Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

71e0457496134.jpg

 

 

 

 

Nigdy nie mogę znaleźć zeszytu z zapiskami, więc stwierdziłem, że tutaj będzie łatwiej odszukać swoje receptury ;)

001 American Amber Ale 12 BLG ( receptura TB )
002 India Pale Ale 14 BLG ( receptura TB )
003 Pale Ale 12 BLG ( receptura TB )
004 Dry Stout 12 BLG ( receptura TB )
005 Witbier 11 BLG ( receptura TB )
006 Saison 14 BLG ( receptura TB )
007 American Bitter 12 BLG ( receptura TB )
008 American Amber Ale 14 BLG ( receptura scooby_brew)
009 India Pale Ale 15 BLG ( receptura scooby_brew)
010 American wheat 12 BLG ( receptura TB )
011 Black Ipa 17,5 BLG ( receptura scooby_brew)
012 Grodziskie 8 BLG ( receptura TB )
013 Mild Ale 10 BLG ( receptura TB)
014 Full Aroma Hops 12BLG ( receptura z wiki )
015 SMASH Simcoe 13BLG ( receptura własna )

016 Hefe Weizen 11,5 BLG (receptura Anteksa z modyfikacjami)

017 AIPA 15 BLG ( receptura własna )

018 American Amber Ale 12 BLG ( receptura własna )

019 Single Hop Ipa 16 BLG (receptura własna )

020 Russian Imperial Stout 24,5 BLG ( receptura własna )

021 Mandarina Ale 11 BLG ( receptura własna )

022 American Wheat 11 BLG (receptura własna)

023 Single Hop Iunga 12 BLG (receptura własna)

024 American Pale Ale 13 BLG ( receptura własna )

025 Rye Pale Ale 11 BLG (receptura własna )

026 Ordinary Bitter 10 BLG (receptura własna)

027 Polska IPA 15,5 BLG (receptura własna )

028 Grodziskie 7,7 BLG 

029 Rye AIPA 16 BLG

030 American Pale Ale 13 BLG

031 Foreign Extra Stout 17 BLG

032 American Pale Ale 12 BLG

033 Hefe-Weizen 12,9 BLG

034 Polskie Ale 13,5 BLG

035 American India Pale Ale 16,3 BLG

036 Dry Stout 12 BLG

037 Belgian IPA 14 BLG

038 Belgian Pale Ale 13 BLG

039 Single Hop Cascade 12,5 BLG

Edytowane przez rabbek

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

001 American Amber Ale 12 BLG 20L ( receptura TB )

Słody:

  • Pale Ale 3kg
  • Monachijski 0,8kg
  • Crystal 150 0,3kg

Chmiel:


  • Bravo 15g
  • Willamette 50g
  • Cascade 20g

Drożdże:

  • Us -05

Zacieranie:

Słody wrzucone do 15 litrów wody w temperaturze 72 °C
68°C przez 70 min
78°C przez 5 min
Wysładzanie 14 L wody w temperaturze 78°C

Gotowanie:

Gotowanie 70 min
Chmiel Bravo 15g po 10 min. od początku
Chmiel Wilamette 25g po 60 min od początku
Chmiel Wilamette 25g po 69 min od początku
Chmiel Cascade 20g po 69 min od początku

Fermentacja:

Burzliwa 18-21°C 10 dni do 4 BLG
Cicha 18-21 °C 7 dni do 3 BLG

Butelkowanie:

17-02-2014 Butelkowanie z użyciem 6g glukozy na litr

Edytowane przez rabbek

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

002 India Pale Ale 14 BLG 20L ( receptura TB )

 

 

Słody:

  • Pale Ale Promise 4,5kg
  • Crystal 200 0,25kg

Chmiel:

  • Phoenix 35g
  • Fuggles 45g

Drożdże:

  • Us -05

Zacieranie:

 

Słody wrzucone do 14 litrów wody w temperaturze 72 °C

68°C przez 70 min

78°C przez 10 min

Wysładzanie 14 L wody w temperaturze 78°C

 

Gotowanie:

 

