Jump to content
Kromka

Rye Milk Stout- jak to zrobić?

Recommended Posts

Witam, mógłby mi ktoś pomóc w przekształceniu receptury Jana Krysiaka Milk Stout z recptur z portalu na Rye Milk Stout. Piwo to wyszło mi genialnie i chciałbym dodać do niego oleistość i kremowość z żytnich słodów tylko nie wiem jak się do tego zabrać. Podaję recepturę podstawową:

Słody

 

słód pale ale 5,0kg

Słód Caramunich II 0,3kg

Belgijski słód palony 0,2kg

Słód palony z Żywca 0,2kg

słód Carafa I 0,2kg

Płatki jęczmienne 0,4kg

Inne dodatki

 

Laktoza 0,5kg

Chmiele

 

Chmiel Marynka granulat 30gr

Drożdże

 

Drożdże Fermentis Safale S-04

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ogólnie wolałbym użyć słodu żytniego niż płatków. I tu właśnie jest problem bo nie wiem jakie proporcje zastosować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

chciałbym dodać do niego oleistość i kremowość

Zamień płatki jęczmienne na owsiane, to wystarczy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnio popełniłem Christmas Rye Ale 18,2 blg. Słód żytni stanowił 23,8% (2 kg) całości zasypu. I powiem szczerze, że żyto robi robotę. Piwo w konsystencji przypomina olej. Dosłownie. Więc jeśli chcesz konkretnie poczuć charakterystyczną "oleistość" żyta, to IMO z 1,5 kg powinieneś dodać do zasypu. Dla mnie receptura na twojego Rye Milk Stout'a powinna wyglądać mniej więcej tak:

 

słód pale ale 4,0kg

Słód Caramunich II 0,3kg

Belgijski słód palony 0,2kg

Słód palony z Żywca 0,2kg

słód Carafa I 0,2kg

Słód Żytni 1,5 kg

Inne dodatki

Laktoza 0,5kg

Chmiele

Chmiel Marynka granulat 30 gr -> 60 min.

Chmiel jakiś na aromat granulat 20 gr -> 15 min.

Drożdże

Drożdże Fermentis Safale S-04

 

Byłbym zapomniał. Filtracja takiego piwa może sprawić ci troszkę problemów. Ale do odważnych świat należy :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolejne pytanie, czy słód żytni to w tym wypadku to słód karmwelowy, czekoaldowy czy palony bo tylko takie są dostępne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na stronie Twojego Browaru. Choć możliwe, że jestem ślepy.

 

 

 

Ok. Uzupełnili asortyment. Dzieki wielkie za pomoc.

Edited by Kromka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czasem im słody wychodzą, może rzeczywiście nie było... kilka dni minęło i już jest: http://twojbrowar.pl...ytni&results=11

 

Jeśli koniecznie chcesz użyć żyta to ja na Twoim miejscu bym zamienił 5kg pale ale na 3kg pale ale i 2kg żytniego.

Ja przy podobnym zasypie robiłem przerwę beta-glukanową, na samym słodzie żytnim, choć nie wiem czy to w czymś pomogło... W każdym razie problemów z filtrowaniem nie miałem, choć tempo było zauważalnie mniejsze, to wciąż dobre. Ale to mogła być też kwestia tego, że miałem dość grubo ześrutowane słody...

Edited by pogo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.