Jump to content

BDSA - fermentacja - do ilu Blg?


dMYGOo
 Share

Recommended Posts

Cześć,

 

Od 5 dni fermentuje na burzliwej moje Belgian Dark Strong Ale,

ilosc brzeczki nastawnej 16 l - 22 Blg

 

Niedługo dodam do niego jeszcze cukru kandyzowanego rozcienczonego w 3 l wody, wg obliczen to tak jakbym mial

19 l brzeczki nastawnej około 21 Blg

 

Chciałbym, żeby piwo po fermentacji zachowało profil słodowy (cos w stylu rochefort trappistes 10),

stąd moje pytanie, do ilu stopni Blg powinienem mniej wiecej odfermentowac to piwo, zeby bylo slodowe, ale rownoczesnie

bylo bezpiecznie zabutelkowac je po fermentacji cichej?

 

Pozdrawiam,

dMYGOo

Link to comment
Share on other sites

Wrażenie słodowości nie musi być skorelowane z niskim odfermentowaniem, BDSA są raczej mocno odfermentowane.

Piwo należy butelkować jak skończy fermentować, najlepiej puścić FFT aby wiedzieć czego się spodziewać.

Link to comment
Share on other sites

całą walkę z tym czy ma być słodowe czy wytrawne masz już za sobą, na etapie zacierania. Teraz to już tylko możesz obserwować jak drożdże pożerają cukry i na podstawie tego wyciągnąć wnioski co zmienić w kolejnej warce..Nawet nie myśl o butelkowaniu według słodowości piwa, bo drożdżaki mogą się zemścić na Tobie okrutnie.

A w przypadku BDSA to jeszcze trochę czasu musi upłynąć zanim zaczniesz myśleć o butelkowaniu.

Link to comment
Share on other sites

W zasadzie każde piwo powyżej 20 blg będzie miało solidną podstawę słodową. Jeśli używasz tych WLP545 ode mnie, to one schodzą dość nisko. U mnie BDSA zeżarły z 23 do 1, ale to odfermentowanie pozorne (wynik jest zaburzony przez fakt, że alkohol jest lżejszy niż woda) i piwo na pewno wodniste nie będzie.

 

Każde piwo rozlewasz jak odfermentuje do końca, ale w piwach takich jak BDSA jest to podwójnie ważne. To nie jest piwo do szybkiego wypicia, tylko będzie dojrzewać miesiącami. Nie powinno być przegazowane więc trzeba zminimalizować ryzyko że będzie dojadać w butelkach. Ja fermentowałem jakieś 2 tygodnie w około 21°C, potem na kilka dni podniosłem temperaturę powyżej 25°C żeby drożdże dojadły (pudło styropianowe + PETy z gorącą wodą). Potem zostawiłem jeszcze na kilka tygodni, żeby sobie w spokoju dochodziło.

 

Jeśli fermentuje od 5 dni to o butelkowaniu myślałbym najwcześniej w okolicach nowego roku.

Link to comment
Share on other sites

Ok, mniej wiecej rozumiem swój błąd w rozumowaniu, im wiecej na etapie zacierania wytworzonych będzie cukrów wysokich, których drożdze nie ruszą, tym bardziej słodowe będzie piwo, tak?

 

W takim razie koncowe Blg, jesli dobrze zrozumialem, po zjedzeniu przez drozdze cukrów prostszych, bedzie wynikiem stężenia w piwie cukrów złożonych + fakt o ktorym pisze adamsky.

 

W takim razie pozostaje jedynie obserwować kiedy burzliwa sie uspokoi i przelac na cicha..

Link to comment
Share on other sites

im wiecej na etapie zacierania wytworzonych będzie cukrów wysokich, których drożdze nie ruszą, tym bardziej słodowe będzie piwo, tak?

 

Nie do końca. Im więcej cukrów nierefermentowalnych zostanie tym piwo będzie pełniejsze. Odczucie słodowości to bardziej kwestia smaków wnoszonych przez słody niż wytrawności piwa.

