Jump to content
GTB

Browar Zazamcze - Włocławek

Recommended Posts

Witam wszystkich!

 

Jestem początkującym piwowarem, dopiero zaczynam przygodę (mam nadzieję, że ciekawą) z piwowarstwem. Znudziły mnie już te koncerniaki, to tanie coś co nazywają piwem..ile to można pić? ;) Od dłuższego czasu kupuję sobie piwa "dziwne" (jak ja to nazywam) i testuję nowe style i nowe smaki.

 

Coś koło pół roku zbierałem informacje na temat warzenia piwa w domu. Czytałem nasze forum, różne publikacje, wideoporadniki (Pozdrowienia dla Kopyra, to głównie przez Pana tu jestem!) wykresy, tabelki i kto wie co jeszcze. W końcu postanowiłem - TAK! kupuję cały sprzęt! - trochę mnie to kosztowało, nie powiem że nie.. ;)

 

W tym temacie postaram się dokładnie, ale i w miarę czasowych możliwosci, opisywać wszystkie moje poczynania odnośnie popełnionych piw. Co, jak, gdzie i kiedy ;)

 

Sprzęt jaki posiadam (stan na 25.11.2014) :

  • Fermentor 31,5L z kranikiem
  • Fermentor 31,5L z rurką i kranikiem
  • Zaworek grawitacyjny
  • Balingometr 0-25 Blg
  • Kapslownica stołowa Grifo (nie HD)
  • Termometr piwowarski -20 do +110°C
  • Termometr do żywności 0-100°C (taki do wbijania np. w mięso)
  • Garnek emaliowany Dukat Olkusz 50l
  • Lodówka styropianowa (kamera internetowa w środku, widzę co się dzieje bez otwierania i straty temperatury)
  • Filtrator z oplotu
  • i wiadomo węże, szczotki do butelek/do mycia, łycha do mieszania, OXI itd itp

Edited by GTB

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #1

American Wheat / Amerykańskie Pszeniczne 12Blg
Data: 23.11.2014 (Niedziela)

Warka 20l

Zasyp:

  • Słód Pszeniczny 2,5kg
  • Słód Pizneński 1,5kg
  • Pszenica Prażona 0,3kg

Chmiel:

  • Zythos 5gr
  • Centiennial 40gr
  • Citra 25gr

Przygotowanie do zacierania:


  • 15l wody czyli w stosunku około 3,5l/kg słodu
  • Wsypanie słodów do wody o temperaturze 72C

Zacieranie infuzyjne:

  • 69C przez 60min do negatywnej próby jodowej
  • 78C przez 10min - mashout

Wysładzanie:

  • 10l wody o temperaturze 75C

Gotowanie:

  • Łączny czas gotowania 60minut
  • Chmiel Zythos 5g na początku gotowania (60min)
  • Chmiel Centennial 20gr w 50 minucie (10minut)
  • Chmiel Centennial 20gr w 55 minucie (5minut)
  • Chmiel Citra 25gr w 55 minucie (5minut)

Fermentacja:

  • Drożdze Fermentis US-05, zadane do brzeczki o temperaturze okolo 22-24C o godzinie 23:30
  • Fermentacja burzliwa w około 14-15C przez 12dni
  • Fermentacja cicha - pominięta

Rozlew:

  • 05.12.2014
  • 120gr glukozy (3gr/but)

Uwagi!

Jako że nie mam skali na fermentorze, to tak naprawdę nie wiedziałem ile mam tego piwa. Po zmierzeniu Blg wyszło mi 15Blg zamiast oryginalnych 12..Według arkusza do wyliczania ilości piwa w fermentorze wyszło mi 15l. Dla mnie to troche za mało a i 15Blg to za mocne piwo by wyszło. Teraz wiem że podczas wysładzania coś poszło nie tak, piwa za mało a Balingometr pokazywał że leci juz 3Blg, więc zakończyłem wysładzanie.. Idąc za poradami kolegów z naszego forum (ostry dyżur) dolałem 4l wody butelkowanej ze sklepu (bo prościej, po co gotować,studzić itd). Z tego wyszło mi 10Blg, co i tak mnie cieszy bo mam więcej piwa i słabszego procentowo, a na tym akurat mi mniej zależało.

Podumowanie:

Ogólnie to jestem mimo wszystko zadowolony z pierwszej poważnej - jak dla mnie - warki z zacieraniem. Fermentacja juz ruszyła ładne parę godzin temu, bluka pięknie, wręcz szaleje :) Na kamerce wszystko pięknie widać :D

Pozdrawiam!

Edited by GTB

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam kolegę,

widzę że województwo rośnie w siłę. :)

 

Również witam ;)

No musimy pokazać co Kujawy potrafia! :D Oby nas coraz więcej było ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #2

Irish Red Ale /  Irlandzkie Czerwone Ale 13Blg
Data: 28.03.2015 (Sobota)

Warka 20l

Zasyp:

  • Słód Pizneński Strzegom 5kg
  • Słód Karmelowy Czerwony Strzegom 0,5kg
  • Słód Bursztynowy Strzegom 0,5kg

Chmiel:

  • Sybilla (PL) 50g

Przygotowanie do zacierania:

  • 18l wody czyli w stosunku 3l/kg słodu
  • Wsypanie słodów do wody o temperaturze 52C

Zacieranie:

  • 52C przez 10min (przerwa białkowa)
  • 68C przez 60min (przerwa scukrzająca) - do negatywnej próby jodowej
  • 72C przez 15min (przerwa dekstrynująca)
  • 78C przez 10min - mashout

Wysładzanie:

  • 19l wody o temperaturze 75C

Gotowanie:

  • Łączny czas gotowania 60minut
  • Chmiel Sybilla 50g - w 30min gotowania ( na 30min)
  • Trawa Cytrynowa 3g - w 45min (15min przed końcem gotowania)

Fermentacja:

  • Drożdze Fermentis S-04, zadane do brzeczki o temperaturze okolo 25C o godzinie 23:30
  • Fermentacja burzliwa w około 16-17C przez 7dni (do 5BLG!!!!)
  • Fermentacja cicha - pominięta

Rozlew:

  • 01.04.2015
  • 100g glukozy (2,5g/but)

 

Uwagi!

 Niskie odfermentowanie do 5BLG (moja wina). Obawa przed granatami, lecz program do obliczania surowca do refermentacji na szczęście się nie pomylił i "bombek" brak. Piwo słabe, delikatne, za słaby posmak trawy cytrynowej. Piana obfita, gęsta, lekko mydlana (kilkanaście dużych pęcherzyków), dosyć trwała. Po miesiącu w butelkach, posmak i zapach drożdży w piwie zniknął. Lekki, ale wyraźny aromat chmielowy, gorzyczka niska.

 
Podumowanie:
Piwo bardzo kobiece, delikatne. Przy dobrym schłodzeniu idealne na "babskie wieczory". Pijalne i IMO sesyjne.

Pozdrawiam!

Edited by GTB

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.