Jump to content

Imperial Red Ale - pomoc w opracowaniu receptury.


Krisowski
 Share

Recommended Posts

Witam,

Zabieram się do kolejnej warki niedługo i wymyśliłem sobie Imperial Red Ale, ale co dokładnie chcę osiągnąć, to jeszcze się w mojej głowie klaruje. Mam za sobą 4 warki, ale kategoryzuje siebie jako wciąż początkującego. Może wspólnymi siłami coś stworzymy ?

 

Lekko bazuję na tej recepturze

http://www.craftedpo...homebrew-recipe

 

Słody, które wybrałem:

 

7 kg Pale Ale - baza

1 kg melanoidowy - kolor

0,5 kg Carared - kolor

0,5 kg Caramunich III - kolor

0,5 Carawheat - Ciekaw jestem jak zagra z tym pełnia pszenicy. Dać więcej ?

0,3 kg Caraaroma - słodowy i karmelowy zapach

 

Proszę o korektę jeśli ktoś robił kiedyś coś podobnego. I tak nie wiem jak to pomieszczę w 30l garnku. Jak warzyłem RIS to miałem załadowany po brzegi przy zacieraniu.

 

Chmielenie.

Tu zupełnie nie wiem co zrobić. Raczej nie chcę iść w styl Irish, ale przesadzić z amerykańskimi chmielami też nie.

Na pewno użyję Cascade, Columbusa. Centennial? Nie wiem, czy to coś zmieni. Tu zdaje się zupełnie na wasze rady. Ile czego i na jak długo.

 

Drożdże

Safale US 05

 

P.S.

W 3/4 moich piw miałem problemy z pianą. Tylko RIS wyszedł ok, ale zdrowo mu dałem płatków jęczmiennych i owsianych.

Jak ustrzec się przed takim efektem ?

http://www.craftedpo...d-ale-clone.jpg

Podobnie wyglądało moje pierwsze piwo (AIPA)

Edited by Krisowski
Link to comment
Share on other sites

Jesli chodzi o piane, to kiepskie efekty mialem jak rozcienczalem piwo po etapie burzliwej fermentacji, rozlewie etc. Teraz nawet syrop cukrowy robie z 0,5-0,75 L zeby za bardzo piwa nie rozcienczac. Dodanie troche pszenicy zawsze pomaga piwu w budowaniu piany. Tak samo jak slody carapils, carahell.

Link to comment
Share on other sites

Redy to mój konik, trochę z nimi eksperymentowałem.

 

Po pierwsze, aby mieć kolor czerwony, musisz wstrzelić się między 25 a 30 EBC. Użyj beersmitha by ustalić % zasypu.

 

Po drugie, odpowiedz sobie na pytanie czy chcesz mieć piwo mocniej karmelowe, czy raczej chcesz tylko ciemniejszą, czerwoną barwę. Jeśli to pierwsze, kombinacja Carared 1kg + melanoidynowy, caraaroma, caramunich w ilości ~~250 każdy, powinna dać dobry efekt. Jeśli zaś zależy Ci tylko na kolorze, posiłkuj się palonym jęczmieniem wrzuconym na wygrzew, lub pszenicą czekoladową wrzucaną bezpośrednio do zacierania + do 0,5 carared. Ile dokładnie podpowie beersmith.

 

Po trzecie - jeśli o pianę chodzi, spóbuj uwzględnić w zasypie 10% słodu pszenicznego. Duża ilość chmielu w IPA też pomoże.

 

Po czwarte - jeśli chcesz uwarzyć IIPA 20Blg + i nie przesadzić z chmielami, radziłbym się zatrzymać poniżej granicy stylu, gdzieś w 50 IBU. Na goryczkę poleciłbym chinooka, bo daje ją czystą, krótką i rześką. Jeśli o smak i aromat chodzi, to już zależy czy chcesz bardziej słodko - kwiatowo - owocowy, wtedy mieszanka cascade, citra, może palisade byłaby odpowiednia, jeśli bardziej cytrusy to cenntenial, athanum, amarillo z przewagą tego ostatniego. Nuty iglaste da Ci simcoe, a mosaic multiwitaminę, ale co człowiek to opinia. No i żeby nie być gołosłownym, moje przepisy na red:

 

IIRA I

 

5kg pale ale

1kg pszeniczny

0,5kg cara gold

0,2kg cara blond

0,06kg pszenica prażona

0,5kg cukier biały

 

IIRA II

 

5kg pale ale

1kg carared

1kg pszeniczny

0,15kg caraaroma

0,15kg caramunich

0,15 melanoidynowy

 

To akurat są pod single hop citra także chmielenia nie ma sensu podawać. Blg wyjdzie między 20 a 19.

Link to comment
Share on other sites

Szalejesz.

Mniej karmelu.

Mniej melanoidowego.

 

 

Kolor mniejszą ilością ciemniejszych slodow rob jak polecał ci Wilkor.

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za rady. Przede wszystkim dziękuję za polecenie kalkulatora, który w końcu działa jak należy! Chyba nawet kupię pełną wersję. Wersja na telefon jest chyba tańsza, ma tą samą funkcjonalność co PC ?

Faktycznie wyszło mi zbyt wpadające w Brown Ale z tego przepisu, już skorygowałem za waszą radą. Będzie tak:

 

Słody:

Pale Ale 7kg

Pszeniczny 1kg

Carawheat 500g

Melanoidowy 250g

Carared 250g

Caramunich III 250g

Caraaroma 100g

 

Chmiele

Cascade 20g 60 min

Chinook 12g 60 min

Centennial 20g 15 min

Cascade 12 g 15 min

 

Niech ktoś jeszcze rzuci na to okiem, bo lekko improwizowałem. Myślę, czy nie zdjąć trochę z Cascade na rzecz Chinooka.

IBU wychodzi 33

 

Drożdże

Safale US-05

 

Jeśli chodzi o kolor to z kalkulatora wychodzi mi 29,8 EBC, powyżej tego piwo wpada już w barwę brunatną. Osiągnąłem to obniżając zasyp Caraaroma.

Edited by Krisowski
Link to comment
Share on other sites

Ponowię pytanie - to jest zasyp na 20L ?

 

Ah, tak miałem dopisać. Celuję w 25L. Wychodzi mi ok. 20 BLG. Zobaczymy jak będzie z wydajnością filtracji, bo mój ostatni imperial to była istna rzeź. Ziarna zapchały wszystkie dziurki w kadzi. Macie na to jakiś sposób tak nawiasem mówiąc ? Może jakaś gaza na dno ?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.