Link to comment
Share on other sites

Zacierane jednotemperaturowo 90 min mniej wiecej w T= 67°C, aczkolwiek wahania były dość spore (1 warka na nowym sprzecie znajomych, sami jeszcze nie potrafili utrzymac dobrze na nim temperatury) Najmniej spadło do 59°C, najwiecej podgrzalismy do ok 70°C. wiec ciezko bedzie przewidziec co z tego wyjdzie (dluzej jednak utrzymywalismy sie blisko 67*). Mam nadzieje ze wyjdzie tresciwe, dzieki wszystkim za odpowiedzi ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

 

 

W zasadzie każde piwo powyżej 20 blg będzie miało solidną podstawę słodową. Jeśli używasz tych WLP545 ode mnie, to one schodzą dość nisko. U mnie BDSA zeżarły z 23 do 1, ale to odfermentowanie pozorne (wynik jest zaburzony przez fakt, że alkohol jest lżejszy niż woda) i piwo na pewno wodniste nie będzie.
 
Chciałbym zapytać odnośnie drożdży.
Czy można je od razu wlać do fermentora bez robienia startera?
Drugie pytanie czy jedna paczka starczy na 30 litrów? Pytam bo to dość mocne piwo i nie wiem czy drożdże sobie poradzą.
 
Link to comment
Share on other sites

Chciałbym zapytać odnośnie drożdży.

Czy można je od razu wlać do fermentora bez robienia startera?

Drugie pytanie czy jedna paczka starczy na 30 litrów? Pytam bo to dość mocne piwo i nie wiem czy drożdże sobie poradzą.

 

Do obliczenia ilości drożdży potrzebnej do przeprowadzenia poprawnej fermentacji, użyj kalkulatora Mr. Malty, albo dostępnego na stronie BrewersFriend.

Ale 30 litrów i odpowiednie do stylu BLG to na oko spory starter albo gestwa. Najlepiej gestwa.

Edited by zasada
Link to comment
Share on other sites

Chciałbym zapytać odnośnie drożdży. Czy można je od razu wlać do fermentora bez robienia startera? Drugie pytanie czy jedna paczka starczy na 30 litrów? Pytam bo to dość mocne piwo i nie wiem czy drożdże sobie poradzą.

 

Żartujesz, prawda?

 

Ale 30 litrów i odpowiednie do stylu BLG to na oko spory starter albo gestwa. Najlepiej gestwa.

 

Nawet jakby to było 12 Blg to starter lub gęstwa będą potrzebne, a co dopiero do gęstości stylowej BDSA :)

Link to comment
Share on other sites

 

 

Nawet jakby to było 12 Blg to starter lub gęstwa będą potrzebne, a co dopiero do gęstości stylowej BDSA :)

Do 12 l BPA 12 BLG Malty wyliczył mi fiolkę bez startera. Zrobiłem go tak czy inaczej, ale wyliczył co wyliczył ;)
Link to comment
Share on other sites

 

 

xyz, dnia 05 maj 2016 - 07:39, napisał: Chciałbym zapytać odnośnie drożdży. Czy można je od razu wlać do fermentora bez robienia startera? Drugie pytanie czy jedna paczka starczy na 30 litrów? Pytam bo to dość mocne piwo i nie wiem czy drożdże sobie poradzą.   Żartujesz, prawda?

Nie żartuję, na stronie http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/whitelabs-gorna-fermentacja/89-white-labs-wlp545-belgian-strong-ale.htmlpokazują, że można od razu wlać, stąd moje pytanie.

Reasumując, nie obejdzie się bez startera/gęstwy.
 
Link to comment
Share on other sites

Do 12 l BPA 12 BLG Malty wyliczył mi fiolkę bez startera. Zrobiłem go tak czy inaczej, ale wyliczył co wyliczył

 

Kalkulator to jedno, a realia to drugie :)

 

Nie żartuję, na stronie http://twojbrowar.pl...strong-ale.htmlpokazują,że można od razu wlać, stąd moje pytanie.

