Jump to content

Recommended Posts

Chyba się nie przywitałem.
A więc, nazywam się Wojtek, mam 21 lat, jestem z okolic warszawy. Robię wino i inne alkohole. Jakiś czas temu zainteresowałem się również piwowarstwem. Kupiłem kilka zestawów słodów i oplot, co pozwoliło mi robić warki max 10l. Takie były początki. Wybadanie, czy piwowarstwo to coś dla mnie. Właśnie przechodzę metamorfozę browaru. Mam już gar elektryczny 29l, mieszadło elektryczne w budowie.

Mam nadzieję, zostawić mojego stouta do oceny w depozycie.

Spis:

# 1 - Super Stout (Stout)
# 2 - Rozbójnik (Pale Ale)
# 3 - Marry Christmas (Świąteczne Ale)
# 4 - Rogacz (Roggenbier) Recenzja
# 5 - Belgian Dubbel
# 6 - Summer Ale
# 7 - Grodziskie

# 8 - Piwo czarno bezowe

# 9 - Dunkel Weizen

# 10 - Harcerskie

# 11 - Piwo czarno bezowe v2

# 12 - American Bitter

Edited by HomoChemicus
Link to comment
Share on other sites

# 1 - Super Stout (Stout) - warzone 6.09.2014

 

 

Zasyp:

 

- Strzegom słód pale ale 2,0 kg,

- płatki jęczmienne błyskawiczne 0,2 kg,

- Strzegom słód jęczmień prażony 0,2 kg,

- Strzegom słód czekoladowy ciemny 0,1 kg,

 

 

Dodatki:

 

brak

Zacieranie:

 

- 60 min. - 67 °C

- w 50 minucie wrzucone słody ciemne.

Mash out

 

Gotowanie:

60min.

30 g - Magnum - 60'

 

 

Drożdże:

S-04 , fermentacja 19°C

 

 

Po wysłodzeniu otrzymałem 12 l 11BLG

Po gotowaniu i dekantacji uzyskałem 10 l 12 blg

Ekstrakt końcowy: 3°Blg

IBU: 40,5

 

27.09,2014 Zabutelkowane z 60g cukru.

 

 

Komentarz:

Po dwóch tygodniach nie miało w ogóle gazu. Po miesiącu się nagazował, jednak piana jest słaba. Nie znam przyczyny.

Przy ostatecznym pomiarze cukru spróbowałem i stwierdziłem, że goryczka będzie za wysoka (stąd nazwa piwa). Z czasem okazało się, że w sumie można by dać ciut więcej chmielu. Jednak coś z tym piwem nie daje mi spokoju, dlatego chcę dać je do oceny.

 

Dalsze trzy warki wrzucę później.

Edited by HomoChemicus
Link to comment
Share on other sites

# 2 - Rozbójnik (Pale Ale) - warzone 8.09.2014

 

 

Zasyp:

 

- Strzegom polski słód pale ale - 2 kg

- Strzegom słód karmelowy 300 - 0,1kg

 

Dodatki:

 

brak

Zacieranie:

 

- 60 min. - 67 °C

Mash out

 

Gotowanie:

70min.

 

- 15g Marynka - 70'

- 15g Lubelski - 20'

 

 

 

Drożdże:

S-04 , fermentacja 19°C

 

 

Po wysłodzeniu otrzymałem 13 l 11BLG

Po gotowaniu i dekantacji uzyskałem 11 l 12 blg

Ekstrakt końcowy: 2°Blg

Alkohol: 5,2%

IBU: 31*

*według BrewTarget

 

27.09,2014 Zabutelkowane z 60g cukru.

 

 

Komentarz:

Dobre piwko, można buło trochę bardziej chmielić.

Edited by HomoChemicus
Link to comment
Share on other sites

# 3 - Marry Christmas (Świąteczne Ale) - warzone 8.10.2014

 

 

Zasyp:

 

- Strzegom słód pale ale - 2,2 kg,

- Strzegom słód karmelowy 300 - 0,2 kg,

- Słód czekoladowy ciemny 0,05 kg,

- Słód jęczmień prażony 0,05 kg

- 0,8 kg miodu gryczanego

 

Dodatki:

 

- 20g curacao

- 20g imbiru

- 3 goździki

- 0,5 gwiazdki anyżu

- 0,5 gałki muszkatołowej całej

- 5 ziaren kardamonu

- 3 kawałki cynamonu (8g)

 

Zacieranie:

 

- 60 min. - 68 °C

Mash out

 

Gotowanie:

60min.