Gotowanie 60 min

Chmiel Phoenix 35g od początku

Chmiel Fuggles 25g po 30 min od początku

Chmiel Fuggles 20g po 50 min od początku

 

Fermentacja:

 

Burzliwa 18-21°C 14 dni do 3BLG

Cicha 18-21 °C 7 dni do 3 BLG

 

Butelkowanie:

 

14-03-2014 Butelkowanie z użyciem 6g glukozy na litr

Edytowane przez rabbek

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

003 Pale Ale 12 BLG 25L ( receptura TB )

 

 

Słody:

  • Pale Ale 4kg
  • Monachijski 0,75kg
  • Caramel Light 0,25kg

Chmiel:

  • Phoenix 38g
  • Progres 50g

Drożdże:

  • Us -05

Zacieranie:

 

Słody wrzucone do 15 litrów wody w temperaturze 72 °C

68°C przez 70 min

78°C przez 10 min

Wysładzanie 17 L wody w temperaturze 78°C

 

Gotowanie:

 

Gotowanie 60 min

Chmiel Phoenix 38g od początku

Chmiel Progress 50g po 50 min od początku

 

Fermentacja:

 

Burzliwa 18-21°C 10 dni do 4 BLG

Cicha 18-21 °C 7 dni do 3 BLG

 

Butelkowanie:

 

31-03-2014 Butelkowanie z użyciem 6g glukozy na litr

Edytowane przez rabbek

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

004 Dry Stout 12 BLG 20L ( receptura TB )

 

 

Słody:

  • Pale Ale 3,5kg
  • Chocolate 0,2kg
  • Palony jęczmień 0,3kg
  • Płatki jęczmienne 0,5kg

Chmiel:

  • Target 35g

Drożdże:

  • S-04

Zacieranie:

 

Słody wrzucone do 15 litrów wody w temperaturze 72 °C

70°C przez 100 min

78°C przez 5 min

Wysładzanie 17 L wody w temperaturze 78°C

 

Gotowanie:

 

Gotowanie 60 min

Chmiel Target 35g od początku

 

Fermentacja:

 

Burzliwa 18-21°C 21 dni do 4 BLG

 

Butelkowanie:

 

23-04-2014 Butelkowanie z użyciem 78g cukru na 19 L

Edytowane przez rabbek

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

005 Witbier 11 BLG 20L ( receptura TB )

 

 

Słody:

  • Heidelberg 2kg
  • Pszeniczny 0,5kg
  • Pszenica 2,5kg

Dodatki:

  • Kolendra 15g
  • Curacao 15g
  • Płatki owsiane 0,2kg

Chmiel:

  • Lubelski 30g

Drożdże:

  • S-33

Zacieranie:

 

Słody wrzucone do 12 litrów wody w temperaturze 54 °C

52°C przez 20 min

63°C przez 60 min

72°C przez 25 min

78°C przez 10 min

Wysładzanie 14 L wody w temperaturze 78°C

 

Gotowanie:

 

Gotowanie 60 min

Chmiel Lubelski 30g od początku

Curacao 15g na 10 min przed końcem

Kolendra 15g na 10 min przed końcem

 

Fermentacja:

 

Burzliwa 18-21°C 21 dni do 3 BLG

 

Butelkowanie:

 

31-05-2014 Butelkowanie z użyciem 8g glukozy na 17 L

Edytowane przez rabbek

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

006 Saison 14 BLG 20L ( receptura TB )

 

 

Słody:

  • Pilzneński 2,8kg
  • Monachijski 0,7kg
  • Pszeniczny 0,5kg
  • Bursztynowy 0,3kg

Dodatki:

  • Cukier kandyzowany 400g
  • Skórki pomarańczy 20g

Chmiel:

  • Triskel 20g
  • Strisselpalt 30g

Drożdże:

  • Belgian Ale M27 Mangrove Jack's

Zacieranie:

 

Słody wrzucone do 12 litrów wody w temperaturze 66 °C

63°C przez 50 min

73°C przez 30 min

78°C przez 5 min

Wysładzanie 15 L wody w temperaturze 78°C

 

Gotowanie:

 

Gotowanie 60 min

Chmiel Triskel 20g od początku

Chmiel Strisselpalt 15g 15 min przed końcem

 

