Jump to content
Olo

Fermentum Mobile - FM31 Bawarska dolina

Recommended Posts

Typ fermentacji : dolna

Zakres temperatur fermentacji : 8-14 st.C

Stopień odfermentowania : 73-77%

Flokulacja : wysoka

Tolerancja alkoholu w piwie : 11% ABV

Profil smakowy : szczep dolnej fermentacji z rejonu Monachium

Szczep polecany do piw w stylach : German Pils, Marzen, Bock, Munich Dunkel

Opis producenta nieco się zmienił, górna granica odfermetowania podniosła się o 3%.

 

Całość wygląda teraz tak:

Typ fermentacji: dolna

Zakres temperatur fermentacji:  8-14 st.C

Stopień odfermentowania: 73-80%

Flokulacja: wysoka

Tolerancja alkoholu w piwie: 11% ABV

Profil smakowy: szczep dolnej fermentacji z rejonu Monachium

Szczep polecany do piw w stylach: German Pils, Marzen, Bock, Munich Dunkel

Profil szczepu zbliżony do: WYEAST 2206 Bavarian Lager

 

A z poletka prywatnego - Mr Malty wyliczył mi 2,5 litrowy starter z dwóch fiolek do 21 litrów 11BLG dla Simple Starter i niecały litr dla Stir Plate.

Zrobienie 2 litrowego startera dla mieszadła chyba nie będzie błędem.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mały update:

 

Fiolka tych drożdży rozpędzona na trzydniowym starterze wstrząsowym przefermentowała mi Pils'a 11,5 blg  do 2 blg w 3 tygodnie. Nie widzę przeciwwskazań ;).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jechałem na nich cały sezon i muszę przyznać, że to świetne drożdże, dające piwa o słodowym profilu. Warzyłem na nie Pilsy i Hellesy, Dunkle i Festy. Odfermentowują płytko (Festbier 13 Blg odfermentował do 5 Blg), ale efekt końcowy jest super. Właśnie o takie drożdże mi chodziło. Czysty, słodowy profil piwa. No i jeszcze bonus: nigdy nie miałem takich klarownych lagerów. Tworzą zbity osad w fermeterze i w butelkach, że w razie potrzeby można pić bezpośrednio z nich. Wysoko rekomendowany szczep lagerowy.

Edited by korek

Share this post


Link to post
Share on other sites

W jakich temperaturach i na jak długo stawiacie gęstwę na tych drożdżach? Ekonomiczniej wychodzi 1 opakowanie Bawarskiej Doliny zamiast 2xW34/70 więc pomyślałem, że warto spróbować zrobić coś pierwszy raz na płynnych, tylko się zastanawiam czy litr gęstwy na Koźlaka 16' jak wylicza toolkit wystarczy?

 

Z góry dzięki za odp.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zadałeś to pytanie tak, że nic nie rozumiem.

Co oznacza "stawiacie gęstwę"? W jakiej zadajemy gęstwę do kolejnego piwa, w jakiej zbieramy, w jakiej fermentujemy piwo po którym zbieramy gęstwę, w jakiej temperaturze przechowujemy gęstwę? To samo z "na jak długo". Sformułuj pytanie z ogólnie przyjętym nazewnictwem, bo na takie to raczej nikt Ci nie odpowie.

 

Gęstwę będziesz miał swoją po poprzednim piwie, czy od kogoś? Bo tu też nie rozumiem - porównywanie gęstwy do paczki suchych drożdży - gęstwy przecież nie kupujesz. A jak kupujesz płynne to dochodzi do nich starter, trzeba mieć na ten starter sprzęt itp., szczególnie przy dolniakach ze starterem nie jest jakoś super prosto - trzeba mieć kolbę dużą, mieszadło itp, co też zwiększa koszty.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, bart3q napisał:

Zadałeś to pytanie tak, że nic nie rozumiem.

Co oznacza "stawiacie gęstwę"? W jakiej zadajemy gęstwę do kolejnego piwa, w jakiej zbieramy, w jakiej fermentujemy piwo po którym zbieramy gęstwę, w jakiej temperaturze przechowujemy gęstwę? To samo z "na jak długo". Sformułuj pytanie z ogólnie przyjętym nazewnictwem, bo na takie to raczej nikt Ci nie odpowie.