 

- 15g Challenger - 60'

- 6g Marynka - 60'

- 15g Fuggles - 10'

- 4g Marynka - 10'

- dodatki - 10'

 

 

 

Drożdże:

S-04 , fermentacja 19°C

 

Objętość: 10L

Ekstrakt początkowy: 18°Blg

Ekstrakt końcowy: 4°Blg

Alkohol: 7,2%

IBU: 38

 

30.10.14r. Zabutelkowane 60g cukru+30 słodzików.

 

 

Komentarz:

Parę dni temu była pierwsza degustacja. Za dużo słodzika jak na mój gust. Jeszcze za młode. Finalnie przeznaczone dla Pań, to one ocenią w Święta.

Link to comment
Share on other sites

# 4 - Rogacz (Roggenbier) - warzone 9.10.2014

 

 

Zasyp:

 

- Słód żytni Weyermann - 1kg,

- Strzegom pilzneński - 0,8kg

- Strzegom monachijski II - 0,4kg

- Strzegom karmelowy 300 - 0,1kg

- Strzegom karmelowy 600 - 0,05

- Strzegom słód pszeniczny - 0,2kg

 

Dodatki:

brak

 

Zacieranie:

 

 

40min - 47°C

10 min - 52°C

30 min - 62°C

45 min - 72°C

Mash out

 

Gotowanie:

70min.

 

 

10g perle - 70'

10g perle - 30'

5g perle - 10'

Drożdże:

 

Fermentis Safbrew WB-06, fermentacja 19°C

Objętość: 10L

Ekstrakt początkowy: 13°Blg

Ekstrakt końcowy: 2°Blg

Alkohol: 5,7%

IBU: n/n

 

30.10.14r. Zabutelkowane 17x0,5l+1x0,4l 50g cukru.

 

 

Komentarz:

Filtracja to koszmar, ale jakoś poszło. Bardzo dobre piwo. Pewnie kiedyś jeszcze zrobię.

Link to comment
Share on other sites

# 5 - Belgian Dubbel - warzone 29.11.2014

 

 

Zasyp:

 

- Słód Pale Ale - 3,8kg,

- Monachijski II - 0,7kg

- Special B - 0,3kg

- Crystal 400 - 0,25kg

- Aroma - 0,2kg

 

Dodatki:

 

Cukier kandyzowany płynny 200ml

Cukier kandyzowany brązowy 0,25kg

 

Zacieranie:

 

 

20 min - 63°C

40 min - 73°C

Mash out

 

Gotowanie:

90min.

 

40g Saaz - 70'

Dodatki - 15'

 

Drożdże:

 

Fermentis Abbaye 21°C

 

 

Objętość: 20L

Ekstrakt początkowy: 18°Blg

Ekstrakt końcowy: 3°Blg

Alkohol: 7,8%

IBU: 19

 

 

 

Komentarz:

Nowy garnek i mieszadło to bajka. Jedyne czego mi brakuje, to karimata na mój garnek elektryczny i termostat (jest w drodze).

To jest zestaw surowców ze sklepu. W opisie miało wyjść 17°Blg, a wyszło 18. Zarówno spławik działa dobrze, jak i temperatura pomiaru była odpowiednia. Wydajności nie znam, bo nie mierzyłem gęstości przed dodaniem cukru kandyzowanego.

Coś chyba za niskie IBU podaje BrewTarget.

Edited by HomoChemicus
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 2 weeks later...

# 6 - Summer Ale - warzone 30.12.2014

 

 

Zasyp:

 

- Pilzneński - 2kg,

- Wiedeński - 1,6kg

- Pszeniczny - 0,3kg

- Karmelowy 30 - 0,4kg

 

Dodatki:

 

 

Zacieranie:

 

 

30 min - 63°C

40 min - 73°C

Mash out

 

Gotowanie:

60min.

 

8g Galaxy - 60'

20g Montueka - 15'

20g Amarillo - 10'

25g Galaxy - 5'

 

Drożdże:

Safale S-04 - 19°C

 

 

Objętość: 21L

Ekstrakt początkowy: 14°Blg

Ekstrakt końcowy: 4°Blg

Alkohol: 5,2%

IBU: 33

 

 

 

Komentarz:

To jest zestaw z TB. Miało wyjść 12Blg, a wyszło 14. Wydajność wyszła mi 72%.

Edited by HomoChemicus
Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...
  • 2 weeks later...

# 7 - Grodziskie - warzone 12.02.2015


Zasyp:

- Wędzony Bestmalz - 1,3kg,
- Pszeniczny - 0,8kg
- Pilzneński - 0,4kg

Dodatki:


Zacieranie:

35 min - 63°C
30 min - 72°C
Mash out

Gotowanie:
60min.