Skórki pomarańczy 10 min przed końcem

Strisselpalt 15g 5 min przed końcem

Cukier kandyzowany 400g 5 min przed końcem

 

Fermentacja:

 

Burzliwa 18-21°C 21 dni do 0 BLG

 

Butelkowanie:

 

3-06-2014 Butelkowanie z użyciem 6g glukozy na litr

Edytowane przez rabbek

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

007 American Bitter 12 BLG 25L ( receptura TB )

 

Słody:

  • Pale Ale 4,75kg
  • Crystal 200 0,25kg

Chmiel:

  • Apollo 18g
  • Cascade 25g
  • Citra 25g
  • Sumit 32g

Drożdże:

  • Us -05

Zacieranie:

 

Słody wrzucone do 15 litrów wody w temperaturze 72 °C

68°C przez 90 min

78°C przez 10 min

Wysładzanie 19 L wody w temperaturze 78°C

 

Gotowanie:

 

Gotowanie 60 min

Chmiel Apollo 18g od początku

Chmiel Cascade 25g na 10 min przed końcem

Chmiel Citra 25g na 5 min przed końcem

Chmiel Summit 32g na 3 min przed końcem

 

Fermentacja:

 

Burzliwa 18-21°C 21 dni do 2,5BLG

 

Butelkowanie:

 

12-07-2014 Butelkowanie z użyciem 6g glukozy na litr

Edytowane przez rabbek

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

008 American Amber Ale 14 BLG 21L ( receptura scooby_brew)

 

Słody:

  • Pilzneński 4kg
  • Monachijski 0,5kg
  • Karmelowy 210 EBC 0,25kg
  • Victory 0,25kg
  • Czekoladowy 25g

Chmiel:

  • Marynka 20g
  • Willamette 50g

Drożdże:

  • Us -05

Zacieranie:

 

Słody wrzucone do 15 litrów wody w temperaturze 72 °C

67°C przez 60 min

78°C przez 10 min

 

Gotowanie:

 

Gotowanie 60 min

Chmiel Marynka 20g od początku

Chmiel Wilamette 25g na 20 min przed końcem

Chmiel Wilamette 25g na 5 min przed końcem

 

Fermentacja:

 

Burzliwa 18-21°C 21 dni

 

Butelkowanie:

 

16-08-2014 Butelkowanie

Edytowane przez rabbek

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

009 India Pale Ale 15 BLG 21L ( receptura scooby_brew)

 

Słody:

  • Pilzneński 5kg
  • Karmelowy 50 EBC 0,3kg
  • Carapils 0,1kg

Chmiel:

  • Marynka 60g
  • Willamette 30g
  • Cascade 80g

Drożdże:

  • Gęstwa Us-05 po American Amber Ale

Zacieranie:

 

Słody wrzucone do 15 litrów wody w temperaturze 72 °C

67°C przez 60 min

78°C przez 10 min

 

Gotowanie:

 

Gotowanie 60 min

Chmiel Marynka 40g od początku

Chmiel Marynka 20g po 20 minutach od początku

Chmiel Wilamette 15g na 10 min przed końcem

Chmiel Cascade 15g na 10 min przed końcem

Chmiel Wilamette 15g na 0 min

Chmiel Cascade 15g na 0 min

Chmiel Cascade 50g na zimno

 

 

Fermentacja:

 

Burzliwa 18-21°C 21 dni

 

Butelkowanie:

 

6-09-2014 Butelkowanie

Edytowane przez rabbek

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

010 American wheat 12 BLG 20L ( receptura TB )

Słody:

  • Pszeniczny 2,5kg
  • Pilzneński 1,5kg
  • Prażona pszenica 0,3kg

Chmiel:

  • Zythos 5g
  • Centenial 50g
  • Citra 25g
  • Summit 32g

Drożdże:

  • Us-05

Zacieranie:

Słody wrzucone do 15 litrów wody w temperaturze 72 °C
68°C przez 70 min
78°C przez 10 min
Wysładzać 16L wody w temperaturze 80°C


Gotowanie:

Gotowanie 60 min
Chmiel Zythos 5g od początku

Chmiel Cascade 25g na 10 min do końca
Chmiel Citra 25g na 5 min przed końcem
Chmiel Summit 32g na 3 min przed końcem


Fermentacja:

Burzliwa 18-21°C 21 dni

Butelkowanie:

14-10-2014 Butelkowanie

Edytowane przez rabbek

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

011 Black Ipa 17,5 BLG 21L ( receptura scooby_brew)

Słody:

  • Pilzneński 5kg
  • Cara ruby 0,2kg
  • Carafa II special 0,5kg
  • Victory 0,5kg
  • Cukier brązowy 0,25kg

Chmiel:

  • Magnum 20g
  • Cascade 100g
  • Willamette 25g

Drożdże:

  • Gestwa Us-05 po American Wheat

Zacieranie:

Słody wrzucone do 18 litrów wody w temperaturze 72 °C
67°C przez 60 min
Wysładzać 16L wody w temperaturze 80°C


Gotowanie:

Gotowanie 60 min
Chmiel Magnum 20g od początku

Chmiel Cascade 25g na 15 min od początku
Chmiel Willamette 25g na 15 min przed końcem
Chmiel Cascade 25g na 0 min

Chmiel Cascade 50g na zimno

Fermentacja:

Burzliwa 18-21°C 21 dni

Butelkowanie:

6-11-2014 Butelkowanie

 

Degustacja:

 

BLACK IPA 8th FLOOR BREWERY

Wyraźny aromat amerykańskich chmieli, na drugim planie palone aromaty. Kolor bardzo ciemny, nieprzejrzysty. W smaku mniej chmielu, wiecej paloności co przekłada się w stronę American Stouta. Wysoka goryczka, której profil jest żywiczno-kawowo-alkoholowy. W przełyku czuć mocny woltaż, na szczęście alkohol nie wyczywalny w aromacie, przykryty chmielami, palonością. Brak również innych wad. Piana drobna, odpowiednie wysycenie. Bardzo udane piwo choć w moim odczuciu jest to American Stout i to mocny American Stout. Piwo ciężkie, mocne, degustacyjne.

 

 

 

 

 

Black IPA - 8th Floor Brewery

 

Aromat: przyjemny, chmielowy na średnim poziomie, lekko żywiczny, słodowy na niskim poziomie (lekka czekolada i karmel)
Barwa/klarowność: prawie czarny z delikatnymi prześwitami
Piana: lekko zabarwiona, drobne pęcherzyki, niezbyt obfita ale zostaje mały kożuch i ładnie zdobi szkło
Smak:średnio chmielowy, lekko żywiczny, palność i czekoladowość na niskim poziomie, na początku trochę kremowości ale po chwili pojawia się kontra w postaci goryczki i paloności, balans w kierunku goryczki
Goryczka: wyższa niż średnia, lekko zostaje w połączeniu z palonością
Odczucie w ustach: średnia pełnia, nasycenie umiarkowane
Wrażenia ogólne: Dobre i stylowe piwo. Całkiem pijalne jak na ten woltaż. Po ogrzaniu wychodzi lekko ogrzewający alkohol (ale przyjemny). Można popracować nad aromatem i finiszem i będzie git  :).

 
Edytowane przez rabbek

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

19.11.2014

012 Grodziskie 8 BLG 20L ( receptura TB )

Słody:

  • Wędzony Bestmalz 1,3kg
  • Pszeniczny 0,8kg
  • Pilzneński 0,4kg

Chmiel:

  • Lomik 50g

Drożdże:

  • S-33

Zacieranie:

Słody wrzucone do 12 litrów wody w temperaturze 65 °C
63°C przez 35 min

72°C przez 30 min
Wysładzać 15L wody w temperaturze 80°C


Gotowanie:

Gotowanie 60 min
Chmiel Lomik 30g od początku

Chmiel Lomik 20g na 20 min do końca

Fermentacja:

Burzliwa 18-21°C

Butelkowanie:

8-12-2014 wyszło 35 butelek 0,5 i 0,3 do kufelka

Edytowane przez rabbek

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

17.12.2014

013 Mild Ale 10 BLG 23L ( receptura TB )

Słody:

  • Mild 3kg
  • Crystal 200 0,5kg
  • Chocolate 0,15kg

Chmiel:

  • Fuggles 30g

Drożdże:

  • S-04

Zacieranie:

Słody wrzucone do 11 litrów wody w temperaturze 74 °C
68
°C przez 70min
Słód chocolate na 15min do końca
Wysładzać 16L wody w temperaturze 80°C


Gotowanie:

Gotowanie 60 min
Chmiel Fuggles 30g od początku


Fermentacja:

Burzliwa 18-21°C 19dni zeszło do 1,5 BLG

Butlekowanie:

5.01.2015 wyszło 41 butelek 0,5 L.

Edytowane przez rabbek

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

8.01.2014

014 Full Aroma Hops 12 BLG 20L ( receptura z wiki )

Słody:

  • Pilzneński 4kg

Chmiel:

  • Magnum 16g
  • Lubelski 50g 
  • Cascade 30g

Drożdże:

  • Gestwa S-04 po Mildzie

Zacieranie:

Słody wrzucone do 13,5 litrów wody w temperaturze 40 °C
Podgrzewanie do 61°C i utrzymanie przez 10 min
Podgrzanie do 72°C i utrzymanie przez 45min.
76°C przez 10 min.


Gotowanie:

Gotowanie 60 min
Chmiel Magnum 16g od początku

Lubelski 35g po 45 min.
Lubelski 15g po 55min.

Fermentacja:

Burzliwa 18-21°C

Butlekowanie:

1-02-2014

 

Degustacja:

 

 

Full Aroma Hops, 8th Floor Brewery

Kolor: słomkowy, jasnozłoty delikatnie zmętniony. 
Piana: bardzo obfita, zwarta, drobnopęcherzykowa, trwała, powolnie opada, zostawia dużo śladów na szkle. 

Zapach: średnio intensywny, dominują chmiele, owoce tropikalne, lekkie nuty kwiatowe, w tle aromaty słodowe. 

Smak: wyraźna pełnia słodowa, przyjemny posmak słodu pilzneńskiego oraz chmieli, dominują nuty ziołowe, przyjemna goryczka, średnia, krótka. 

Wysycenie: średnie, wyraźnie w kierunku wysokiego, nadaje przyjemnej rześkości. 

Wrażenia ogólne: bardzo przyjemne piwo, orzeźwiające, o ciekawym smaku. 
 

 

 

Full Aroma Hops 12 BLG 5 % Alk. obj. - 8th Floor Brewery

Aromat: Chmielowy, Słodowy, bez wad.

Barwa: Jasny, mętny.
Piana: Obfita, Wysokie nasycenie, piękny lacing.
Smak: Zrównoważony, bardzo przyjemny.
Goryczka: Niska, do średniej, nie zalegająca (miało być 58 IBU)
Odczucie w ustach: Przyjemne
Wrażenia ogólne:  Bardzo pijalne piwo, można pić jedno po drugim, butelka w 5 min  :).

 
Edytowane przez rabbek

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

12.02.2015

015 SMASH Simcoe 13BLG ( receptura własna )


Słody:

  • Pale Ale 5kg

Chmiel:

  • Simcoe 100g

Drożdże:

  • Us-05

Zacieranie:

Słody wrzucone do 15 litrów wody w temperaturze 75 °C
68°C przez 60min.

Gotowanie:

Gotowanie 60 min
Chmiel Simcoe 20g od początku
Chmiel Simcoe 10g po 50 min.
Chmiel Simcoe 35g na wirpool poniżej 80°C przerwa przez 80min
Chmiel Simcoe 35g na zimno

Fermentacja:

Burzliwa 18-21°C

Butlekowanie:

 

10.03.2015 wyszło 40 butelek 0,5L. Ekstrakt końcowy 1 BLG

 

Degustacja:

 

 

Single Hop Simcoe - 8th Floor Brewery

Aromat: Cytrusowy, głównie grapefruit, lekka żywiczność.
Barwa: Pomarańczowa, dość klarowne.
Piana: Drobnopęcherzykowa, ładnie zdobi szkło.
Smak: Słodowo-żywiczno-cytrusowy, trochę za mało intensywny w stosunku do tego co sugerowałby aromat.
Goryczka: Raczej niska, krótka, przyjemna.
Odczucie w ustach: Piwo jak na 13% ekstraktu dość pełne, niskie wysycenie.
Wrażenia ogólne: Bardzo dobre sesyjne piwo, dobrze zbalansowane i pijalne, chociaż ja jestem fanem mocniejszej goryczki.

