Jump to content

zielona vs brązowa butelka


eattek
 Share

Recommended Posts

Witam!

 

Jestem świeżo po uwarzeniu swojego pierwszego piwka, tydzień od zabutelkowania nie wytrzymałem i spróbowałem...

Wnioski:

Piwo z zielonej butelki jest smaczniejsze niż z brązowej, różnica w smaku olbrzymia ... "dlaczemu"?

Wszystkie butelki były wspólnie myte i odkażane.

Dodam że całą warkę(butelki) trzymam w identycznych warunkach, miejsce ciemne, temp ok 19/20 stopni...

Test przeprowadzony na 3 zielonych i 3 brązowych butelkach ....

 

Pytanie nr2

Po tygodniu od zabutelkowania piwo jest co najmniej przyzwoicie nagazowane, czy jak poleżakuje miesiąc, dwa, trzy, to mogę się spodziewać granatów?

Link to comment
Share on other sites

Zielone butelki przepuszczają także czarną materię i fale telewizji trwam, czego nie robią ciemne.

Kolor szkła nie ma wpływu na smak i aromat. Równie dobrze można by było dywagować na temat wpływu na smak nadruku na szkle oraz materiału, z którego masz wafel, o ile używasz.

Jedyny wpływ zielonej butelki na smak jest lightstruck, ale to wykluczone, skoro wszystkie butelki trzymałeś w ciemności. Z drugiej strony teoria o tyle dobra, że faktycznie jest sporo fanów "skunksa".

Może to być inny zbieg okoliczności - źle wymieszany syrop/źle odmierzony cukier akurat w zielonych/ciemnych butelkach - wysycenie ma spory wpływ na to, jak odczuwamy smak piwa. Być może temperatura podania się różniła - z autopsji wiem, że nawet wahania o 2 stopnie potrafią znacznie zmienić odbiór.

 

No i oczywiście placebo.

Link to comment
Share on other sites

Za mało danych. Podaj FG, ilość i sposób dodania surowca do refermentacji.

 

Rozpuściłem w wodzie 200gram, po czym dodałem do brzeczki i starannie wymieszałem.

 

Zielone butelki przepuszczają także czarną materię i fale telewizji trwam, czego nie robią ciemne.

 

Tak też myślałem... ale to chyba nie to ....

 

Może to być inny zbieg okoliczności - źle wymieszany syrop/źle odmierzony cukier akurat w zielonych/ciemnych butelkach - wysycenie ma spory wpływ na to, jak odczuwamy smak piwa.

 

To akurat wykluczam, cały proces był ujednolicony...

 

Być może temperatura podania się różniła - z autopsji wiem, że nawet wahania o 2 stopnie potrafią znacznie zmienić odbiór.

 

Temperatura była identyczna.

 

a jak było zanim zacząłeś warzyć własne piwa? lubiłeś zielonobutelkowy klimat czy niespecjalnie?

 

W ogóle nie zwracałem uwagi na kolor butelki, tym bardziej właśnie się zdziwiłem podczas degustacji próbnej mojego piwka.

 

1. Autosugestia. To ładnie nie wytrzymałeś jak wypiłeś 6 butelek.

 

;)

Edited by eattek
Link to comment
Share on other sites

Rozpuściłem w wodzie 200gram, po czym dodałem do brzeczki i starannie wymieszałem.

Jeszcze ile litrów piwa, i końcowe, początkowe BLG.

edit.

Jeszcze rodzaj drożdży i styl piwa.

Edited by dzeju
Link to comment
Share on other sites

Rozpuściłem w wodzie 200gram, po czym dodałem do brzeczki i starannie wymieszałem.

Jeszcze ile litrów piwa, i końcowe, początkowe BLG.

edit.

Jeszcze rodzaj drożdży i styl piwa.

Temat zakończony. Nie ma sensu kontynuować :P . Zielone butelki cudowne, brązowe kulawe i tyle.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.