Jump to content

Kawa a pienistość piwa


Qba W
 Share

Recommended Posts

Witajcie!

 

Dwa miesiące temu popełniłem coffee milk stout'a. Piweczko wyszło świetne! Aromat urywa nos, jest piękne czarne, w smaku dominuje kawa, troche gorzkiej czekolady, paloności i lekkie mleczna gładkość. Jedynym problemem jest pienistość która jest prawie zerowa. W zasypie była pszenica oraz płatki owsiane. Zastanawiam się czy kawa,i jej sposób dodania ma wpływ na pienistość piwa.

Dodałem 150g na ostatnie 5 min gotowania brzeczki. Finalnie wyszlo 27l brzeczki nastawnej 12,5 Blg przed dodaniem laktozy.

Za wszelką pomoc bedę wdzięczny :)

Edited by Qba W
Link to comment
Share on other sites

To tylko przypuszczenia, ale możliwe, że kawa była bardzo świeża i ziarna były wręcz tłuste - jeżeli przeszło to do gotowania to być może mogło mieć wpływ na pienistość.

 

Ja ostatnio robiłem robusta z kawą, ale dawałem przy butelkowaniu kawę zaparzoną z ekspresu - piana była bardzo ładna i gęsta.

Link to comment
Share on other sites

Następnym razem wrzucę kawę po zakończeniu gotowania, przy 80 st. i zobaczymy jaki bedzie efekt. Pewnie zmniejszę też trochę ilość dodawanej kawy ;)

Link to comment
Share on other sites

nie do końca się zgodzę,ja dawałem 100 g mielonej i z pianą zero problemy,gęsta,kremowa,fakt że nie bardzo wysoka ale utrzymywała się do samego końca

kawa rozpuszczalne ,jeśli już to lepiej liofilizowana ,ale jak dobra by nie była to jednak aromat nie ten,a chyba bardziej chodzi o aromat nie smak

Link to comment
Share on other sites

Ja zrobiłem kawę na zimno. Jakieś 150g kawy do francuskiej praski dałem, zalałem przegotowaną i wychłodzoną wodą i dodałem odrobinę (dosłownie nakrętkę) wódki. Zostawiłem w lodówce na 2 dni, delikatnie zlałem (nie wciskając praski, bo jacyś kawosze w internecie to odradzali, praskę wcisnąłem tylko na tyle, żeby móc spokojnie nalać) i dodałem razem z rozpuszczonym cukrem do wiaderka przed rozlewem.

 

Wyszło bardzo fajnie, kawę było czuć w aromacie i w smaku, a nie było kwasu. Piana była taka sama jak w wersji bez kawy (bo tę samę warkę rozlałem 2 razy po 10l, z kawą i bez).

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

A co myślicie o dodaniu ziaren na cichą na 1 dzień przed butelkowaniem?Zastanawiam się jedynie nad sterylnością ziaren, dla pewności mozna pomoczyć je wcześniej w wódce lub spirytusie bądź dać na chwlę do piekarnika

Link to comment
Share on other sites

Ja dodałem całe ziarna kawy na cichą, piwo ma aromat i posmaki kawowe. Na 8l dodałem 20g. Piana drobna, jak na espresso. Porter bałtycki ma dopiero 2 tygodnie.

 

A dezynfekowałes jakos te ziarna czy wsypales tak po prostu?

Link to comment
Share on other sites

Ja dodałem całe ziarna kawy na cichą, piwo ma aromat i posmaki kawowe. Na 8l dodałem 20g. Piana drobna, jak na espresso. Porter bałtycki ma dopiero 2 tygodnie.

 

A dezynfekowałes jakos te ziarna czy wsypales tak po prostu?

 

wsypałem kawe ze świeżo otwartej paczki kawy, bez dezynfekcji, jak do tej pory brak oznak infekcji. Nie wiem czy kawa z paczki jest sterylna, ale dla wiekszej warki zastosowałbym dezynfekcje w 70% roztworze alkoholu.

Link to comment
Share on other sites

ja dawałem łuskę kakaową do gotowania, piana na piwie fermentowanym wyglądała jak spieniona kałuża oleju natomiast piwo ma kosmiczną pianę.

 

Edit:wybaczcie offtop źle przeczytałem temat.

Edited by Konus
Link to comment
Share on other sites

Ja na razie kawy używałem raz, 95g wrzucone jakieś 5 minut po odłączeniu palnika, po przeniesieniu do wanny na chłodzenie.

 

Piana była aż za dobra, w smaku było czuć mocno kawę, natomiast w aromacie ginęła, ale też nie stosowałem jakiejś aromatycznej kawy, a Mocca Fix Gold z Woseby.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.