30g Lomik - 60'
20g Lomik - 20'

Drożdże:
Fermentis S-33 - 19°C


Objętość: 21L
Ekstrakt początkowy: 8°Blg
Ekstrakt końcowy: 2°Blg
Alkohol: 3,1%
IBU: 22



Komentarz:

Edited by HomoChemicus
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 2 months later...

# 8 – Piwo czarno bezowe - warzone 10.05.2015


Zasyp:

- Wiedeński Typ II – 1 kg,
- Pale Ale – 1 kg
- Pilzneński – 1 kg

Dodatki:

Sok z czarnego bzu (z sokownika) 1,5L

Zacieranie:

1 min - 62°C
60 min - 72°C
Mash out

Gotowanie:
60min.

15g Marynka - 60'

Drożdże:
Safale S-04- 19°C


Objętość: 21L
Ekstrakt początkowy: 14°Blg
Ekstrakt końcowy: 2°Blg
Alkohol: 6,2%
IBU: 16



Komentarz:

Słabo czuć czarny bez. Zobaczymy jak będzie.

Edited by HomoChemicus
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 2 months later...

# 9 - Dunkel Weizen - warzone 29.08.2015


Zasyp:

- Pszeniczny Strzegom - 2,6kg
- Pilzneński Strzegom - 1,8kg

- Monachijski II Strzegom - 600g

- Karmelowy 300 Strzegom - 300g

- Czekoladowy 400 Strzegom - 100g

- Pszenica prażona Strzegom - 100g

Dodatki:


Zacieranie:
 

10 min - 46°C

15 min - 53°C

30 min - 63°C

10 min - 73°C
Mash out

Gotowanie:
60min.

40g Lubelski - 55'
20g Lubelski - 15'

Drożdże:
Fermentis Safbrew WB-06 - 19°C


Objętość: 24L
Ekstrakt początkowy: 14°Blg
Ekstrakt końcowy: 4°Blg
Alkohol: 5,2%
IBU: 15

Edited by HomoChemicus
Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...
  • 4 months later...

# 10 - Harcerskie - warzone 12.02.2016


Zasyp:
- Pilzneński Strzegom - 1kg

- Karmelowy 30 Strzegom - 1g

 

Dodatki:


Zacieranie:
 

60 min - 72°C

Mash out

Gotowanie:
60min.

10g Marynka - 60'
15g Lubelski - 10'

Drożdże:
S-04 - 17°C


Objętość: 16L
Ekstrakt początkowy: 6°Blg
Ekstrakt końcowy: 2°Blg
Alkohol: 2,1%
IBU: 18

Edited by HomoChemicus
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 6 months later...

# 11 – Piwo czarno bezowe v2 - warzone 15.09.2016


Zasyp:

- Wiedeński Typ II – 1 kg,
- Pale Ale – 1 kg
- Monachijski Typ II – 1 kg

Dodatki:

Sok z czarnego bzu (z sokownika) 2,2L

Zacieranie:

60 min - 67°C
Mash out

Gotowanie:
60min.

20g Marynka - 60'

Drożdże:

Mauribrew Ale - 18°C


Objętość: 21L
Ekstrakt początkowy: 11°Blg
Ekstrakt końcowy: 3°Blg
Alkohol: 4,1%
IBU: 23



Komentarz:

Edited by HomoChemicus
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

# 12 – American Bitter - warzone 23.10.2016


Zasyp:

- Pale Ale – 3,8 kg,
- Crystal 200 – 0,2 kg

Dodatki:

 

Zacieranie:

70 min - 68°C
Mash out

Gotowanie:
60min.

15g Apollo - 60'

20g Cascade - 10'

20g Citra - 5'

25g Summit - 3'

Drożdże:

Danstar Nottingham - 18°C


Objętość: 21L
Ekstrakt początkowy: 12°Blg
Ekstrakt końcowy:3°Blg
Alkohol: 4,6%
IBU: 44



Komentarz:

Edited by HomoChemicus
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Warka #12 w butelkach z dodatkiem 120g cukru. Wyszło 20l.
Po otwarciu fermentatora spotkała mnie mała niespodzianka - trochę białych płatków pływających po powierzchni. Piwo było masakrycznie mętne (jak kawa z mlekiem). W zapachu ani w smaku nie wyczułem nic niepokojącego. Zobaczę co z tego wyjdzie, a tymczasem wymieniam fermentator.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.