Jump to content
danbar

BGSA fermentacja burzliwa

Recommended Posts

Witam sedecznie.

Chciałbym prosić o pomoc przy kolejnej warce - BGSA, BLG 20, zadane przemytymi drożdżami po rozruchuwej warce (z 2 słoiczków - może za dużo?): Wyeast Belgian Ardennes. Już po paru godzinach w temperaturze 26 stopni pojawiła się gęsta, biała jak śnieg piana - jak po ubitym białku, która po kilku dniach zmieniła kolor na beżowy, kawy z mlekiem. Do dziś - a mija dziś tydzień - piana nie opada i pozostaje gęstą około 3 cm warstwą na wierzchu. Czy to normalne? Przy takiej temperaturze po tygodniu chyba drożdze powinny już skończyć. A może dałem ich zbyt dużo - czy wówczas taki właśnie byłby efekt? Z rurki nie czuć - moim zdaniem - nic niepokojącego. Wiem, że temat "fermentacja - rurka bulka - nie bulka" itp. drażni jak żaden inny, ale chodzi o to, że po raz piewszy fermentuję na gęstwie z poprzedniej warki a przeglądając internet znalazłem wzmiankę (nie pamiętam gdzie), że te drożdże zasadniczo po tygodniu, już w 24 stopniach kończą sprawę.

Będę wdzięczny za wszelkie pomocne uwagi.

Zamieszczam zdjęcia z ilością zadanych drożdży oraz aktualny wygląd fermentora.post-6416-0-53666300-1417266997_thumb.jpgpost-6416-0-30489100-1417267150_thumb.jpg

 

ślady na słoikach to pirosiarczyn sodu

Edited by danbar

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy tych drożdżach to normalne - czapa drożdży utrzymuje się długo po skończonej fermentacji. Nie zakładałbym jednak z góry, że po tygodniu fermentacja się już zakończyła.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, tak - nie zakładam, tylko dziwiłą mnie taka aktywność na powierzchni po przy takiej temperaturze, po takim czasie, bałem się, że to może infekcja. A w sprawie tej czapy - jak długo ona może się utrzymać i jak użyć aeromertu? Czekać, aż opadnie piana? Czy przebijać się i zlewać na cichą?

Edited by danbar

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przebić się wężykiem i pobrać próbkę, jeżeli musisz. Trudno powiedzieć jak długo ona tam będzie - u mnie, w niektórych piwach w końcu opadła, a w ostatnim, na tych drożdżach, nie czekałem na opadnięcie tylko zlałem piwo spod tej czapy wężykiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zaczekam w takim razie jeszcze kilka dni - zobaczę co będzie, dzięki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy tych drożdżach to normalne - czapa drożdży utrzymuje się długo po skończonej fermentacji. Nie zakładałbym jednak z góry, że po tygodniu fermentacja się już zakończyła.

 

W końcu to drożdże górnej fermentacji ;)

Można z tej piany zebrać drożdże zamiast czekać, aż opadną. Ilość drożdży pływająca w brzeczce będzie wystarczająca, aby dokończyć fermentację. I oczywiście pomiary - tak jak pisał olo333.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.