 

Gęstwę będziesz miał swoją po poprzednim piwie, czy od kogoś? Bo tu też nie rozumiem - porównywanie gęstwy do paczki suchych drożdży - gęstwy przecież nie kupujesz. A jak kupujesz płynne to dochodzi do nich starter, trzeba mieć na ten starter sprzęt itp., szczególnie przy dolniakach ze starterem nie jest jakoś super prosto - trzeba mieć kolbę dużą, mieszadło itp, co też zwiększa koszty.

 

Sorry, chodziło oczywiście o starter do Bawarskiej Doliny. Pytanie brzmi jak długo powinien się kręcić: 1-2 dni czy dłużej? Oraz czy powinien stać w pomieszczeniu w temperaturze 10 st. tak jak zamierzam fermentować czy można w wyższej, powiedzmy 15-16 st?

 

Mieszadło akurat posiadam i kolba się znajdzie, bardziej właśnie mam wątpliwości co do najlepszego sposobu żeby dobrze zastartowały.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, mamdobreklapki napisał:

W przypadku piw pszenicznych, można się pokusić o zadanie dużo mniejszej ilości kultur niż standardowo.

Gdybyś nie zauważył, tutaj piszemy o szczepie lagerowym

 

20 godzin temu, Paweł N napisał:

Sorry, chodziło oczywiście o starter do Bawarskiej Doliny. Pytanie brzmi jak długo powinien się kręcić: 1-2 dni czy dłużej? Oraz czy powinien stać w pomieszczeniu w temperaturze 10 st. tak jak zamierzam fermentować czy można w wyższej, powiedzmy 15-16 st?

 

Mieszadło akurat posiadam i kolba się znajdzie, bardziej właśnie mam wątpliwości co do najlepszego sposobu żeby dobrze zastartowały.

Kręć aż będzie gotowy, to widać. Zależy też czy chcesz dodać cały starter, czy zdekantowany. Najlepsza temperatura do namnażania zarówno górnych jak i dolnych drożdży to powyżej 20°C, ale brzeczka która wtedy powstaje ma średni smak. Szczególnie przy dolniakach, gdzie startery są duże, lepiej zdekantować piwo znad drożdży w starterze. Znów jeśli chcesz namnażać w temperaturach lagerowych, to drożdże namnażają się dłużej, nawet kilka dni. Chociaż niektórzy mówią że to dobrze, bo drożdże "przyzwyczajają się" do temperatur lagerowych.

Wg mnie namnóż sobie na spokojnie w tych 15-16°C, po tym jak starter zrobi się mocno mleczny, a piana opadnie wyłącz mieszadło, poczekaj aż drożdże opadną na dół, zlej znad nich piwo a je same zadaj do brzeczki. Będzie git, o ile starter będzie dobrej wielkości.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po jakim mniej więcej czasie ruszają/zaczynają pracować Wam drożdże FM31 od zadania ? Ja zadałem je w postaci 1,5 litrowego startera do 17 litrów brzeczki 12 Blg o temperaturze 12 °C ( temperatura startera i brzeczki takie same ) i zniosłem do pomieszczenia gdzie jest około 8-9 °C. Mija 48 godzin i nie ma fermentacji przynajmniej takiej widocznej poprzez bulgotanie w rurce. Dać im jeszcze z jeden dzień czasu ? Pytam bo jest to moje pierwsze piwo na drożdżach dolnej fermentacji.

 

Po trzech tygodniach fermentacji w temperaturze otoczenia 8-9 °C z 12 Blg spadło do 3,6 Blg.

Edited by rayavaldek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiem wiem, że bulgotanie nie jest wyznacznikiem fermentacji ale zawsze na tych moich skromnych 16 warek i kilkadziesiąt miodów pitnych coś tam bulgotało w rurce :)

Oczywiście na powierzchni jest ogromna czapa piany więc pewnie coś się dzieje...

