Jump to content
Sign in to follow this  
Marcin K.

HGB a piana + dochmielanie brzeczki

Recommended Posts

Siemanko.

 

Mam dwa pytania do bardziej doświadczonej załogi forum, przeszukując wątki nie znalazłem jednoznacznych odpowiedzi.

 

Pierwsze pytanko.

 

Czy rozcieńczając brzeczkę w znacznym stopniu (+20-50%) zauważyliście problemy z pianą na gotowym piwku ?

 

Zacząłem to stosować ze względu na moce przerobowe warzelni, że tak to określę :) (zapotrzebowanie duże, gar za mały, a czasu na warzenie i funduszy mało ! )

 

Robiłem ostatnio stout z dużą dawką palonych słodów + 1kg niesłodowanych (płatki owsiane i jęczmienne - skleikowane i z kilkuminutowymi przerwami przy zacieraniu, zacierane na wytrawnie)

Zamysł był zrobić 10-11 blg light stoutu, ale z odpowiednim ciałem tak żeby nie było wodniste.

Pokusiłem się o "domowe HGB".

Jest problem z pianą - buduje się ładnie ale szybko znika do zera niemal.

Czy to może być wina rozcieńczenia brzeczki czy to raczej błąd przy zacieraniu (zbyt długie przerwy na początku zacierania - pomijać białkową?) ?

A może po prostu piwa o niskim BLG tak mają ? No ale przecież płatki powinny dać radę coś zbudować ?

 

Tak czy tak piwko dobre wyszło, ma odpowiednie "body" i tą "słodkawą lepkość" płatków, do poprawy piana i uważać na goryczkę wnoszoną od palonych słodów (niższe chmielenie) z tym że szukam najpierw odpowiedzi na powyższe pytania żeby to naprawić.

 

 

Pytanko nr. dwa.

 

Peszek czy też fart chciał że wpadła nie planowana warka i zbrakło chmielu (nie mam warunków zbytnio na to w domu - warzę na wsi gdzie kiedyś mieszkałem, a każdą możliwość upichcenia trzeba wykorzystać ! )

 

Anyway.

 

Mam 33l 17,5 blg w chłodni balkonowej - 5 st C aktualnie, chmielone dosłownie garstką polskiej szyszki, bez drożdży jeszcze oczywiście.

 

Chmiele będą jutro - lecą amerykańce + Iunga + Hellertauer Mittelfruch.

 

Zrobię znów "Domowe HGB" i pójdzie w dwa fermentory, jeden AIPA drugie wiadro dostanie Niemca i Polaka i niższe blg (około 12, takie lekkie ale a'la lager).

 

Przy okazji sprawdzę co z tą pianą przy rozcieńczaniu.

 

Pytanie czy chmielić brzeczkę nierozcieńczoną czy wodę którą będę rozcieńczał.

 

W którym środowisku chmiel odda lepiej swoje dobra w postaci alfa kwasów i aromatów ?

 

Woda będzie z RO wzbogacona o minerały z ostatniego modułu RO, nie mam możliwości pomiaru PH.

 

 

Wstawiam w załącznik fotkę tego stoutu przy butelkowaniu, piana sztucznie oczywiście zbudowana - lubię zdegustować co butelkuję, a co. Takiej oczekiwałem właśnie..

post-7098-0-54346500-1416915907_thumb.jpg

Edited by Marcin K.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego co zrozumiałem chcesz chmielić zamias brzeczki wodę? Ale wiesz że gotowanie brzeczki nie służy wyłącznie chmieleniu? Jak już masz dodawać wodę to przed zadaniem drożdży. Bedziesz mial dodatkowo szybsze chlodzenie. Skorzystaj z kalkulatorów i nachmiel odpowiednio uwzgledniajac ile dolejesz wody. Poza tym ja bym tego tak nie rozcienczal. AIPA zaczyna sie od 13,8 BLG a mi akuret te mocniejsze lepiej smakują.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W wodzie alfakwasy z chmielu będą się rozpuszczać inaczej niż w brzeczce ze względu na panujące warunki (poziom pH, ilość rozpuszczonych cukrów), więc lepiej jest zawsze chmielić brzeczkę obliczająć teoretyczną wartość IBU w jakimś kalkulatorze i uwzględniając, że w gęstych roztworach (ale to raczej w okolicach 25 Blg) alfakwasy rozpuszczają się mniej intensywnie.

 

Co do pierwszego pytania, to swego czasu ze względu na podobne problemy również rozcieńczałem brzeczkę (najczęściej dolewane było ok. 20% wody), jednak nie miałem żadnych problemów z pienistością - najlepiej zwróć uwagę na kroki zacierania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Amorph.

Nie koniecznie wodę. Właśnie się zastanawiam w czym lepiej, wydaje mi się że w brzeczce.

Całość była gotowana z garstką chmielu jak pisałem wcześniej. Przełom był piękny..

AIPA będzie w okolicy 16 blg a APA 12-13 pewnie.

Nie będę brzeczki chłodził tylko ogrzewał tym co nachmielę.

Co do kalkulatorów oczywiście stosuję tylko zastanawiam się w jakim litrarzu osiągnę roztwór nasycony goryczką.

 

Green Fox

Z tą pianą może przesadzam w końcu niskie blg jest choć nalewa się trochę jak zużyty olej :D więc powinna być lepsza. Następnym razem odpuszczę przerwy i wsadzę od razu na 62-68 C.

Gnębi mnie tylko że nie pozostaje do końca i jak piwko postoi to wygląda jak cola..

 

Edit.

 

Problem z pianą przez zbyt duze rozcieńczenie surowca do refermentacji. Wyjaśniło się. Teraz bede podgrzewał w próbce piwa gotowego.

Edited by Marcin K.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.