie interesowało mnie to, że podobno jest mało szlachetny ale to, że był pierwotnie używany do piwa grodziskiego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja przechodzę w przyszłym sezonie całkowicie na niepolskie chmiele. Marynka mi sie znudziła, słaba jest.

 

Zaatakuje hamerykańskie. To są fajne chmiele.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.