 


 

 

 

SINGLE HOP SIMCOE, 8th FLOOR BREWERY

Kolor: złocisty, trochę blady, lekko zmętniony. 
Piana: obfita, drobnopęcherzykowa, trochę się dziurawi, ale jest trwała i zwarta. 

Zapach: bardzo przyjemny, średniointensywny aromat chmielowy, dominują iglaki i żywica, wyczuwalne są również delikatne cytrusy i owoce tropikalne, w tle delikatna nuta słodowa. 

Smak: wytrawne, z niską pełnią słodową, goryczka średnia, wyraźna o charakterze żywicznym z lekką nutą grejpfruta. 

Wysycenie: średnie, delikatnie w kierunku wysokiego, przyjemne. 
Wrażenia ogólne: bardzo dobre orzeźwiające, sesyjne piwo, przyjemnie nachmielone, wyczuwalna lekka nuta utlenienia, ale w zupełności nie przeszkadza. 
 

 

Edytowane przez rabbek

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

22.03.2015

 

016 Hefe Weizen  11,5 BLG ( receptura Anteksa z małymi modyfikacjami )

Słody:

  • Pilzneński 1,2 kg
  • Pszeniczny 2,8 kg

Chmiel:

  • Lubelski 30g

Drożdże:

 

  • Mauribrew Weiss Y1433 

Zacieranie:

Słody wrzucone do 15 litrów wody w temperaturze 47 °C 
45°C przez 15 min
55°C przez 5 min

62°C przez 40 min

72°C przez 40 min

78°C przez 10 min
Wysładzanie 17 L wody w temperaturze 78°C

Gotowanie:

Gotowanie 60 min
Chmiel Lubelski 30 g od początku

Wyszło ogólnie 19 litrów 11,5 BLG


Fermentacja:

Drożdże wrzucone bezpośrednio z saszetki do brzeczki o temperaturze 12°C

 

Butelkowanie:

 

9.04 wyszło 37 butelek 0,5 do refermentacji 3g cukru na butelkę. Końcowy ekstrakt 4BLG

Edytowane przez rabbek

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

17.04.2015

 

017 AIPA 15 BLG 20L ( receptura własna )

Słody:

  • Pilzneński 4,8 kg
  • Monachijski 0,5 kg
  • Pszeniczny 0,2 kg
  • Cara-Pils 0,2 kg

Chmiel:

  • Chinoook 35g
  • Amarillo 50g
  • Centennial 50 g
  • citra 50 g

Drożdże:

Us -05

Zacieranie:

Słody wrzucone do 18 litrów wody w temperaturze 74 °C 
68°C przez 60 min
Wysładzanie 16 L wody w temperaturze 78°C

Gotowanie:

Gotowanie 60 min

Chmielenie brzeczki przedniej 15g chinook ( powyżej 82 °C )
Chmiel Chinook 20 g na 30 min
Chmiel Centennial 15 g 10 min przed końcem

Chmiel Amarillo 15 g 5 min przed końcem

Chmiel Centennial 15 g ( chmielenie wirpoolowe poniżej 80 °C ) przerwa 30 min
Chmiel Amarillo 15 g ( chmielenie wirpoolowe poniżej 80 °C ) przerwa 30 min

Miało być też 25g Citry na wirpoola ale zapomniałem wrzucić 

 

Planowane chmielenie na zimno:

 

Chmiel Centennial 20 g 4 dni przed rozlewem

Chmiel Amarillo 20 g 4 dni przed rozlewem

Chmiel Citra 50 g 4 dni przed rozlewem

 

Po gotowaniu wyszło 20 Litrów  15 BLG, 60 IBU

 

Fermentacja:

 

3 tygodnie w 18-19 stopniach zeszło do 2 BLG



Butelkowanie:

 

Zabutelkowano 10.05.2015. Wyszło 36 butelek 0,5 dodałem po około 2,5g cukru na butelkę. Niby 60 IBU ale jak dla mnie mogło by być więcej.

