Jump to content

Recommended Posts

Saccharolicious W001 Brett I

 

Opis produktu:

Szczep Brettanomyces ze znanego browaru Trapistów w Walonii. Nadaje charakterystyczny, lekko ziemisty aromat, a także inne aromaty "dzikich drożdży".

 

 

Typ fermentacji: górna

Zakres temperatur fermentacji: 18-20 st.C

Stopień odfermentowania : 75 % <

Flokulacja: -

Tolerancja alkoholu w piwie: średnia

 

Szczep polecany do piw w stylach: Orval

 

 

 

Właśnie w trakcie testów jestem jego, miałem dość długi start, aż 5 dni ale podobno tak mają te drożdże. Jeszcze z 2 miesiące na efekty będzie trzeba czekać, ale fermentacja przebiega bardzo spokojnie, choć piana w wiadrze na jakieś 10 cm. Pierwsze pójdzie na nim Wild IPA, potem jeszcze jakieś delikatne APA, a na koniec w mieszance z Belgian Ardenns coś na kształt Red Flanders. Jakie z nimi doświadczenia macie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Można powiedzieć że ruszyłem z moim piwem równocześnie,

u mnie fermentacja ruszyła po jednym dniu ale zrobiłem znacznie większy starter niż normalnie i mocno napowietrzyłem brzeczkę. Jakie będą efekty zobaczy niedługo =]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ze wszystkich trzech IPA fermentowanych 100% dzikusami (Brett bruxellensis Trois, Brett Claussenii, W001 Brett I), które miałem okazję pić to właśnie Saccharolicious W001 Brett I wniosły najwięcej "dzikości" do piwa, dla mnie jednak zbyt mocno zdominowały piwo. O ile bardzo lubię końską derkę, tak aromaty apteczno-szpitalne już niekoniecznie.

W mojej warce Wild APA burzliwą przeprowadziły US-05, a dopiero na cichą powędrowały W001 Brett I. Teoretycznie taki zabieg powinien spotęgować działanie dzikusów, ale u mnie piwo wyszło bardziej zbalansowane niż to 100% Brett I. Jest wyraźna stajnia, ale bez apteki i szpitala. Jedyne co mi się nie podoba to szorstka goryczka, która nie jest typowo chmielowa. Zresztą podobną goryczkę wnosił też szczep Claussenii, najbardziej neutralne był szczep Trois.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tym, że Trois wnosił jak dla mnie zbyt dużo estrów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.