Jump to content
Sign in to follow this  
DoktorPio

Zwiększenie goryczki w piwe ?

Recommended Posts

Witam

Jako że jestem początkującym piwoamatorem, nie bawiłem się w robienie piwa z gotowych ekstraktów tylko pokusiłem się do zrobienia pierwszego piwa przez zacieranie. Pierwsza i druga warka wyszła mi zadowalająco obecnie się nagazowuje w butelkach zobaczymy jaki efekt będzie ostateczny :) Ich smak przed butelkowaniem mi odpowiadał ,goryczka oraz aromat był OK.

Natomiast trzecią warka którą uwarzyłem wyszła mi większa niż planowałem bo wzrosła mi wydajność z 55% na 76% a ilość chmielu goryczkowego i aromatycznego była chyba zbyt mała na ilość brzeczki jaka mi wyszła bo piwo ma za mała goryczkę aromat jest do przyjęcia.

Moje pytanie jak zwiększyć goryczkę w piwie ? Obecnie piwo jest 5 dzień na fermentacji burzliwej, jest to piwo dolnej fermentacji. Czy da się zwiększyć nachmielenie goryczką podczas chmielenia na zimo ? Czy jest ewentualnie jakiś inny sposób.

Czytałem o gotowych ekstraktach chmielowych ?

Edited by DoktorPio

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie kombinuj, następnym razem dodasz trochę więcej chmielu, poznasz różnice.

Chyba że bardzo chcesz, to możesz spróbować zrobić herbatkę, czyli np. przed cichą odlać z litr brzeczki i pogotować z chmielem przez godzinę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.