Jump to content
Sign in to follow this  
radogol

Milk Stout - S-04

Recommended Posts

Pytanie do forumowiczów - czy mam problem z fermentacją milk stouta?

Sprawa wygląda tak. Zacieranie 20 min 62 C, 40 min 72 C. Brzeczka przednia 7 litrów 20 blg, wysładzane do poziomu 5 blg. Przed gotowaniem miałem 24 litry brzeczki 13 blg (a robione z zestawu Centrum Piwowarstwa na 20l 12 blg). Na ostatnie piętnaście minut dodałem według przepisu 500g laktozy. W czasie gotowania wyparowało koło 2.5 litra i po wystudzeniu zostało 21.5 litra wg pomiaru 17.5 blg (z laktozą).

I tu pojawia się pierwsza wątpliwość. Według tego co czytałem to laktoza w tej ilości nie powinna podbić ekstraktu więcej niż 1.5 blg, a z proporcji z 24 litrów 13 blg, to 21 litrów powinno mieć niecałe 15 blg. 15 + 1.5 to 16.5, czyli 1 blg mniej niż to co wskazał mi ballingometr.

 

Do fermentacji użyłem S-04 - jedno opakowanie (uwodnione wcześniej). Drożdże zadanie w temperaturze 20 C. Tak jak w przypadku poprzednich dwóch piw na tych drożdżach (ekstrakty) zaczęło intensywnie bulgotać po 12h jakoś i trwało to jakieś 2 dni, później się uspokoiło. Piana w fermentorze ponad 5 cm zdecydowanie. Termometr na fermentorze wskazywał w granicach 19-21 C przez cały czas. Po ośmiu dniach zlałem na cichą, na dnie zostało ponad 1 cm osadu drożdżowego (więcej niż poprzednio).

I tu pojawia się moja druga wątpliwość - pomiar wskazał 8 blg, czyli chyba dość słabe odfermentowanie.

 

Pytanie - czy na cichej coś jeszcze dofermentuje na tyle, żeby móc to butelkować? Czy trzeba się ratować dodatkowymi drożdżami?

 

Uprzedzając ewentualne pytania - pomiary robione w temperaturze brzeczki 20 C, ballingometr chyba OK, bo w wodzie pokazuje 0. Na oko i smak (po cichej) nie widać żadnego zakażenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.