Skocz do zawartości
DoktorPio

Zwiększenie goryczki w piwe ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jako że jestem początkującym piwoamatorem, nie bawiłem się w robienie piwa z gotowych ekstraktów tylko pokusiłem się do zrobienia pierwszego piwa przez zacieranie. Pierwsza i druga warka wyszła mi zadowalająco obecnie się nagazowuje w butelkach zobaczymy jaki efekt będzie ostateczny :) Ich smak przed butelkowaniem mi odpowiadał ,goryczka oraz aromat był OK.

Natomiast trzecią warka którą uwarzyłem wyszła mi większa niż planowałem bo wzrosła mi wydajność z 55% na 76% a ilość chmielu goryczkowego i aromatycznego była chyba zbyt mała na ilość brzeczki jaka mi wyszła bo piwo ma za mała goryczkę aromat jest do przyjęcia.

Moje pytanie jak zwiększyć goryczkę w piwie ? Obecnie piwo jest 5 dzień na fermentacji burzliwej, jest to piwo dolnej fermentacji. Czy da się zwiększyć nachmielenie goryczką podczas chmielenia na zimo ? Czy jest ewentualnie jakiś inny sposób.

Czytałem o gotowych ekstraktach chmielowych ?

Edytowane przez DoktorPio

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Nie kombinuj, następnym razem dodasz trochę więcej chmielu, poznasz różnice.

Chyba że bardzo chcesz, to możesz spróbować zrobić herbatkę, czyli np. przed cichą odlać z litr brzeczki i pogotować z chmielem przez godzinę.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×