Jump to content
Sign in to follow this  
Makaron

Kremowe ale.

Recommended Posts

Przymierzam sie do uwarzenia ponoć wdzięcznego piwa.Cos niezbyt wykwintnego. Czyli proste piwo z dużą ilością dodatków niesłodowanych i cukrow do warzenia.

Planuje takie składniki: 2.3kg słodu brytyjskiego lager, 1kg ryżu (albo płatków ryżowych), dwie puszki golden syrop.

Zacieranie 90 minut w temperaturze 65c. Mash out obowiązkowo. Chmielenie 15-20g. Chmielu iunga albo jakiegoś goryczkowego by uzyskać 20ibu. Chłodna fermentacja drożdżami california lager. Co o tym myślicie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

Czytając opis tego stylu zastanawiałem się skąd ma się brać "kremowość" tego piwa. I dlaczego fermentujesz dolaniakami skoro to ale?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć ;)

Kremowość bierze się z stąd ;)http://www.piwo.org/forum/t732-06A-Cream-Ale.html

cyt.: Najczęściej używane sa składniki amerykańskie, takie jak słód 6-rzędowy, lub kombinacja 6- I 2- rzędowego słodu amerykańskiego. Dodatki mogą zawierać do ok. 20% glukozy lub innych cukrów podczas gotowania

 

Ty planujesz dodać ryżu (płatków ryżowych). Wiem że dodatek płatków owsianych tworzy uczucie gładkości, kremowości - owsianych też?

Edited by bielok

Share this post


Link to post
Share on other sites

Raczej chodziło mi o to, że taka nazwa stylu. Tradycyjnie robi się to piwo z 6 rzędowego słodu i kukurydzy. Ja możne zamienię ryz na mieszankę kukurydzy i ryżu jeśli dostane odpowiednie płatki kukurydziane. Może również zmniejszę ilość cukru z 20% do 10%

Share this post


Link to post
Share on other sites

Akurat drożdze California Lager są "w drodze" - mam zamiar od nich zacząć przygodę z płynnymi drożdżami. Poza tym to takie pół - dolniaki, bo podobno i w 13 popracują. Jak ostatnio mierzyłem w piwnicy to 15 C było, więc w sam razik, a może jeszcze spadnie.

 

Twój przepis mnie zainspirował, ale kukurydza i ryż to mi za bardzo Tyskim i Zywcem zajeżdza :D Wrzucę ze dwa kilo płatków jęczmiennych z Reala i cukier trzcinowy

 

Ile Twoim zdaniem powinno Blg poczatkowe wynosić? Jak z odfermentowaniem tych drożdzaków, są żarłoczne jak US - 05?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Opis stylu piwa można znaleść tutaj Cream Ale

 

Co do ryżu i kukurydzy, to prawdę mówiąc właśnie takie to ma być właśnie takie tyskie czy żywcowe piwo, tylko fermentowane w górnym zakresie temperatur.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Akurat drożdze California Lager są "w drodze" - mam zamiar od nich zacząć przygodę z płynnymi drożdżami. Poza tym to takie pół - dolniaki, bo podobno i w 13 popracują. Jak ostatnio mierzyłem w piwnicy to 15 C było, więc w sam razik, a może jeszcze spadnie.

Zajrzyj do charakterystyki drożdży by takijiro. Ja ze swojego doświadczenia mogę potwierdzić, że w temperaturach rzędu 14-15 stopni panowie drożdżowie tego szczepu strasznie się lenią. Poza tym bardzo wdzięczne drożdże. Praktycznie brak estrów, wyciągają smaki chmielowe. Spróbuj uwarzyć California lagera, np klona Anchor Steam Beer. Naprawdę świetne piwo. Cytując pewien kabaret powiem "będzie Pan zadowolony, będzie Pan zadowolony..."

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.