Jump to content
rabbek

8th floor brewery

Recommended Posts

29.06.2017

 

038 Belgian Pale Ale 13 BLG

Słody:

  • Pale Ale zero Viking Malt 4.6kg

  • Karmelowy 150 Viking Malt 0.05kg

Chmiel:

  • Marynka 40 g

Drożdże:

  • Gęstwa Fm 26 Belgijskie Pagórki

Zacieranie:


Słody wrzucone do 14 litra wody o temperaturze 76 °C 
68°C
 przez 60 min 

 

Gotowanie:


Gotowanie 60 min 

 

Chmiel Marynka 10g na 60 min

Chmiel Marynka 10 g na 30 min

Chmiel Marynka 20 g na 5 min

 

 

Całkowite IBU 23

 

Fermentacja:

 

29 dni w temperaturze 19°C

 

 

Butelkowanie:

 

40x 0,5 i 1x 0,33 Gęstość końcowa 2,6BLG

Edited by rabbek

Share this post


Link to post
Share on other sites

22.08.2017

 

039 Single Hop Cascade 12,5 BLG

Słody:

  • Pale Ale zero Viking Malt 4.5kg

Chmiel:

  • Cascade 100 g

Drożdże:

  • US-05

Zacieranie:


Słody wrzucone do 14,5 litra wody o temperaturze 76 °C 
68°C
 przez 60 min 

 

Gotowanie:


Gotowanie 60 min 

 

Chmiel Cascade 50g na 60 min

Chmiel Cascade 10 g na 10 min

Chmiel Cascade 40 g na 30 min Wirpoola

 

 

Całkowite IBU 35

 

Fermentacja:

 

2 miesiące fermentacji w temperaturze 18 stopni ;O

 

Butelkowanie:

19.10.2017 - wyszło 38 butelek z końcową gęstością 2,2 BLG

Edited by rabbek

Share this post


Link to post
Share on other sites

widze ze następna to okrągła 040! Moja następna bedzie #30!

po za tym 11 listopada bedzie równo 2 lata od pierwszej warki raggabombapaleale , wiec może tym razem coś specjalnego? moze  jakiegoś Porteru?

pozdro!
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

11.01.2018

 

040 Full Aroma Hops  12,5 BLG

Słody:

  • Viking Pilsner malt 4.5kg

Chmiel:

  • Marynka 30 g
  • Lubelski 40 g
  • Cascade 50 g

Drożdże:

  • S-04

Zacieranie:


Słody wrzucone do 13,5 litra wody o temperaturze 69 °C 
15 minut w 62 °C

45 minut w 72°C

 

Gotowanie:


Gotowanie 60 min 

 

Chmiel Marynka 30g na 60 min

Chmiel Lubelski 40 g na 15 min

Chmiel Cascade 50 g na zimno 4 dni

 

 

Całkowite IBU 39

 

Fermentacja:

Fermentacja 3 tyg w temperaturze 17°C

 

Butelkowanie:

15.02.2018 -  końcową gęstością 3BLG

Edited by rabbek

Share this post


Link to post
Share on other sites

19.05.2018

 

041 Rye Apa 13,5 BLG

Słody:

  • Weyermann Pale Ale Malt 3kg

  • Weyermann Rye Malt 2kg

Chmiel:

  • Marynka 20 g
  • Amarillo 50 g
  • Simcoe 100 g

Drożdże:

  • US-05

Zacieranie:


Słody wrzucone do 16 litrów wody o temperaturze 75,5 °C 
60 min w temperaturze 68°C


Gotowanie:

60 min 

 

Chmiel Marynka 20g na 60 min

Chmiel Amarillo 10 g na 30 min

Chmiel Simcoe 20 g na 15 min

Chmiel Amarillo 10 g na 5 min

Chmiel Simcoe 80 g na Wirpool

Chmiel Amarillo 30 g na Wirpool

 

 

 

Całkowite IBU 41

 

Fermentacja:

Fermentacja 4 tyg w temperaturze 16°C

 

Butelkowanie:

18.06.2018 -  końcową gęstością 2,5 BLG

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

07.07.2018

 

042 Red IPA 14 BLG

Słody:

  • Pilzneński Viking Malt 4 kg

  • Monachijski Viking Malt 0,8 kg

  • Karmelowy jasny Litovel 0,4 kg

  • karmelowy ciemny Ireks 0.1 kg

Chmiel:

  • Zeus 10 g
  • Citra 50 g
  • Simcoe 50 g

Drożdże:

  • US-05

Zacieranie:


Słody wrzucone do 16 litrów wody o temperaturze 75,5 °C 
60 min w temperaturze 68°C

Wysładzanie 17 litrów wody o temperaturze 80 °C 


Gotowanie:

60 min 

 

Chmiel Zeus 10g na 60 min

Chmiel Simcoe 25 g na 30 min

Chmiel Citra 25 g na 55 min

Chmiel Simcoe 25 g na cichą

Chmiel Citra 25 g na cichą

 

Całkowite IBU 50

Po gotowaniu wyszło 20 litrów 14 BLG

 

Fermentacja:

Fermentacja 3 tyg w temperaturze 16°C

 

Butelkowanie:

 

Wyszło 38 butelek 0.5 a samo piwo zeszło do 3BLG

 

Edited by rabbek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...