 

Degustacja:  

 

 

 

AIPA (8th Floor Brewery)

Kolor: złoty, dość zmętniony
Piana: drobnopęcherzykowa, zdobi szkło choć szybko opada

Zapach: klasyka - cytrusy i żywica, średnio intensywny

Smak: podobnie jak zapach, apetyczny choć mogło by go być ciut więcej

Goryczka: średnia, trochę jej brakuje, ale to tylko mój gust - lubię AIPY z przytupem

Wysycenie: średnie.
Wrażenia ogólne: Piwo dobre, wypiłem ze smakiem, chociaż wolałbym, żeby było mniej ugrzecznione.

 
Edytowane przez rabbek

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

22.05.2015

 

018 American Amber Ale 12 BLG

 

Słody:

  • Pale ale 3kg
  • Monachijski 1kg
  • karmelowy 150 0,3 kg

Chmiel:

  • Chinook 19g
  • Willamette 50g
  • cascade 50g

Drożdże:

  • Us-05

Zacieranie:

 

Słody wrzucone do 15 litrów wody o temperaturze 75 °C

68 °C przez 60 minut

Wysładzanie 17 litrami wody z  kwasem mlekowym 5 ml

 

Gotowanie:

Gotowanie 60 min.

Chinook 19g na 60 min

Willamette 25g na 10 min

Cascade 25g na 5 min

Willamette 25g na 0 min

Cascade 25g na 0 min

 

Po gotowaniu wyszło 20 litrów 12 BLG

 

Fermentacja:

 

38 butelek z końcowym  1BLG

 

Butelkowanie:

 

8.06.2015

Edytowane przez rabbek

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

13.07.2015

 

019 Single Hop Ipa  16 BLG ( receptura własna)

Słody:

  • Pale Ale 5,8 kg
  • Karmelowy 150  0,2 kg

Chmiel:

  • Equinox 150g

Drożdże:

 

  • Us - 05

Zacieranie:

Słody wrzucone do 20 litrów wody w temperaturze 72 °C 
68°C przez 60 min

Wysładzanie 13 L wody w temperaturze 78°C  z dodatkiem 5ml kwasu mlekowego

Gotowanie:

Gotowanie 60 min
Chmiel Equinox 15 g chmielenie brzeczki przedniej

Chmiel Equinox 25 g na 45 min

Chmiel Equinox 15 g na 10 min

Chmiel Equinox 15 g na 5 min

Chmiel Equinox 40 g chmielenie wirpoolowe

Chmiel Equinox 40 g planuje wrzucić na zimno

 

 

Wyszło ogólnie 20 litrów 16 BLG


Fermentacja:

 

Drożdże wrzucone do brzeczki o temperaturze 23 °C jakoś nie chciało zejść niżej a szkoda było wody tyle marnować.

 

Butelkowanie:

 

5.08.2015   Wyszło 37 butelek 0,5. Ekstrakt końcowy 1BLG

 

Degustcja:

 

 

 

Piwna paczka wczoraj przyjechała kurierem, za pośrednictwem Piotrka  :) Wielkie dzięki.

Chronologicznie degustację zacznę od 019 czyli Equinox IPA

Aromat bardzo delikatny, przebija się kwiatowość, oraz lekkie toffi i trochę nafty, ale to taki chmiel

Kolor stare złoto, opalizujący (pewnie jeszcze się nie ustało po transporcie)

Piana duża, gęsta, na szczęście zostaje fajny ślad

Smak wyraźna gorycz, trochę cierpka, piołunowa, wyraźnie zostaje na podniebieniu, przebija ciut słodyczy, czuć moc.

Wysycenie odpowiednie.

Piwo dość stare i aromaty już uciekły, ale nadal jest fajne, alkohol dobrze ukryty, ale rozgrzewa i odzywa się dopiero w głowie.

Szkoda, że nie miałem okazji skosztować pół roku wcześniej, bo tego equinoxa już prawie nie ma.

