Jump to content
Wiechu

Wirówka mleczarska jako sprzęt do filtrowania/oddzielania piwa od drożdży

Recommended Posts

Witam Szanownych,

 

Jakiś czas temu, podczas luźnej rozmowy z moim dostawcą, wynikł temat klarowania piwa.

 

Rzuciłem tematem tego, że chodzi mi po glowie wirówka sedymentacyjna do piwa podobna do takiej, której używałem kiedyś na laborkach na uczelni - pięknie by rozdzieliła piwo od większości drożdży.

 

Artur (dostawca) powiedział, że widział swego czasu na allegro wirówkę mleczarską i zastanawia sie, jak skutecznie by odwirowała osad.

 

Wiadomo, drożdże w refermentacji są niezbędne. Z drugiej strony - przed rozlaniem można by spokojnie piwo wyklarować właśnie poprzez odwirowanie.

 

Czy któryś z Was miał z czymś takim do czynienia albo rozważał zakup?

 

podaję przykładowego linka do allegro (pierwszy z góry po wpisaniu hasła 'wirówka do mleka')

 

http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=wir%C3%B3wka+do+mleka&bmatch=seng-v8-p-aur-nwatch-3-prz-1106

 

i parametry:

 

WYDAJNOŚĆ : OKOŁO 1000 LITRÓW NA GODZINĘ

LICZBA TALERZY W BĘBNIE : 10-12 SZTUK

OBROTY: 11500/MIN

ZBIORNIK: 12 LITRÓW

ILOŚĆ TŁUSZCZU PO ZWROCIE : OKOŁO 0,05 %

 

Co o takim ustrojstwie sądzicie?

 

pozdrawiam znad flaszki 'Destroyer Motherf°Cker 2 - Zemsta Miodku'

Share this post


Link to post
Share on other sites

a że tak spytam, co z natlenieniem piwa w trakcie tych operacji?

Jakoś nie umiem sobie wyobrazić jak to zrobić tym ustrojstwem bez natlenienia. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

a że tak spytam, co z natlenieniem piwa w trakcie tych operacji?

Jakoś nie umiem sobie wyobrazić jak to zrobić tym ustrojstwem bez natlenienia. ;)

 

właśnie dlatego pytam - nie chcę strzelić sobie w stopę robiąc taki zakup.

 

Z drugiej strony jeśli to wiruje na potęgę, to może i powietrze zostanie odwirowane? W sedymentacyjnych nie mialem z tym problemu, ale tutaj już moze istnieć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

to może i powietrze zostanie odwirowane?

nie o powietrze chodzi tylko o sam tlen rozpuszczony i o to że on się łączy chemicznie (utlenia) z niektórymi związkami zawartymi w piwie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Technologia znana w piwowarstwie, gdzieś na "znanym piwowarskim vlogu ;-)" była relacja z jakiegoś angielskiego... a może amerykańskiego browaru. Może kopyr pamięta i podpowie.

 

https://www.google.pl/search?client=opera&q=centifugal+beer&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8#q=centrifuge+beer+filter

 

Ale czy mleczarska wirówka się sprawdzi?

Edited by panta_rei

Share this post


Link to post
Share on other sites

Amerykanie używają wirówki do klarowania. W Norymberdze na targach oglądaliśmy takie. Niestety mieli tylko bardzo duże.

Mysli sie już o tym u polskich rzemieślników :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

wirowanie można by zastosować po zacierani w celu wysładzania tak jak robi to

gość na tych filmikach gdzie zaciera piwo w pralce

Ale pięknie napowietrzony zacier;)

Oglądam i zastanawia mnie czy elementy pralki są dopuszczone do kontaktu z żywnością ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

czy elementy pralki są dopuszczone do kontaktu z żywnością

formalnie (znaki dopuszczenia, certyfikaty itp.), zapewne nie bo nikomu z produkujących pralki, nie zależało na tym.

Teoretycznie jednak jest duża szansa na to, że tworzywa sztuczne (bo z nimi jest chyba największy problem) użyte do budowy pralek nie okażą się szkodliwymi, zwłaszcza w wyższych temperaturach. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...