Jump to content

Browar Zazamcze - Włocławek


GTB
 Share

Recommended Posts

Witam wszystkich!

 

Jestem początkującym piwowarem, dopiero zaczynam przygodę (mam nadzieję, że ciekawą) z piwowarstwem. Znudziły mnie już te koncerniaki, to tanie coś co nazywają piwem..ile to można pić? ;) Od dłuższego czasu kupuję sobie piwa "dziwne" (jak ja to nazywam) i testuję nowe style i nowe smaki.

 

Coś koło pół roku zbierałem informacje na temat warzenia piwa w domu. Czytałem nasze forum, różne publikacje, wideoporadniki (Pozdrowienia dla Kopyra, to głównie przez Pana tu jestem!) wykresy, tabelki i kto wie co jeszcze. W końcu postanowiłem - TAK! kupuję cały sprzęt! - trochę mnie to kosztowało, nie powiem że nie.. ;)

 

W tym temacie postaram się dokładnie, ale i w miarę czasowych możliwosci, opisywać wszystkie moje poczynania odnośnie popełnionych piw. Co, jak, gdzie i kiedy ;)

 

Sprzęt jaki posiadam (stan na 25.11.2014) :

  • Fermentor 31,5L z kranikiem
  • Fermentor 31,5L z rurką i kranikiem
  • Zaworek grawitacyjny
  • Balingometr 0-25 Blg
  • Kapslownica stołowa Grifo (nie HD)
  • Termometr piwowarski -20 do +110°C
  • Termometr do żywności 0-100°C (taki do wbijania np. w mięso)
  • Garnek emaliowany Dukat Olkusz 50l
  • Lodówka styropianowa (kamera internetowa w środku, widzę co się dzieje bez otwierania i straty temperatury)
  • Filtrator z oplotu
  • i wiadomo węże, szczotki do butelek/do mycia, łycha do mieszania, OXI itd itp

Edited by GTB
Link to comment
Share on other sites

Warka #1

American Wheat / Amerykańskie Pszeniczne 12Blg
Data: 23.11.2014 (Niedziela)

Warka 20l

Zasyp:

  • Słód Pszeniczny 2,5kg
  • Słód Pizneński 1,5kg
  • Pszenica Prażona 0,3kg

Chmiel:

  • Zythos 5gr
  • Centiennial 40gr
  • Citra 25gr

Przygotowanie do zacierania:


  • 15l wody czyli w stosunku około 3,5l/kg słodu
  • Wsypanie słodów do wody o temperaturze 72C

Zacieranie infuzyjne:

  • 69C przez 60min do negatywnej próby jodowej
  • 78C przez 10min - mashout

Wysładzanie:

  • 10l wody o temperaturze 75C

Gotowanie:

  • Łączny czas gotowania 60minut
  • Chmiel Zythos 5g na początku gotowania (60min)
  • Chmiel Centennial 20gr w 50 minucie (10minut)
  • Chmiel Centennial 20gr w 55 minucie (5minut)
  • Chmiel Citra 25gr w 55 minucie (5minut)

Fermentacja:

  • Drożdze Fermentis US-05, zadane do brzeczki o temperaturze okolo 22-24C o godzinie 23:30
  • Fermentacja burzliwa w około 14-15C przez 12dni
  • Fermentacja cicha - pominięta

Rozlew:

  • 05.12.2014
  • 120gr glukozy (3gr/but)

Uwagi!

Jako że nie mam skali na fermentorze, to tak naprawdę nie wiedziałem ile mam tego piwa. Po zmierzeniu Blg wyszło mi 15Blg zamiast oryginalnych 12..Według arkusza do wyliczania ilości piwa w fermentorze wyszło mi 15l. Dla mnie to troche za mało a i 15Blg to za mocne piwo by wyszło. Teraz wiem że podczas wysładzania coś poszło nie tak, piwa za mało a Balingometr pokazywał że leci juz 3Blg, więc zakończyłem wysładzanie.. Idąc za poradami kolegów z naszego forum (ostry dyżur) dolałem 4l wody butelkowanej ze sklepu (bo prościej, po co gotować,studzić itd). Z tego wyszło mi 10Blg, co i tak mnie cieszy bo mam więcej piwa i słabszego procentowo, a na tym akurat mi mniej zależało.

Podumowanie:

Ogólnie to jestem mimo wszystko zadowolony z pierwszej poważnej - jak dla mnie - warki z zacieraniem. Fermentacja juz ruszyła ładne parę godzin temu, bluka pięknie, wręcz szaleje :) Na kamerce wszystko pięknie widać :D

Pozdrawiam!

Edited by GTB
Link to comment
Share on other sites

Witam kolegę,

widzę że województwo rośnie w siłę. :)

 

Również witam ;)

No musimy pokazać co Kujawy potrafia! :D Oby nas coraz więcej było ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Warka #2

Irish Red Ale /  Irlandzkie Czerwone Ale 13Blg
Data: 28.03.2015 (Sobota)

Warka 20l

Zasyp:

  • Słód Pizneński Strzegom 5kg
  • Słód Karmelowy Czerwony Strzegom 0,5kg
  • Słód Bursztynowy Strzegom 0,5kg

Chmiel:

  • Sybilla (PL) 50g

Przygotowanie do zacierania:

  • 18l wody czyli w stosunku 3l/kg słodu
  • Wsypanie słodów do wody o temperaturze 52C

Zacieranie:

  • 52C przez 10min (przerwa białkowa)
  • 68C przez 60min (przerwa scukrzająca) - do negatywnej próby jodowej
  • 72C przez 15min (przerwa dekstrynująca)
  • 78C przez 10min - mashout

Wysładzanie:

  • 19l wody o temperaturze 75C

Gotowanie:

  • Łączny czas gotowania 60minut
  • Chmiel Sybilla 50g - w 30min gotowania ( na 30min)
  • Trawa Cytrynowa 3g - w 45min (15min przed końcem gotowania)

Fermentacja:

  • Drożdze Fermentis S-04, zadane do brzeczki o temperaturze okolo 25C o godzinie 23:30
  • Fermentacja burzliwa w około 16-17C przez 7dni (do 5BLG!!!!)
  • Fermentacja cicha - pominięta

Rozlew:

  • 01.04.2015
  • 100g glukozy (2,5g/but)

 

Uwagi!

 Niskie odfermentowanie do 5BLG (moja wina). Obawa przed granatami, lecz program do obliczania surowca do refermentacji na szczęście się nie pomylił i "bombek" brak. Piwo słabe, delikatne, za słaby posmak trawy cytrynowej. Piana obfita, gęsta, lekko mydlana (kilkanaście dużych pęcherzyków), dosyć trwała. Po miesiącu w butelkach, posmak i zapach drożdży w piwie zniknął. Lekki, ale wyraźny aromat chmielowy, gorzyczka niska.

 
Podumowanie:
Piwo bardzo kobiece, delikatne. Przy dobrym schłodzeniu idealne na "babskie wieczory". Pijalne i IMO sesyjne.

Pozdrawiam!

Edited by GTB
Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.