Share this post


Link to post
Share on other sites

No do d** takie odfermentowanie. 2 piwa - marcowe i koźlak (1 i 2 pokolenie) - odfermentowanie 2,5st BLG powyżej FFT na piekarniczych, co daje:

Marcowe 13,6 - 5,5 BLG FFT 3

Koźlak  18 - 7,4 BLG FFT 5

 

Marcowe przyjemny profil słodowy, koźlak poszedł na lagerowanie. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I pokolenie lager kolegi zszedł do 5Blg

II pokolenie mój lager zacierany na słodko z 15Blg zszedł do 5Blg

III pokolenie lager wędzony 12,5Blg zacierany na wytrawnie zszedł do 5Blg. Dorzucony prawie litr gęstwy z poprzedniej warki.

W międzyczasie u kolegi warzony koźlak (nie pamiętam dokładnie, ale chyba z II pokolenia) zszedł do 5Blg

 

Mój drugi lager w butelkach słodki. Myślałem, że refermentacja się nie skończyła.

Teraz spróbowałem zielonego piwa w lagerze wędzonym. Taka sama słodycz - nie kojarząca się ze słodowością, ale bardziej ze słodzikiem. Zero oznak infekcji w żadnej warce. Spróbuję dorzucić do fermentatora jakieś innej gęstwy. Może coś inne drożdże dojedzą.

 

Ja w życiu żadnych lagerowych drożdży od FM nie zakupię ani nie przyjmę. Lepsze efekty na sucharach z Brewgo osiągałem

Edited by Grzegorz Żukowski

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 21.03.2019 o 08:55, Grzegorz Żukowski napisał:

I pokolenie lager kolegi zszedł do 5Blg

II pokolenie mój lager zacierany na słodko z 15Blg zszedł do 5Blg

III pokolenie lager wędzony 12,5Blg zacierany na wytrawnie zszedł do 5Blg. Dorzucony prawie litr gęstwy z poprzedniej warki.

W międzyczasie u kolegi warzony koźlak (nie pamiętam dokładnie, ale chyba z II pokolenia) zszedł do 5Blg

 

Mój drugi lager w butelkach słodki. Myślałem, że refermentacja się nie skończyła.

Teraz spróbowałem zielonego piwa w lagerze wędzonym. Taka sama słodycz - nie kojarząca się ze słodowością, ale bardziej ze słodzikiem. Zero oznak infekcji w żadnej warce. Spróbuję dorzucić do fermentatora jakieś innej gęstwy. Może coś inne drożdże dojedzą.

 

Ja w życiu żadnych lagerowych drożdży od FM nie zakupię ani nie przyjmę. Lepsze efekty na sucharach z Brewgo osiągałem

 

Cześć. Jak z temperaturami fermentacji u Ciebie? Podnosiłeś pod koniec? Jaka kondycja grzybków?

Share this post


Link to post
Share on other sites

W przypadku III pokolenia nastaw był lany bezpośrednio na całe ciasto drożdżowe z poprzedniej  warki. Wcześniej pokolenie II zadane z litrowego startera. Starter z najżywszej części gęstwy z  pokolenia I.

Fermentacja utrzymywana regulatorem temperatury i kocem grzewczym. Ustawiony regulator na temperaturę od 9,5 do 10 stopni. Sonda zanurzona w brzeczce. Fermentator przenoszony na koniec do temperatury 21 stopni. W takiej temperaturze w obu przypadkach przeleżał pełne 2 tygodnie, zanim jego zabutelkowałem. Nie dofermentowało nic więcej.

Dziwna słodycz w przypadku lagera z II pokolenia na szczęście niedawno się zredukowała. Minęło od zabutelkowania około 10 tygodni. Butelki stoją w temperaturze 16 stopni. 

W drugiej warce dodanie innych drożdży skróciło ten proces usuwania słodyczy do 3 dni.

 

Efekt końcowy w piwie wyszedł na prawdę dobry. Pełne, czyste w smaku. dosyć zbita gęstwa, chociaż przy nieostrożnym nalewaniu potrafi się poderwać.

Moim zdaniem szkoda tracić nerwy na te drożdże. Efekt ich pracy niczym nie odstaje od popularnych wersji sucharów przy mniejszym stresie.

 

Edited by Grzegorz Żukowski

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...