 
Edytowane przez rabbek

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

18.10.2015

 

020 Russian Imperial Stout 24,5 BLG ( receptura własna)

Słody:

  • Pale Ale 5 kg
  • Pilzneński 2,5 kg
  • Monachijski I  1 kg
  • Crystal II  0,29 kg
  • Karmelowy 600 EBC 0,25 kg
  • Cara-Pils 0,24 kg
  • Czekoladowy 1200 EBC 0,55 kg
  • Jęczmień prażony 1000 EBC 0,25 kg

Chmiel:

  • lubelski 25g
  • EKG 100g

Drożdże:

  • 2 x S-04

Zacieranie:

Słody wrzucone do 28 litrów wody w temperaturze 70 °C 
64°C przez 50 min

72°C przez 30 min

Wysładzanie 10 L wody w temperaturze 78°C 

Gotowanie:

Gotowanie 60 min
Chmiel Lubelski 25 g na 60 min

Chmiel EKG 100 g na 60 min

Wyszło ogólnie 20 litrów 24,5 BLG


Fermentacja:

 

Drożdże wrzucone do brzeczki o temperaturze 23 °C jakoś nie chciało zejść niżej a szkoda było wody tyle marnować.

Udało się zejść z temperaturą w wiadrze do 17 stopni ale jak się zaczęła fermentacja to szybko podskoczyło do 19.

 

Butelkowanie:

 

23.11.2015  Piwo zeszło do 8BLG  zabutelkowałem głownie w flaszki 0,33 dodając 1g cukru na butelkę. Smakowo piwo ok ale następnym razem dam więcej chmielu na goryczkę i na pewno więcej jęczmienia palonego. Zresztą wszystko się okaże jak piwo  poleży jakiś czas.

 

 

Degustacja:

 

 

 

020 RISa zostawiam na koniec, wiec teraz 021 czyli Mandaryna.

Delikatny aromat, lekko cytusowy.

Kolor jasny jak w pszenicy i właśnie od pszenicy fajna mętność. Z wyglądu american wheat jak nic  :)

Piana biała i drobna, zostaje na szkle

W smaku fajnie pełne jak na 11tke, mimo delikatnego chmielenia czuć wyraźna goryczkę, na szczęście nie tłumi smaku, ale zostaje w gardle. Może ostatnio się czepiam i większość piw wydaje mi się przechmielonych, ale ciut brakuje mi tu balansu. Piwo jest lekkie i powinno lekko wchodzić. Na szczęście jest lekka cytrusowość również w smaku.

Wysycenie ok.

Takie piwa najlepiej smakują w pierwszym miesiącu, ale mimo tego pije się je z przyjemnością

 
Edytowane przez rabbek

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

26.11.2015

 

021 Mandarina Ale 11 BLG ( receptura własna)

Słody:

  • Pilzneński 3,5 kg
  • Przeniczny 0,5 kg

Chmiel:

  • Apollo 8g
  • Mandarina Bavaria 50g

Drożdże:

  • S-04

Zacieranie:

Słody wrzucone do 14 litrów wody o temperaturze 72 °C 
66°C przez 60 min

Wysładzanie 18 L wody w temperaturze 78°C 

Gotowanie:

Gotowanie 60 min
Chmiel Apollo 8g  na 60 min

Chmiel Mandarina Bavaria 15g na 20 min

Chmiel Mandarina Bavaria 15g na 10 min

Chmiel Mandarina Bavaria 20g na 0 min

 

Po gotowaniu wyszło 20,5 litra brzeczki o balingu 11.

 

Po 24 godzinach ruszyła fermentacja.

 

med_gallery_8523_474_71416.jpg


Fermentacja:

 

17-18 stopni przez 19 dni ostatnie 2 dni cold crush do  3 stopni. Ostatecznie piwo zeszło do 2 blg.

 

 

 

Butelkowanie:

 

19-12-2015 wyszło 37 butelek 0,5.Ogólnie wyszło lekkie piwo z bardzo delikatną goryczką i chyba mniejszą niż beersmith wyliczył.

Edytowane przez rabbek

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×