Jump to content
Sign in to follow this  
Lewan

Dunkelweizen i skórka słodkiej pomarańczy. Garnek.

Recommended Posts

Witam!

 

Mam dwa pytania:

1. Czy skórka ze słodkiej pomarańczy w ilości 20g dodana 15 minut przed końcem gotowania Dunkelweizena nie zniszczy całkowicie tego piwa? Powinienem sobie odpuścić, ewentualnie dać tego dodatku o połowę mniej?

2. Mam garnek! :D Ciężko było tą rzecz znaleźć. Aluminiowy. Na wiki piszą, że nie polecają ponieważ ciężko utrzymać w takowym higienę. Czy ktoś, kiedykolwiek próbował warzyć w takim garnku i jaki był efekt? Mam za sobą jedną warkę, dry stout'a, wyszedł z niego straszny kwas, choć wiem że to nie tylko wina kotła... Dużo doświadczenia wyniosłem z tej jednej warki, ale to już temat na osobny post :P

EDIT

Jeszcze jedno pytanie:

3. Czy można trzymać butelki z piwem, od razu po zakapslowaniu w kartonie, a karton ten umieścić w szafce? Pytanie głupie, wiem, ale lepiej mieć pewność.

Edited by Lewan

Share this post


Link to post
Share on other sites

2. Mam garnek! :D Ciężko było tą rzecz znaleźć. Aluminiowy. Na wiki piszą, że nie polecają ponieważ ciężko utrzymać w takowym higienę. Czy ktoś, kiedykolwiek próbował warzyć w takim garnku i jaki był efekt? Mam za sobą jedną warkę, dry stout'a, wyszedł z niego straszny kwas, choć wiem że to nie tylko wina kotła... Dużo doświadczenia wyniosłem z tej jednej warki, ale to już temat na osobny post :P

 

Zmień garnek na emalię lub K.O.

 

3. Czy można trzymać butelki z piwem, od razu po zakapslowaniu w kartonie, a karton ten umieścić w szafce? Pytanie głupie, wiem, ale lepiej mieć pewność.

 

Oczywiście, że można. Po 2-3 tygodniach jednak umieściłbym piwo w nieco chłodniejszym pomieszczeniu, bo zakładam, że ta szafka to stoi w temperaturze pokojowej ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Te 20g to na ile piwa? Ale raczej nie poczujesz różnicy, dodawałem też chyba do dunkelweizena i nie była wyczuwalna.

20g na 20l. Spróbuję, co mi tam :)

Zmień garnek na emalię lub K.O.

Będzie ciężko, szukam już od dobrych kilku tygodni, a niestety budżet mały i mnie nie stać... No, ale postaram się bardziej.

Oczywiście, że można. Po 2-3 tygodniach jednak umieściłbym piwo w nieco chłodniejszym pomieszczeniu, bo zakładam, że ta szafka to stoi w temperaturze pokojowej ;)

Dzięki wielkie, tak zrobię.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam garnek! :D Ciężko było tą rzecz znaleźć. Aluminiowy. Na wiki piszą, że nie polecają ponieważ ciężko utrzymać w takowym higienę. Czy ktoś, kiedykolwiek próbował warzyć w takim garnku i jaki był efekt? Mam za sobą jedną warkę, dry stout'a, wyszedł z niego straszny kwas, choć wiem że to nie tylko wina kotła... Dużo doświadczenia wyniosłem z tej jednej warki, ale to już temat na osobny post :P

 

Prawie od początku warzę w garze aluminiowym i nie mam z nim problemu, gdzieś na forum jest wątek o gankach aluminiowych poczytaj. Nie wiem jak udało ci się połączyć aluminium z kwaśnym piwem :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prawie od początku warzę w garze aluminiowym i nie mam z nim problemu, gdzieś na forum jest wątek o gankach aluminiowych poczytaj. Nie wiem jak udało ci się połączyć aluminium z kwaśnym piwem :)

 

Wyczytałem na wiki że ciężko z higieną (Na oko raczej czysty, ale może coś się zmienia na poziomie niezauważalnym dla ludzkiego oka, kto wie :P). Brak higieny = Infekcja. Masę błędów popełniłem przy pierwszej warce. A, niech będzie - Spróbuję jeszcze raz w aluminium uwarzyć, chociaż - Jak znajdę inny kocioł to na pewno zamienię.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie o to chodzi z tą higieną. Chodzi o to że garnek aluminiowy się inaczej, delikatniej myje, i trzeba uważać żeby nie zedrzeć warstwy tlenków która się na jego powierzchnie wytworzyła. Każde zanieczyszczenie mikrobiologiczne załatwia Ci gotowanie. Poczytaj o tym jak dbać o swój garnek, jak myć i na co zwracać uwagę. Część osób warzy na aluminiowych garach i ich piwa też potrafią wygrać konkursy;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.