Jump to content
Sign in to follow this  
juzek

Octan izoamylu

Recommended Posts

Witam. Mam pytanie odnośnie octanu izoamylu. Jak zachowuje się ten związek w czasie refermentacji [(ok. 15oC) przybędzie, ubędzie, pozostanie?]? I jak wygląda jego wyczuwalność w różnych temperaturach spożycia piwa?

 

Chodzi o to, że podczas butelkowania i wcześniej, przy okazji pomiaru gęstości, nie wyczuwałem banana. Natomiast gdy schłodziłem pozostałość po butelkowaniu (możliwe, że trochę osadu było) banan wyszedł bardzo wyraźny. Nie jest źle ale jednak trochę za dużo.

 

Pozdrawiam

PS: Czy są przeciwwskazania do poziomego ustawienia butelek podczas refermentacji?

Edited by juzek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poczekaj aż piwo się nagazuje i dopiero wtedy ocenisz. Wpływ na balans goździka i banana ma temperatura fermentacji. W dolnych zakresach zalecanych dla drożdży będziesz miał więcej goździka a w górnych bananów. Odradzam trzymanie butelek poziomo. Osad drożdżowy osadzi się na sciance zamiast na dnie. Z opisu wynika że to jakieś pszeniczne więc pewnie będzie nalewane z osadem ale po prostu niezbyt ładnie to wygląda.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję za odpowiedź. Jest to Belgian Pale Ale, drożdże fermentis T-58, fermentowane w 19oC +-1. Wcześniej smak i aromat był super i zaskoczył mnie ten banan po schłodzeniu. Nie jest źle bo lubie pszeniczne ale kurde to nie jest pszeniczne :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.