 

A jest tam napisane do piwa o jakiej gęstości czy tylko na jaką ilość w L??? Wystarczy trochę pomyśleć - czy ta sama fiolka pójdzie na 20L brzeczki 10Blg i 25 Blg??? To, że drożdże mają nazwę stylu piwa to nie znaczy, że fiolka jest na konkretną gęstość w tym stylu piwa. 

 

 Reasumując, nie obejdzie się bez startera/gęstwy.

 

Brawo    :drinks:

Link to comment
Share on other sites

A jest tam napisane do piwa o jakiej gęstości czy tylko na jaką ilość w L??? Wystarczy trochę pomyśleć - czy ta sama fiolka pójdzie na 20L brzeczki 10Blg i 25 Blg??? To, że drożdże mają nazwę stylu piwa to nie znaczy, że fiolka jest na konkretną gęstość w tym stylu piwa. 

 

 

Słuchaj, jeżeli jest napisane do BDSA tzn. że przewidziane jest do wysokiej gęstości, a nie do pilsów 11.

 

Dzięki za pomoc. pzdr

Edited by xyz
Link to comment
Share on other sites

 

 

Słuchaj, jeżeli jest napisane do BDSA tzn. że przewidziane jest do wysokiej gęstości, a nie do pilsów 11.

 

Widzę, że zupełnie nie zrozumiałeś co miałem na myśli.

 

Udanej warki życzę.

Link to comment
Share on other sites

Przydałby się jakiś podpięty, wyróżniony temat dla początkujących, że instrukcje do zestawów i zalecenia producentów są zazwyczaj gówniane, bo w sumie nie ma się co dziwić, że ktoś coś takiego przeczyta i chce tak robić.

Link to comment
Share on other sites

 

 

w sumie nie ma się co dziwić, że ktoś coś takiego przeczyta i chce tak robić

Jest coś dziwnego, jest coś mega dziwnego, że się nie czyta, nie zdobywa wiedzy, tylko robi się na pałę. To jest bardzo dziwne i dla mnie niezrozumiałe.

Link to comment
Share on other sites

Budex - jedni wola naukę przez praktykęa inni nie. Ale po co się męczyć aby wynaleźć koło?

 

Xyz to nie tak jak myślisz. To jest szczep drożdży do tego gatunku piwa. Ale w każdej fiolce jest tyle samo drożdży. Temu powstały kalkulatory które na podstawie blg i wielkości warki wyliczą ci ile tych drożdży potrzebujesz. A potrzebujesz ich w zależności od ilości cukrów czyli czym więcej blg i czym większą warka tym potrzeba więcej drożdży. Ty chcesz zrobić 30l piwa o dużym blg. Wiec albo podwójny starter albo lekkie piwko które dobrze napowietrzysz przed dodaniem starter.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Sęk w tym że na fiolkach np wlp jest napisane:pitch directly info wort. Kiedyś kupowałem w sklepie wlp099 do piwa 32 blg, pytam sprzedawcy czy robić starter a on pokazał mi ten napis i mówi że nie trzeba.( Inna sprawa że w tym samym sklepie mojemu koledze do Hefeweizena polecili s-33). Więc jak ktoś się nie zna, drożdże dedykowane do stylu, napisane na opakowaniu pitch info wort, i sprawa jasna...

Link to comment
Share on other sites

 

w sumie nie ma się co dziwić, że ktoś coś takiego przeczyta i chce tak robić

Jest coś dziwnego, jest coś mega dziwnego, że się nie czyta, nie zdobywa wiedzy, tylko robi się na pałę. To jest bardzo dziwne i dla mnie niezrozumiałe.

 

Dla mnie również jest to dosyć dziwne, aczkolwiek potrafię zrozumieć, że początkujący może się tym zasugerować, a po co zepsuć pierwsze 2-3 piwa i się zrazić. Gdyby we wstępnym artykule na wiki.piwo.org było wielkimi literami "wyrzuć instrukcję do śmieci, przeczytaj forum i dopiero warz" może udałoby się uratować kilka pierwszych warek. :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.