Jump to content
Baton

Wędzony porter

Recommended Posts

Hej. Planuje zrobić porter wędzony, około 18 blg, warka 23 litry, ibu: 32. Stworzyłem coś takiego na razie:

 

Słody

Wędzony (Weyermann) 2,5 kg

Pale Ale 1,5 kg

Monachijski typ I 1,5 kg

Brown 0,5 kg

Płatki owsiane 0,5kg

Karmelowy ciemny (600 EBC) 0,4 kg

Czekoladowy pszeniczny 0,4 kg

Pszeniczny 0,4 kg

 

Chmiele

Magnum - 30g - 60 minut

Galaxy - 20g - 15 minut

Citra - 20g - 10 minut

 

Drożdże

Safale S-04

 

Będzie coś z tego? S-04 nie będą miały problemu przy takim ekstrakcie? Kwestia jest taka, że mam na stanie 0,4 kg pszenicznego, 1kg karmelowego 600 i trochę monachijskiego, więc chciałbym ich trochę zużyć. Chmiele: magnum, galaxy, citra, cenntenial, columbus.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim zdaniem trochę dużo tego wędzonego. Co kto lubi. Ja dałem do RISa 20% a Ty masz 40%. U mnie wędzonka jest wyraźna ale nie nachalna. Dałbym max 1,5kg. Chmiele to najmniejszy problem przy porterze. Raczej ważniejsze są aromaty odsłodowe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja odwrotnie niż kolega, radzę dać więcej. W swoim dalem 2.5 kg bukowego Castel malting, który podobno jest mocniej wędzony od weyermana i efekty są trochę mizerne. Gdybym miał robić teraz, to przynajmniej 4kg. Robilem na 20 l. 16.5 blg.

Edited by RobertJ

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.