Jump to content

Wysypka - pokrzywka po wypiciu piwa?


michal48
 Share

Recommended Posts

Witam,

 

Ostatnio po wypiciu butelki swojego pierwszego piwka dostałem pokrzywki - taka wysypka na całym ciele bardzo swędząca, jest wynikiem uczulenia na jakiś spożyty składnik.

I teraz moje pytanie czy ktoś już się spotkał z takim przypadkiem?

Może to być wynikiem, że po prostu zepsułem piwo na którymś etapie produkcji?

 

Piwo na pewno nie wyszło tak jak powinno bo jest mało gazu (z obawy przed granatami dałem trochę mniej cukru przy rozlewie niż wkazywał kalkulator) i jest znikoma piania która zaraz po rozlaniu do kufla znika.

 

Do produkcji użyłem: Gozdawa Pale Ale, Gozdawa Ekstrat Słodowy Jasny, Woda Żywiec Zdrój

Link to comment
Share on other sites

Moja znajoma takie coś miała, było to uczulenie na któryś z metali. Chyba na nikiel czy chrom, nie pamiętam dokładnie.

Nie była to kwestia samego piwa, lecz organizmu.

Link to comment
Share on other sites

Moja znajoma takie coś miała, było to uczulenie na któryś z metali. Chyba na nikiel czy chrom, nie pamiętam dokładnie.

Nie była to kwestia samego piwa, lecz organizmu.

 

dosłownie raz użyłem łyżki stalowej do pobrania próbki, więc to chyba nie to

 

Uczulenie na drozdże

 

A jeżeli tak by było to jednoznacznie przekreśla moją przygode z piwowarstwem?

Czy są jakieś domowe sposoby na od filtrowanie drożdzy?

Link to comment
Share on other sites

dosłownie raz użyłem łyżki stalowej do pobrania próbki, więc to chyba nie to

Tu nie chodzi o łyżkę, nikiel jak i chrom są mikroelementami zawartymi w piwie.

Link to comment
Share on other sites

dosłownie raz użyłem łyżki stalowej do pobrania próbki, więc to chyba nie to

Z tego, co wiem, to stal nie uczula wcale. Uczulają natomiast inne "metale" z domieszkami głównie chromu i niklu.

 

Przeanalizuj sobie wszystko po kolei - na samym początku słód jęczmienny, który zawiera masę glutenu. Może drożdże, może któryś z chmieli?

Link to comment
Share on other sites

I teraz moje pytanie czy ktoś już się spotkał z takim przypadkiem?

 

Mam taki bardzo głupi pomysł. MOŻE PÓJDZIESZ DO LEKARZA?

 

A nie pytasz się na forum w internecie. Według mnie to na pewno rak.

Edited by Karol23
Link to comment
Share on other sites

Ale trzeba założyć, że kolega pił już w życiu jakieś sklepowe piwo. Czyli raczej nie jest uczulony na chmiel itd., no chyba, że składników piwa w takim piwa nie ma.

Link to comment
Share on other sites

Z całą pewnością jest to najlepsze miejsce na szukanie rozwiązania problemu.

powtórzę:

Mam taki bardzo głupi pomysł. MOŻE PÓJDZIESZ DO LEKARZA?

Idź do lekarza. Dr googiel to kiepski lekarz, a dr piwo.org na bank jeszcze gorszy.

Link to comment
Share on other sites

Mam taki bardzo głupi pomysł. MOŻE PÓJDZIESZ DO LEKARZA?

A nie pytasz się na forum w internecie. Według mnie to na pewno rak.

 

Od lekarza wiem, że to uczulenie :), nie należe do osób które leczą się w wujka Google.

Wątek napisałem, aby się dowiedzieć czy piwo jest do wylania - bo coś zrobiłem nie tak podczas produkcji.

 

Ale trzeba założyć, że kolega pił już w życiu jakieś sklepowe piwo. Czyli raczej nie jest uczulony na chmiel itd., no chyba, że składników piwa w takim piwa nie ma.

 

Oczywiście piw sklepowych trochę przerobiłem i nigdy nic się nie działo.

Nie ale wiele ma zamienniki słodów, które maja mniej albo w ogóle glutenu. Jeżeli ktoś nie ma ostrego uczulenia to jest w stanie bezpiecznie wypić takie piwo.

 

Tylko jeśli był by to gluten to po chlebie czy ciastkach też miałbym taką rekacje.

 

 

W każdym razie wychodzi na to, że piwo jest do rozdania dla osób nie mających alergii.

Link to comment
Share on other sites

W jakim czasie po wypiciu wystąpiła reakcja? Wygląda to na alergię pokarmową :)

 

PIwo wypiłem wieczorem, a koło 16 następnego dnia już byłem u lekarza, który właśnie stwierdził, że pokrzywka pochodzenia pokarmowego.

Zresztą wybieram się testy alergiczne na drożdze browarnicze i zobaczymy co wyjdzie.

Link to comment
Share on other sites

Wsród moich znajomych, ale tylko po pierwszym spożyciu zdarzały się rozwolnienia. Przy kolejnych degustacjach już nie. Podejrzewam że w zwiazku z faktem iż nasze piwa to tzw. żywe piwa powodują to drożdże które muszą tak jakby zalęgnąć się od nowa w wyjałowionym organizmie. Podobne reakcje wywołuje kwaśne mleko zrobione z prawdziwego takiego od krowy.

Link to comment
Share on other sites

Łojotokowe zapalenie skóry - ta choroba nie lubi drożdży i alkoholu.

Niestety mam taką przypadłość. Piję piwo i nic mi nie jest.

Zapalenie skóry tworzy się tylko latem przy intensywnym poceniu (biegam), na granicy włosów i karku. Nie ma to nic wspólnego z piwem.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.