Jump to content
kolec

AIPA - modyfikacja zestawu

Recommended Posts

Cześć,

 

Postanowiłem spróbować uwarzyć piwo w stylu AIPA, dlatego na początek kupiłem podwójny zestaw z browamatora: http://www.browamator.pl/zdjecia/0/0/2/14403_Zestaw_BA_AIPA_wskazowki_www.pdf Popełniłem kilka błędów podczas zacierania, m.in. wężyk owinął się wokół mieszadła i zacier poszedł do kosza. Zostały mi same chmiele. Jako, że jest to moje pierwsza warka w tym stylu zamierzam dokupić słody zgodne z instrukcją tzn.:

- pale ale Weyermann 5 kg,

- Carapils 0,4 kg,

- Carared 0,4 kg,

 

Czy modyfikować coś w zasypie? Może dodać jeszcze 0,2 kg pszenicznego? Zwłaszcza, że z podwójnego zestawu wychodziło 5,2 kg pale ale.

 

Drugie moje pytanie dotyczy chmielenia opisanego poniżej. Dokupić chmielu? Przerzucić część na zimną?

 

15 minuta:

- 40 g chmielu Chinook

 

70 minuta

- 40 g chmielu Cascade

- 20 g chmielu Chinook

 

Po zakończeniu

- 20 g chmielu Cascade

- 60 g chmielu Citra.

 

Z góry dziękuję za pomoc.

Edited by kolec

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodatek pszenicznego nie zaszkodzi, może to być nawet ok. 0,5kg - zawsze poprawi to pienistość piwa. Co do schematu chmielenia to ciężko stwierdzić jaki ma być ekstrakt początkowy, planowana wartość IBU i przede wszystkim ile czasu piwo ma się gotować - zazwyczaj czas chmielenia podaje się odwrotnie, czyli odlicza się ile czasu zostało do końca gotowania. W tym wypadku zgaduję, że piwo ma być gotowane ok. 75 - 90 minut, tak? Tak czy inaczej ilość chmielu jest na pewno przyzwoita, można ewentualnie dokupić jeszcze z 50g Cascade lub Citry na cichą. Oczywiście są inne schematy chmielenia, pod takie piwa jak IPA (np. chmielenie dużą ilością w ostatnich 15 minutach gotowania, chmielenie brzeczki przedniej), jednak na początek najlepiej zapoznać się ze standardem a kombinacje alpejskie zacząć jak już się będzie dobrze czuło cały proces ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Opisz dokładnie co się stało, że aż zacier musiałeś wywalać do kosza.

 

Mam kadź zacierno-filtracyjną. Niestety drut włożony do wężyka z oplotu używanego jako filtrator okazał się za cienki i wężyk owinął się wokół mieszadła. Cały się pogiął i zaczął się zapychać, dodatkowo przy jego naprawie spadła mi temperatura zacieru, który próbowałem "rozluźnić" wodą do wysładzania. W końcu poddałem się :) Wiem, mogłem jeszcze zacier wrzucić do gara i pogrzać ale i tak nie miałem z czego zrobić nowego filtratora.

Edited by kolec

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mogłeś go nawet wycisnąć przez stara firankę. Lepsze to niż śmietnik. Ale jak uważasz ...

 

Mam lekcję, następnym razem będę już wiedział jak wybrnąć z tej sytuacji.

 

Dodatek pszenicznego nie zaszkodzi, może to być nawet ok. 0,5kg - zawsze poprawi to pienistość piwa. Co do schematu chmielenia to ciężko stwierdzić jaki ma być ekstrakt początkowy, planowana wartość IBU i przede wszystkim ile czasu piwo ma się gotować - zazwyczaj czas chmielenia podaje się odwrotnie, czyli odlicza się ile czasu zostało do końca gotowania. W tym wypadku zgaduję, że piwo ma być gotowane ok. 75 - 90 minut, tak? Tak czy inaczej ilość chmielu jest na pewno przyzwoita, można ewentualnie dokupić jeszcze z 50g Cascade lub Citry na cichą. Oczywiście są inne schematy chmielenia, pod takie piwa jak IPA (np. chmielenie dużą ilością w ostatnich 15 minutach gotowania, chmielenie brzeczki przedniej), jednak na początek najlepiej zapoznać się ze standardem a kombinacje alpejskie zacząć jak już się będzie dobrze czuło cały proces ;)

 

Tak, gotować będę 75 min. Dzięki za rady. W takim razie wrzucam zaktualizowaną recepturę:

 

- Pale ale Weyermann 5 kg,

- Carapils 0,4 kg,

- Carared 0,4 kg,

- Pszeniczny 0,5 kg

 

Chmielenie:

 

Na 65 minut:

- 40 g chmielu Chinook

 

Na 15 minut:

- 40 g chmielu Cascade

- 20 g chmielu Chinook

 

Po zakończeniu

- 20 g chmielu Cascade

- 60 g chmielu Citra.

 

Na zimno

- 50g Citra

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.