Skocz do zawartości
Kromka

Rye Milk Stout- jak to zrobić?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mógłby mi ktoś pomóc w przekształceniu receptury Jana Krysiaka Milk Stout z recptur z portalu na Rye Milk Stout. Piwo to wyszło mi genialnie i chciałbym dodać do niego oleistość i kremowość z żytnich słodów tylko nie wiem jak się do tego zabrać. Podaję recepturę podstawową:

Słody

 

słód pale ale 5,0kg

Słód Caramunich II 0,3kg

Belgijski słód palony 0,2kg

Słód palony z Żywca 0,2kg

słód Carafa I 0,2kg

Płatki jęczmienne 0,4kg

Inne dodatki

 

Laktoza 0,5kg

Chmiele

 

Chmiel Marynka granulat 30gr

Drożdże

 

Drożdże Fermentis Safale S-04

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Najprościej to zamień płatki jęczmienne na żytnie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

6% żyta to ciut mało

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ogólnie wolałbym użyć słodu żytniego niż płatków. I tu właśnie jest problem bo nie wiem jakie proporcje zastosować.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

chciałbym dodać do niego oleistość i kremowość

Zamień płatki jęczmienne na owsiane, to wystarczy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pewnie tak, natomiast zależy mi na efekcie choć trochę zbliżonym do Joseph street z Pracowni Piwa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio popełniłem Christmas Rye Ale 18,2 blg. Słód żytni stanowił 23,8% (2 kg) całości zasypu. I powiem szczerze, że żyto robi robotę. Piwo w konsystencji przypomina olej. Dosłownie. Więc jeśli chcesz konkretnie poczuć charakterystyczną "oleistość" żyta, to IMO z 1,5 kg powinieneś dodać do zasypu. Dla mnie receptura na twojego Rye Milk Stout'a powinna wyglądać mniej więcej tak:

 

słód pale ale 4,0kg

Słód Caramunich II 0,3kg

Belgijski słód palony 0,2kg

Słód palony z Żywca 0,2kg

słód Carafa I 0,2kg

Słód Żytni 1,5 kg

Inne dodatki

Laktoza 0,5kg

Chmiele

Chmiel Marynka granulat 30 gr -> 60 min.

Chmiel jakiś na aromat granulat 20 gr -> 15 min.

Drożdże

Drożdże Fermentis Safale S-04

 

Byłbym zapomniał. Filtracja takiego piwa może sprawić ci troszkę problemów. Ale do odważnych świat należy :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kolejne pytanie, czy słód żytni to w tym wypadku to słód karmwelowy, czekoaldowy czy palony bo tylko takie są dostępne.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na stronie Twojego Browaru. Choć możliwe, że jestem ślepy.

 

 

 

Ok. Uzupełnili asortyment. Dzieki wielkie za pomoc.

Edytowane przez Kromka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czasem im słody wychodzą, może rzeczywiście nie było... kilka dni minęło i już jest: http://twojbrowar.pl...ytni&results=11

 

Jeśli koniecznie chcesz użyć żyta to ja na Twoim miejscu bym zamienił 5kg pale ale na 3kg pale ale i 2kg żytniego.

Ja przy podobnym zasypie robiłem przerwę beta-glukanową, na samym słodzie żytnim, choć nie wiem czy to w czymś pomogło... W każdym razie problemów z filtrowaniem nie miałem, choć tempo było zauważalnie mniejsze, to wciąż dobre. Ale to mogła być też kwestia tego, że miałem dość grubo ześrutowane słody...

Edytowane przez pogo

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×